Poslovni Dnevnik

InfoGamer ‘uletio’ među 10 najvećih sajmova na svijetu

Rekord Na zagrebačko­m sajmu računalnih igara očekuje se više od 100.000 posjetitel­ja

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Rekord

Na zagrebačko­m sajmu računalnih igara očekuje se više od 100 000 posjetitel­ja

Sajam započeo svjetskom premijerom igranja na 5G mreži koja će, kažu organizato­ri, promijenit­i gaming industriju

Prvi put 110 godina svoje povijesti Zagrebački velesajam (ZV) može se pohvaliti da je domaćin jednog od najvećih sajmova na svijetu. Prije osam godina oživljeni informatič­ki sajam ali s fokusom na računalne igre, Reboot InfoGamer, a koji do kraja ovog tjedna očekuje 100.000 posjetitel­ja, prerastao je u jedan od 10 najvećih gaming sajmova na svijetu.

Sada se nalazi u kategoriji sajmova poput globalnog lidera, njemačkog Gamescoma s

373.000 posjetitel­ja, Brasil Game Showa s njih 325.000, Tokyo Game Showa, koji broji više od

250.000 posjetitel­ja, zatim PAXova koji broje po 80.000 posjetitel­ja, The Electronic Entertainm­ent Expoa (E3) koji je ove godine u Los Angelesu privukao

69.200 posjetitel­ja, BlizzCona s 40.000 i drugih. Inače, Reboot InfoGamer već je 2015. dosegnuo 50.000 posjetitel­ja, dok je lani bio na 80.000.

Damir Đurović, suosnivač i direktor tvrtke Reboot, koja organizira zagrebački Reboot InfoGamer, kaže da je ovogodišnj­i sajam ne samo najveći u Hrvatskoj i regiji već jedan od deset najvećih na svijetu. “Osim toga,

Reboot InfoGamer prvi je sajam na svijetu na kojem se računalne igre igraju preko 5G mreže, iduće tehnologij­e koja će promijenit­i gaming industriju”, kaže Đurović.

Tehnološku potku za to izveo je A1 Hrvatska, čiji je član Uprave za tehniku Tomislav Makar uživo demonstrir­ao mogućnosti nove tehnologij­e odigravši na mobitelu match s gamerom i YouTuberom PvtMoleom, odnosno Nenom Hadžihajdi­ćem u igri Clash Royale. “Naša 5G mreža donosi značajno poboljšanu latenciju, bili smo na 6 milisekund­i, i brzinu broadbanda, a postigli smo sada na InfoGameru brzine 800 Mbps do 1Gbps, što znači da smo otvorili nove mogućnosti za razvoj industrije računalnih igara i mobilniju zabavu samim igračima”, kaže Makar.

Andrej Levenski, suosnivač i tehnički direktor zagrebačko­g studija za računalne igre, Gamepiresa, koji stoji iza svjetskog hita, igre SCUM, koja se u prvih mjesec dana prodala u više od milijun primjeraka, kaže da rastu 10-12 posto godišnje.

“Bilo je nekoliko tehnologij­a koja su nam u industriji omogućile da napravimo veće skokove, poput smartphone­a i mobilnog interneta, zatim VR-a, i svaki put je nakon toga industrija značajno rasla, a mi sami skočili bi za 10-12 posto. Smatram da će upravo 5G omogućiti da se taj rast nastavi dalje, jer omogućuje streaming igara dosad moguć samo na optici”, zaključuje Levenski. ❖

OTVORILI SMO NOVE MOGUĆNOSTI ZA RAZVOJ INDUSTRIJE RAČUNALNIH IGARA T. Makar A1 Hrvatska

 ?? PD ?? Tomislav Makar uživo demonstrir­ao mogućnosti nove tehnologij­e odigravši match s YouTuberom
PvtMoleom
PD Tomislav Makar uživo demonstrir­ao mogućnosti nove tehnologij­e odigravši match s YouTuberom PvtMoleom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia