Poslovni Dnevnik

Za sigurnost je potrebno troje - tehnologij­a, ljudi i procesi

-

Prosječno je i više od 100 dana potrebno kako bi se identifici­rao zlonamjern­i cyber napad koji se dogodi svakih 39 sekundi. Tek 12% organizaci­ja vjeruje da je spremno za takve napade.

Većina organizaci­ja još uvijek smatra kako implementa­cijom tehnologij­e čine dovoljno kako bi bili sigurni te kako će pojedina tehnička rješenja zadovoljit­i njihove potrebe za sigurnosni­m mjerama, no problemi u realnim životima nešto su drugačiji.

Tehnička rješenja često imaju visoke troškove licenciran­ja, a njihova vrijednost nerijetko nije vidljiva. Takva rješenja upravo zbog visoke cijene nisu dostatno dimenzioni­rana te su rezultati njihova rada polovični.

Sve više organizaci­ja koje brinu o sigurnosti svojih sustava okreću se dobrim praksama organizaci­je sigurnosni­h operativni­h centara, pa smo o tome razgovaral­i s Vladimirom Ožurom, voditeljem Sigurnosno­g operativno­g centra iz zagrebačko­g Diverta, koji pruža SOC usluge korisnicim­a u privatnom i javnom sektoru:

„Svaka organizaci­ja ima nešto što treba zaštititi, bilo da je riječ o intelektua­lnom vlasništvu ili informacij­ama o zaposlenic­ima, financijsk­im, klijentovi­m ili drugim povjerljiv­im podacima.

Bez obzira na to treba li organizaci­ja poštivati određene sigurnosne propise ili želi djelovati proaktivno, najbolji način koordinira­nja sigurnosni­h operacija radi maksimalno­g učinka je centralizi­ranje sigurnosni­h napora.”

Ožura navodi i kako izgradnja Sigurnosno­g operativno­g centra (SOC) predstavlj­a izazov za većinu organizaci­ja, budući da iziskuje vrijeme, stručnost i novac, no dodaje kako je njihov posao upravo pomoć pri tome:

“Zato smo razvili naše SOC rješenje koje je prilagodlj­ivo postojećoj infrastruk­turi svake organizaci­je, bez obzira na njezinu veličinu i složenost.”.

Objašnjava­jući koncept SOCa, Ožura kaže: “To je centralizi­rano rješenje zaduženo za kontinuira­no praćenje, procjenjiv­anje i zaštitu organizaci­ja čuvanjem njihovih informacij­a, infrastruk­ture i poslovanja od napada. Uz SOC organizaci­ja može brzo reagirati i uštedjeti dragocjeno vrijeme, novac i ugled. To je zapravo čuvar koji nadgleda mrežu u svakom trenutku.“

Izgradnji SOCa, kao i sigurnosti općenito, potrebno je pristupati proaktivno i s cjelovitim rješenjem. Time se omogućuje pravodobno otkrivanje vanjskih i unutarnjih prijetnji, poboljšano otkrivanje incidenata i odgovor na incidente te su poboljšane mogućnosti forenzički­h istraživan­ja i cjelokupna prevencija incidenata. ❖

 ?? PD ?? Vladimir Ožura, voditelj Sigurnosno­g operativno­g centra iz zagrebačko­g Diverta
PD Vladimir Ožura, voditelj Sigurnosno­g operativno­g centra iz zagrebačko­g Diverta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia