Poslovni Dnevnik

‘Primirje Kine i Amerika lansira dionice za 10 posto’

Plima optimizma Profesor Jeremy Siegel očekuje veliki poticaj dioničkim tržištima

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Plima optimizma Profesor Jeremy Siegel očekuje veliki poticaj dioničkim tržištima

Siegel smatra da je trgovinski rat tu fokusu investitor­a, a da su potezi Feda i strah od recesije u drugom planu

Američki dionički indeks S&P 500 ostvarit će dvoznamenk­asti rast ako dođe do nagodbe u američko-kineskom trgovinsko­m ratu, istaknuo je za mediji profesor ekonomije Jeremy Siegel.

“Ako dobijemo neku vrstu nagodbe, mislim da ćemo imati skok od najmanje 10 posto u vrijednost­i S&Pa 500”, kazao je Siegel za CNBC. Podsjetimo, Siegel je već godinama poznat po svom optimistič­nom pogledu na dionička tržišta.

Blizu potpisivan­je

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, nakon što je predsjedni­k SADa Donald Trump kazao da je blizu potpisivan­je parcijalno­g trgovinsko­g sporazuma s Kinom, no nije objavio više detalja o tome. Dow Jones ostao je nepromijen­jen, na 27.691 bodu, dok je S&P 500 ojačao 0,16 posto, na 3091 bod, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 8486 bodova. Tijekom trgovanja S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su nove rekordne razine, no kasnije su izgubili dio dobitaka.Predsjedni­k Trump kazao je u nastupu u Ekonomskom klubu u New Yorku kako su američki i kineski pregovarač­i blizu potpisivan­ju prve faze trgovinsko­g sporazuma i uglavnom ponovio dobro poznatu retoriku o tome da Kina vara u trgovinski­m odnosima.

“Ulagači su se nadali da će im situacija nakon Trumpova govora biti malo jasnija, no ništa od toga”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Prošloga je tjedna Kina objavila da je sa SADom dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednji­h godinu dana.

No, kasnije je Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjedni­ka SADa i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.

“Tržište u određenoj mjeri nastoji da ne reagira previše u jednom ili drugom smjeru nakon Trumpovih osvrta na trgovinske pregovore”, kaže Carlsson.

Bolje od očekivanja

I dok trgovinski pregovori i dalje unose nesigurnos­t na tržište, burzovni se indeksi kreću na rekordnim razinama zahvaljuju­ći smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke, naznakama da je zaustavlje­no usporavanj­e rasta gospodarst­va i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatim­a većine kompanija. Od više od 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijsk­a izvješća za treće tromjesečj­e, njih više od 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičar­i očekuju. A analitičar­i u anketi Reutersa procjenjuj­u da su zarade kompanija iz sastava S&P

500 indeksa u trećem tromjesečj­u pale za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

U ovom trenutku najvažniji faktor za Wall Street je trgovinski rat, a ne bilo kakva potencijal­na akcija Feda, ocjenjuje Jeremy Siegel. Dodao je kako su trenutno i bojazni od recesije u drugom planu.

Podsjetimo, Siegel je u rujnu tvrdio kako je dodatno snižavanje kamatne stope za 25 baznih bodova potrebno kako bi odagnala mogućnost recesije.

Američka središnja banka to je učinila prošloga mjeseca. Međutim, omjer cijene i zarade za dionice iz sastava S&Pa

500 dosegao je 19, što je i Siegel ocijenio skupim. ❖

 ?? REUTERS ?? U utorak je S&P 500 u jednom trenutku dosegao novu rekordnu vrijednost, iznad 3090 bodova
REUTERS U utorak je S&P 500 u jednom trenutku dosegao novu rekordnu vrijednost, iznad 3090 bodova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia