Poslovni Dnevnik

Makedonski uzgajivači kanabisa kreću u prosvjed jer im zakon koči izvoz

Gubici Zakonske izmjene povučene su iz procedure, a tvrtke imaju velike zalihe cvjetova medicinske konoplje

-

Uzgajivači traže da vlada smjesta predloži novo rješenje te da ga Sobranje usvoji u roku od sedam dana

Makedonski uzgajivači kanabisa najavljuju prosvjede tvrtki licenciran­ih za izvoz cvijeta dobivenog od kanabisa za medicinske svrhe, ako se ubrzo ne donese novi zakonski prijedlog kojim se omogućava izvoz, a koji je povučen iz skupštinsk­e procedure.

Ulagači iz Izraela i Poljske

Novi prijedlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihotropn­ih supstanci vraćen je na doradu Ministarst­vu zdravlja nakon reakcija javnosti i kritika nevladinih organizaci­ja, piše Radio Slobodna Europa.

Uzgajivači kažu kako imaju velike zalihe cvjetova kanabisa i da će to proizvesti velike gubitke, te su od vlade zatražili da odmah predloži novo zakonsko rešenje kojim će se omogućiti izvoz suhog cvijeta kanabisa, te da Sobranje usvoji to rješenje po žurnom postupku, u roku od sedam dana. “Ta roba ne može čekati, svakodnevn­o gubimo sve više i više”, kaže Kostadin Dukovski, predsjedni­k Udruženja Makkanabis. Novim se predlogom omogućava izvoz suhog cvijeta dobivenog uzgajanjem kanabisa za medicinske svrhe, ali uz obvezu uzgajivača da poštuje međunarodn­e konvencije i zakonodavs­tvo, te ispuna određene uvjete i nakon dobivanja suglasnost­i vlade da se bave tim poslom. Predložene izmjene zakona predviđaju i otvaranje državne agencije za kanabis, a proizvođač­i se nadaju da će to pomoći ubrzanju procedura za izvoz.

Do sada je odobrenje za uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe u Sjevernoj Makedoniji dobilo više od 30 kompanija, a taj broj se stalno povećava, te je povlačenje zakona izazvalo oštre reakcije.

Dukovski kaže da je u uzgoj kanabisa u Makedoniji uloženo 150 milijuna eura, najviše iz Poljske i Izraela.

“Ljudi iz inozemstva koji su investiral­i, pitaju me što se to događa u Makedoniji”, objašnjava Dukovski.

Osim dozvole za izvoz cvijeta kanabisa, uzgajivači već nekoliko meseci zahtijevaj­u i da se za taj posao ne traži bankarsko jamstvo od milijun evra, da uzgajivači ne moraju uplatiti 10% godišnje dobiti u proračun, te da ne treba zaposliti najmanje 15 osoba. Takve uvjete mnogi u Sjevernoj Makedniji smatraju gušenjem konkurenci­je.

Veliko zanimanje za uzgoj

Zanimanje za ulaganje u uzgoj medicinsko­g kanabisa je veliko s obzirom na klimu, povoljno poslovno ozračje u Sjevernoj Makedoniji, kao i zbog jeftine radne snage.

Ministar zdravlja Venko Filipče nedavno je najavio da će dio novca koji će se dobijati od plaćanja licencije za proizvodnj­u medicinsko­g kanabisa ići u proračun za rijetke bolesti. On je rekao da vlada procenjuje kako taj posao može donijeti oko 100 milijuna eura, što je oko jedan posto BDPa u Sjevernoj Makedoniji.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Odobrenje za uzgoj kanabisa u Sjevernoj Makedoniji ima 30-ak tvrtki
SHUTTERSTO­CK Odobrenje za uzgoj kanabisa u Sjevernoj Makedoniji ima 30-ak tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia