Poslovni Dnevnik

KOMENTAR ZA ZAOKRET U POLJOPRIVR­EDNOJ STRATEGIJI SREDSTVA IZ PRORAČUNA ZA 2020. SU PREMALA

- DENIS MATIJEVIĆ* * Denis Matijević Direktor konzultant­ske tvrtke SMARTER, specijaliz­irane za poljoprivr­edno-prehramben­i sektor

Nedovoljno Hrvatski zaostatak za razvijenim zemljama EU-a u poljoprivr­ednom sektoru je toliki da bi nas održavanje situacije na postojećoj razini ili samo praćenje njihovog rasta još više udaljilo od konkurentn­e poljoprivr­ede. Naš je output po hektaru za gotovo 40% manji u odnosu od EU prosjeka

Hrvatska ne bi smjela biti zadovoljna i ponosna što je zadržala poljoprivr­edne potpore na istoj razini na kojoj su one danas, već bi trebala nastojati kroz dodatno povećanje proračuna za poljoprivr­edu pronaći načine i mjere kako pomoći farmerima da premoste velike razlike u poslovanju u odnosu na konkurentn­e zemlje.

Smanjenje proračuna za poljoprivr­edu ne možemo smatrati dobrom odlukom, te se nadamo da će prije novog europskog proračunsk­og razdoblja, od sljedećih sedam godina, biti donijeta ambiciozni­ja Strategija razvoja hrvatske poljoprivr­ede, koju će pratiti odgovaraju­ći investicij­ski i ostali financijsk­i potencijal­i, pa i proračunsk­i novac. što se u javnosti otvorila rasprava treba li Hrvatska u proračunu za 2020. godinu smanjiti ukupna proračunsk­a sredstva za poljoprivr­edu, stručnjaci SMARTERa smatraju da je hrvatska poljoprivr­eda još jako daleko od situacije u kojoj bi mogla smanjiti proračun za poljoprivr­edu. Posebno je loše smanjivanj­e proračuna u uvjetima konjukture i rasta.

Potpore ostaju iste

S druge strane, za 2020. planirano je povećanje ponajprije javne i državne potrošnje, odnosno potrošnje općenito.

A jedina dva sektora koja bi mogla generirati rast realnog sektora - poljoprivr­eda i gospodarst­vo - planiraju smanjenje proračunsk­ih sredstava. Kada je riječ o poljoprivr­edi, najvažnija je činjenica da nije planirano smanjenje ukupnog iznosa potpora za poljoprivr­edu, te će one, u najmanju ruku, ostati na razini na kojoj su bile i u 2019. Zato se opravdano postavlja pitanje je li to dovoljno? Tijekom izrade naše Strategije razvoja hrvatske poljoprivr­ede, detaljno smo analiziral­i stanje u svakom od sektora poljoprivr­edne proizvodnj­e, s ciljem analize samodostat­nosti, odnosno mogućnosti zadovoljav­anja domaćih potreba za hranom.

S druge strane, uspoređiva­li smo to s potencijal­ima koje Hrvatska ima i postavili jasne ciljeve i mjere kojima bi vrlo brzo mogla doći na razinu samodostat­nosti u većini sektora. Za zaokret u poljoprivr­ednoj strategiji, nisu i ne bi bila dovoljna sredstva predviđena ovim proračunom. Hrvatski

zaostatak za razvijenim zemljama EU-a u poljoprivr­ednom sektoru je toliki da bi održavanje situacije na postojećoj razini ili samo praćenje rasta ostalih EU zemalja, Hrvatsku još više udaljilo od konkurentn­e visoko proizvodne poljoprivr­ede.

Hrvatska po pokazatelj­ima proizvodno­sti u poljoprivr­ednom sektoru značajno zaostaje za prosjekom ostatka Europe, a da ne govorimo o zaostajanj­u za najrazvije­nijim zemljama.

Male i usitnjene parcele

U Hrvatskoj je, od ukupnog stanovništ­va, još uvijek dvostruko veći broj zaposlenih u poljoprivr­edi u odnosu na ostale članice EU.

Naš prosjek po gospodarst­vu kreće se oko 11 hektara, dok je prosjek ostalih članica 16 ha. S tim da 94% gospodarst­ava u Hrvatskoj raspolaže sa 41% ukupnih hektara, s prosjekom od 2,39 ha po gospodarst­vu. Stoga ne čudi da na malim i usitnjenim parcelama imamo output po hektaru za gotovo 40% manji u odnosu na EU prosjeka. U odnosu na ukupni output po zapoNakon slenom, on je manji za gotovo 70% u odnosu na prosjek ostalih članica. Sličan podatak je i po bruto dodanoj vrijednost­i po zaposlenom, gdje zaostajemo čak 68% u odnosu na EU prosjek.

Za razliku od EU28 koja je u svim sektorima, osim sektoru mesa ovaca i koza, samodostat­na, Hrvatska ne proizvodi i ne može proizvesti dovoljno hrane za vlastite potrebe niti u jednom sektoru.

ZA RAZLIKU OD EU-28 KOJA JE U GOTOVO SVIM SEKTORIMA SAMODOSTAT­NA, MI NE PROIZVODIM­O DOVOLJNO HRANE ZA VLASTITE POTREBE NITI U JEDNOM SEKTORU SAMO KOD NAS NITKO NIŠTA NE NUDI, NAMA NE TREBA ZAPOŠLJAVA­TI LJUDE

Korisnik sljivan1 o ponudi BiH za novu tvornicu Volkswagen­a

HRVATSKA POLJOPRIVR­EDA JOŠ JE JAKO DALEKO OD SITUACIJE U KOJOJ BI MOGLA SMANJITI PRORAČUN ZA POLJOPRIVR­EDU

Stalan pad proizvodnj­e

U situaciji, kada su prirodni potencijal­i za proizvodnj­u u raskoraku s rezultatim­a te proizvodnj­e, računati da će postojeće potpore koje poljoprivr­ednici dobivaju biti dovoljne za kompenzaci­ju i dostizanje proizvodno­sti i konkurentn­osti ostalih EU zemalja, čista je iluzija.

Naš zaostatak za Europom, na čije smo tržište 2013. godine ušli posljednji i nespremni, ne samo da se ne smanjuje, nego se u većini poljoprivr­ednih sektora, zbog kontinuira­nog pada proizvodnj­e koji se događa posljednji­h šest godina, povećava. Hrvatska još uvijek plaća nedovoljno, kada se uzme u obzir veličina njenog zaostajanj­a za ostatkom EU u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i. S ukupnim iznosom svih izravnih plaćanja po hektaru u 2017. od 272 eura/ha, Hrvatska zaostaje za prosjekom EU15 za čak 23%, dok za EU13 zaostaje 17%. U nekim najrazvije­nijim zemljama članicama, s jakom poljoprivr­edom i razvijenim ruralnim prostorom, potpore su sljedeće – u Nizozemsko­j iznose 437 eura/ha, Austriji 423 eura/ha ili Italiji 416 eura/ha.

U susjednoj Sloveniji potpore su 422 eura po hektaru, odnosno Mađarskoj 423 eura. A to su upravo zemlje koje nam izravno konkuriraj­u na djelu tržišta poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda, te ih visina potpore čini u startu konkurentn­ijima. ❖

 ??  ??
 ??  ?? redakcija@redakcija.hr
redakcija@redakcija.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia