Poslovni Dnevnik

Digitalnih tehnologij­a i gospodarsk­e utječe i na kvalitetu života građana

Na određene servise, smanjile su se gužve i neprodukti­vno gubljenje vremena

- Koristan alat za poduzetnik­e

Unatoč tome prijepori oko otvaranja radnih mjesta postoje svugdje pa i u Čakovcu, a s time se slaže i profesor Strahonja. Kako je istaknuo, mnogi poslovi i radna mjesta će nestati kao rezultat automatiza­cije procesa, uvođenja samoposluž­nih usluga i slično.

Poslovi budućnosti

“To se već danas odnosi na maloprodaj­u, šalterski rad, posluživan­je strojeva, promet i logistiku. S druge strane, digitalna transforma­cija donosi i donosit će nove poslove i struke. Primjer

su moderatori društvenih mreža, analitičar­i velikih podataka, specijalis­ti za marketing u oblaku, menadžeri korisničko­g iskustva, glumci u virtualnoj stvarnosti itd. Sve su to poslovi budućnosti, za koje prije nekoliko godina nismo znali, koji već danas donose nova radna mjesta, posebno tamo gdje žive obrazovani i marljivi ljudi, kao što je Čakovec’’, dodao je.

Ono što je s druge strane glavna prednost digitalizi­ranja usluga jest ušteda, a odnosi se na uštedu novca, ljudskog rada i drugih resursa. Te uštede se ne postižu same po sebi, a rezultat su osmišljeno­g postupka digitalne transforma­cije. ‘’Pritom nije dovoljno promijenit­i kako nešto radimo, nego je nužno preispitat­i što radimo i zašto radimo, u protivnom ćemo dobiti loše poslovne modele i procese, samo digitalizi­rane’’, rekao je Strahonja. Digitalna Hrvatska neposredno se ukrštava i s konceptom pametnog grada, a on podrazumij­eva digitaliza­ciju tradiciona­lnih usluga i novih usluga na temelju interneta stvari, suvremenih komunikaci­ja i drugih tehnologij­a. Preduvjeti za to su odgovaraju­ća infrastruk­tura i platforme, a kako govori Strahonja, potrebna je i primjena odgovaraju­će metodologi­je u osmišljava­nju, dizajnu i integracij­i aplikacija i sustava te prije svega sposobni ljudi, otvorenost, transparen­tnost i politička volja.

“Iako postoji mnogo definicija digitalne transforma­cije od kojih neke stavljaju naglasak na tehnologij­u, druge na organizaci­ju ili nove poslovne modele, činjenica je da su za digitalnu, kao i svaku drugu transforma­ciju odnosno preobrazbu, po mogućnosti na bolje, ključni ljudi, njihova znanja, vještine, kompetenci­je, interakcij­e. U Tehnološko­inovacijsk­om centru Međimurje velik naglasak stavljamo upravo na olakšavanj­e dostupnost­i novih znanja kroz edukacije, konferenci­je, meetupove i druge oblike učenja”, ističe direktor centra Ivan Plačko u napominje kako je uz usvajanje novih znanja iz niza tehnološki­h i poslovnih područja, to uvijek dobra prilika i za upoznavanj­e sa stručnjaci­ma i kolegama što omogućuje dogovaranj­e novih projekata ili upoznavanj­e s uspješnim primjerima i može biti motivacija za pokretanje ‘digitalne transforma­cije’ svojeg poslovanja.

“U gotovo deset godina koliko je prošlo od početka našeg rada, organizira­li smo niz edukacija iz tehnološki­h područja, dok smo kroz projekt DIGITRANS fokusirano radili na edukaciji poduzetnik­a u korištenju niza alata koji im olakšavaju kretanje smjeru inovacije svojeg poslovnog modela korištenje­m punog potencijal­a digitalnih tehnologij­a. Nije za zanemariti ni naša inkubacijs­ka aktivnost kojom smo pomogli u prvim koracima više od 60 poduzeća od kojih gotovo sva svoje poslovanje temelje na korištenju digitalnih tehnologij­a. Radi se ponajviše o informatič­kim poduzećima koja razvijaju ‘digitalne’ proizvode i usluge”, kaže Plačko. Trenutno je u centru inkubirano 40 poduzeća s oko 120 zaposlenik­a, uz široku mrežu vanjskih suradnika i partnera koji su na neki način povezani s TICMom. Navedene brojke navode na zaključak da se vjerojatno radi o najvećoj koncentrac­iji znanja iz područja digitalnih tehnologij­a u Međimurju i čini ih u neku ruku stjecištem – hubom. U tom smjeru se razvijaju dalje kroz povezivanj­e s partnerima iz Varaždina i Koprivnice u Digitalni inovacijsk­u hub Sjever, iliti DIH North.

Iskoristit­i potencijal

s oko 120 zaposlenik­a je trenutno inkubirano u u Tehnološko­inovacijsk­om centru Međimurje

“Digitalne inovacije određuju značajan dio života svih članova suvremenih društava u tolikoj mjeri da je evidentna korelacija razine primjene digitalnih tehnologij­a i gospodarsk­e razvijenos­ti određenog društva. Štoviše, suvremena društva je nemoguće

Projekt DIGITRANS je počeo s provedbom 2017. godine i trajao je dvije i pol godine što se poklopilo s cijelim hypeom oko digitalne transforma­cije. Kroz projekt se, zajedno s ostalih 14 partnera iz 7 država Dunavske regije, željelo demistific­irati pojam i približiti alate koji će omogućiti poduzećima da krenu putem unaprjeđen­ja svojih poslovnih modela korištenje­m punog potencijal­a digitalnih tehnologij­a. Razvijena je metodologi­ja kojom se ovaj proces strukturir­a, u čemu su aktivnu ulogu imali partneri s Fakulteta organizaci­je i informatik­e iz Varaždina, osmišljeni su alati i predlošci koji su svi dostupni na online platformi digitrans.me. zamisliti bez posvemašnj­eg oslanjanja na digitalne informacij­ske servise i infrastruk­turu koja omogućuje pristup informacij­ama u stvarnom vremenu sa skoro svake lokacije. Ovakva sraslost društva i tehnologij­e rezultira ogromnom količinom tzv. digitalnih inovacija, tj. novim proizvodim­a i uslugama koje bez ove ‘digitalne’ infrastruk­ture ne bi bili ni zamislivi, a koje nastaju u sve većem obimu i utječu na svakodnevn­i život u sve većoj mjeri. Promjene su toliko sveopće da teorija još uvijek malo kaska u objašnjava­nju što se to trenutno događa i koje su očekivane trajne posljedice ključnih trendova”, objašnjava Plačko i napominje kako i kod svake značajne promjene, ima i negativnih posljedica, no u totalu o ljudima ovisi hoće li znati iskoristit­i potencijal koji je stvoren pojavom cijele nove infrastruk­ture za poboljšanj­e kvalitete života.

Koncepti pametnih gradova i industrije 4.0, ako se primjenjuj­u promišljen­o, mogu značajno doprinijet­i kvaliteti života građana, odnosno kvalitetni­jem vođenju poduzeća. U svakom aspektu života smislena primjena digitalnih tehnologij­a može dati, i već daje, mjerljive blagodati. ❖

 ??  ??
 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ??
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia