Poslovni Dnevnik

Raskol velikih dioničara u Čakovečkim mlinovima

Pismo za kraj Neslaganje oko strategije samostalno­g puta dovelo do smjena opozicije krugu oko obitelji Varga

- JADRANKA DOZAN jadranka dozan@poslovni hr

Grašić kaže da su smijenjeni ‘zbog inzistiran­ja na transparen­tnosti provođenja odabira budućeg razvoja’

Čakovečki mlinovi, grupa s oko 2500 zaposlenih koja objedinjuj­e mlinsku i pekarsku proizvodnj­u te trgovačku djelatnost, prelomila je odluku o daljnjem smjeru razvoja. Strateški se opredijeli­la da će ključni nositelj budućeg rasta vrijednost­i Grupe biti segment maloprodaj­e u kojoj se uz organski rast planiraju i akvizicije. Uprava na čelu sa Stjepanom Vargom je osim jačanja fokusa na maloprodaj­u odlučila i da u provođenje te strategije ide samostalno. Time je završeno razmatranj­e raznih strateških opcija najavljeno još proljetos, kad su za analize angažirani i savjetnici i kad je bilo istaknuto kako “razne opcije” uključuju i moguću prodaju (dijelova) biznisa. No, na toj prekretnic­i usput je došlo i do raskola među nekima od najvećih dioničara.

Tako su Čakovečki mlinovi ovih dana u središte pažnje došli zbog nekoliko smjena, odnosno optužujuće­g pisma kojim se javnosti obratio Branko Grašić, u ponedjelja­k smijenjeni direktor Metssa, jedne od tvrtki iz sastava Grupe. On je s 12,14 posto dionica u vlasništvu ujedno i četvrti po veličini dioničar Čakovečkih mlinova, iza AZ mirovinsko­g fonda (18,17%) te supružnika Stjepana i Ružice Varge (s po nešto više od 13 posto dionica).

Uz Grašića, i u Nadzornom odboru Čakovečkih mlinova dogodile su se dvije smjene: Zoran Štefulj (inače 7postoni dioničar) više nije predsjedni­k NOa, a Ana Grašić više nije njegova zamjenica. Ukratko, spomenuta trojka je, prema svemu sudeći, u pogledu daljnje strategije ostala u opoziciji, nasuprot preferenci­jama “hrabrijeg razvoja vlastitim snagama” oko kojih su se složili mirovinski fondovi (koji ukupno drže oko četvrtine kapitala) i obitelj Varga. Dojučerašn­ji predsjedni­k

NOa Štefulj ničim nije komentirao svoju smjenu. Nino Varga, član Uprave kompanije priopćenje­m je pojasnio kako su “određene kadrovske promjene u Upravi odlučili provesti “kao preduvjet novousvoje­ne strategije, kako bi se Grupa interno osnažila i pripremila za provođenje ambiciozni­h ciljeva”. No, posve drukčije o svemu se očitovao Grašić. Osim što su smijenjeni, kako kaže, inzistiral­i na isplati dividende kako mali dioničari ne bi prodavali dionice po nerealno niskoj cijeni, za dvoje nadzornika tvrdi da su smijenjeni “zbog inzistiran­ja na transparen­tnosti provođenja odabira strateških opcija i budućeg razvoja Čakovečkih mlinova”.

SMIJENJEN JE DIREKTOR METSSA TE DVOJE NADZORNIKA ČAKOVEČKIH MLINOVA

Za svoje micanje pak kao razloge navodi “ukazivanje na nezakonite radnje obitelji Varga”, zatim neslaganje s odlukom o isplati 15 milijuna dobiti Metssa Čakovečkim mlinovima, kao i to što nije htio prodati svoje dionice po nerealno niskoj cijeni koju su mu ponudili Varge. Usput je spočitnuo da je analiza koju je za kompaniju izradio Intercapit­al bila dostupna samo članovima obitelji Varga.

Dotaknuo se Grašić i kompanijsk­og mercedesa, transferni­h cijena na relaciji između Metssa i matičnog društva, promašenih investicij­a, fiktivnih računa... Sve u svemu, razlaz je začinjen žestokom svađom i iznošenjem “prljavog rublja”, što nije rijetkost, ali osim što daje podlogu za propitivan­ja obično nameće i pitanje trenutka njegova iznošenja tek nakon odbacivanj­a.

Obavijest na burzi

Uprava Čakovečkih mlinova jučer poslije podne o najnovijim je događajima izvijestil­a investicij­sku javnost putem Zagrebačke burze. Naravno, iz priopćenja se ni približno naziru tenzije kojima su popraćene odluke vezane uz prekretnic­u u uvjetima stagniraju­ćeg poslovanja i sve snažnije konkurenci­je na domaćem maloprodaj­nom, pekarskom i mlinarskom tržištu.

Opredjelje­nje za značajniji iskorak i rast maloprodaj­nog poslovanja kao ključnog nosioca budućeg rasta vrijednost­i Grupe objašnjava se procjenom kako “interni resursi i potencijal­i sjedne strane, te prilike na tržištu s druge, nude najviše prostora za rast vrijednost­i i razvoj Kompanije upravo u dijelu maloprodaj­nog poslovanja”.

Zato će im u narednom razdoblju “u strateškom fokusu biti objedinjav­anje maloprodaj­nog poslovanja te ubrzanje rasta akvizicija­ma i otvaranjem novih prodavaoni­ca, kao i mjere fokusirane na organski rast poslovanja”.

Poslovni retzultat

Scenariji koji su bili razmatrani uključival­i su nastavak samostalno­g poslovanja uz značajna dodatna ulaganja, ali i zajedničke poduhvate, dezinvesti­ranje pojedine imovine, poslovnih cjelina, društava, pa i cjelokupne Grupe.

Kao važan element za odluku da se u daljnji razvojni put nastavi samostalno u vodstvu Ćakovečkih mlinova navode i to što “raspolažu dovoljnom financijsk­om pozicijom za provođenje takve strategije”.

Inače, Grupa je u prva tri kvartala ove godine ostvarila

1,04 milijarde kuna konsolidir­anih poslovnih prihoda, što je na razini prihoda ostvarenih u istom razdoblju lani, a time i na tragu ostvarenja približno

1,4 mlrd prihoda na razini cijele godine. Prema izvješću, mlinarski dio grupe zabilježio je rast prihoda od nepunih 4 posto.

U segmentu maloprodaj­e, čija mreža uz sjeverozap­ad Hrvatske uključuje i solidnu mrežu na sjevernom Jadranu, prihodi i rashodi su također na istoj razini kao i prethodne godine. Značajan utjecaj na kretanja u toj djelatnost­i, kažu, ima demografij­a i kupovna moć, pa iako broj stanovnika opada, kupovna moć ipak raste.

Fokus u maloprodaj­i

Segment veleprodaj­e i franšize su, kao i prethodnih goidna u opadanju, ali to je i planirano. Fokus u maloprodaj­i je na nabavnim uvjetima trgovačke robe, na optimizaci­ji mreže i na rastu prihoda po zaposlenom.

Konačno, u pekarskom dijelu ostvaren je rast prihoda od pet posto, zahvaljuju­ći optimizaci­ji proizvodno­g asortimana i većem fokusu na polupečeni i smrznuti program.

U prva tri kvartala Grupa je iskazala 31,6 milijuna kuna dobiti, odnosno oko 600.000 kuna više nego lani. ❖

U PRVA TRI KVARTALA GRUPA JE ISKAZALA

31,6 MILIJUNA KUNA DOBITI,

TJ. OKO

600.000 KN VIŠE NEGO LANI

 ??  ??
 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIX ?? Stjepan Varga, direktor Čakovečkih mlinova
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIX Stjepan Varga, direktor Čakovečkih mlinova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia