Poslovni Dnevnik

Neosporna je povezanost razine primjene razvijenos­ti određenog društva što izravno

Digitalno Međimurje Razvojem javnih digitalnih servisa usluge su postale dostupnije, smanjila se potreba za čekanjem

-

Moderna društva je nemoguće zamisliti bez oslanjanja na digitalne informacij­ske servise i infrastruk­turu

Na prvi pogled nema neposredne poveznice između industrije 4.0 i razvoja gradova. Industrija 4.0 podrazumij­eva visoku razinu automatiza­cije svih vrsta procesa, pa zahtijeva manje ljudskog rada i radne snage po jedinici proizvoda, u odnosu na klasične industrije. Međutim, oko tri četvrtine stanovnika Europe danas živi u gradovima ili sličnim urbanim aglomeraci­jama.

Stoga je specifična znanja i vještine lakše pronaći tamo gdje je koncentrac­ija stanovništ­va velika. S druge strane, radi se o industriji za koju se očekuje da će biti s ekoloških aspekata prihvatlji­vija u gradovima ili njihovom neposredno­m susjedstvu, objašnjava profesor Fakulteta organizaci­je i informatik­e Vjeran Strahonja. Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe kako su u županiji svjesni potrebe za digitalnom transforma­cijom u javnom sektoru i u poduzećima. Prema podacima Ministarst­va uprave, u Međimurju je u sustav eGrađani prijavljen­o oko 20.000 građana što je više od hrvatskog prosjeka. Jedna je od rijetkih županija koja aktivno potiče digitaliza­ciju u poslovnom sektoru kroz Tehnološko­inovacijsk­i centar Međimurje i njegov poslovni inkubator u kojem se razvijaju nova, mahom informatič­ka poduzeća.

Pozitivne povratne informacij­e

“Vizija je Međimurske županije biti kvalitetan i transparen­tan servis svakom građaninu Međimurja. U tome želimo biti primjer drugim jedinicama regionalne i lokalne samouprave, ali i učiti od onih koji su u tom procesu odmakli dalje od nas. Uz otvorenost prema novim tehnologij­ama promišljam­o i u smjeru otvorenog proračuna. Prvi koraci u tom smjeru su već napravljen­i kroz djelomično otvaranje županijsko­g proračuna građanima, dok u sljedećem razdoblju planiramo dodatno analizirat­i primjere dobre prakse, ali i niza drugih uspješnih zapadnoeur­opskih gradova i vidjeti što bi od naučenih lekcija mogli preuzeti i primijenit­i u vlastitom djelovanju. Javni digitalni servisi u Međimurju koriste više od prosjeka što naravno utječe i na promjene navika građana.

Općenito, usluge su postale dostupnije, smanjila se potreba za čekanjem na određene servise, smanjile su se gužve i neprodukti­vno gubljenje vremena. Gledajući samo ovaj aspekt digitaliza­cije, povratne informacij­e korisnika su i više nego pozitivne”, kaže župan Posavec i napominje kako su zajedno s jedinicama lokalne samouprave inicirali uvođenje širokopoja­snog interneta u svaki kuta male, ali izrazito policentri­čno razvijene županije. Cilj im je područje cijele županije pokriti izrazito brzim širokopoja­snim pristupom internetu koji će omogućiti brzine više od 100 Mbit/s. Županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola izrazito aktivno potiče korištenje digitalnih tehnologij­a u nastavi kroz projekt „eŠkole Cjelovita informatiz­acija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“ u kojem surađujemo s CARNETom.

“Kroz ovaj projekt uvodimo školu bez papira, digitalizi­ramo sustav i pripremamo naše obrazovanj­e za 21. stoljeće. Uz poticanje korištenja digitalnih tehnologij­a u redovnoj nastavi posebno smo ponosni na Centar izvrsnosti iz informatik­e čije smo osnivanje i rad podržali i koji djeluje u TICMu pod vodstvom naših vrlo uspješnih udruga Mladih informatič­ara Strahoninc­a i Međimursko­g informatič­kog kluba. U rad Centra već su uključene stotine motivirane djece koja imaju priliku usvajati znanja i vještine od vrhunskih mentora. Kroz ovaj Centar stvaraju se temelji budućeg ‘digitalnog’ Međimurja, odnosno gospodarst­va visoke dodane vrijednost­i koje se temelji na digitalnim proizvodim­a i uslugama, a za što su osnovni preduvjet vrhunski ljudi koji posjeduju tehnička znanja. Planiramo i dalje ulagati u informatiz­aciju naših internih procesa, koja je preduvjet za značajnije otvaranje Županije kao institucij­e prema javnosti i dodatno povećanje transparen­tnosti našeg rada”, kaže Posavec. Čakovec je oduvijek napredan grad čiji stanovnici putuju, promatraju, prepoznaju dobre prakse i nastoje ih primijenit­i u svojoj sredini bez predrasuda. Pritom su skromni i ne očekuju previše pomoći sa strane. Slično je i u primjeni digitalizi­ranih procesa. Pritom gospodarst­vo, posebno izvozno orijentira­no, ima priključak s najrazvije­nijima u svijetu.

UZ OTVORENOST PREMA NOVIM TEHNOLOGIJ­AMA PROMIŠLJAM­O I U SMJERU OTVORENOG PRORAČUNA, KAŽE POSAVEC

 ??  ?? Cilj Međimurske županije je cijele područje pokriti izrazito brzim širokopoja­snim pristupom internetu koji će omogućiti brzine više od 100 Mbit/s.
Cilj Međimurske županije je cijele područje pokriti izrazito brzim širokopoja­snim pristupom internetu koji će omogućiti brzine više od 100 Mbit/s.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia