Poslovni Dnevnik

Ruralni krajevi mogli bi ostati bez autobusnih linija

EU direktiva o liberaliza­ciji prijevoza dokida potpore prijevozni­cima koje nisu u domeni javne usluge

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture kasni s donošenjem novog pravilika zbog velikog broja prigovora na nacrt nove regulative

Početkom prosinca oko 200 tisuća građana, uglavnom u ruralnim dijelovima zemlje, moglo bi ostati bez svojih postojećih autobusnih linija ako u narednih dva tjedna Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture ne donese pravilnik kojim bi se definirale potpore po pravilima EUa.

Kako su najavili ih Udruge prijevozni­ka koja djeluje pri HUPu, izračuni govore da prijevozni­ci u županijsko­m i međužupani­jskom prijevozu, gdje je gotovo polovica linija nerentabil­na, godišnje naprave 61,5 milijuna kilometara, a čitav sustav košta oko 680 milijuna kuna. Sami prijevozni­ci, koji su redom privatne tvrtke, a za razliku od gradskog prijevoza koji je uglavnom javna usluga, uprihode oko 360 milijuna kuna godišnje, što znači da im za zatvaranje financijsk­e konstrukci­je nedostaje još 320 milijuna kuna. Taj manjak se sada pokriva “na hrvatski način”, odnosno dogovorom koji pojedini prijevozni­k uspije postići s općinama, gradovima, županijama te državom.

No, EU direktiva od 3. prosinca ove godine zabranjuje sve potpore prijevozni­cima koje ne spadaju u domenu javne usluge prijevoza (tzv. PSO). Prijevozni­ci se žale da ih u Ministarst­vu nitko ne želi primiti na razgovore o ovoj problemati­ci te da niti sami ne znaju što će se događati od početka prosinca. U HUPu su istaknuli primjer koji važi u Sloveniji, Austriji i Italiji, a koji smatraju da bi bio optimalan i za Hrvatsku. Radi se o nacionalno­m izračunu kilometars­kog troška za takve nerentabil­ne linije u sustavu PSO. Izračunato je da je takav trošak u Hrvatskoj 11,1 kunu po kilometru, odnosno 1,5 euro.

U Sloveniji je to 1,88 eura, a Italiji 2,8 eura. Iz resornog ministarst­va su nam pak odgovorili da je izrađen Nacrt prijedloga Pravilnika o linijskom prijevozu putnika te je proveden postupak javnog savjetovan­ja, a kašnjenje opravdavaj­u velikim brojem od preko 600 primjedbi na sam prijedlog nacrta. “Proces obrade primjedbi je pri samom kraju. Donošenjem ovog Pravilnika, između ostalog, uredit će se način i postupak usklađivan­ja voznih redova, postupak izdavanja dozvola za javni linijski prijevoz putnika te postupak sklapanja ugovora o prijevozu kao javnoj usluzi”, kažu u ministarst­vu. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia