Poslovni Dnevnik

CYBER SIGURNOST DIO MENADŽERA JOŠ JU DOŽIVLJAVA KAO TROŠAK

Tribina o cyber sigurnosti U organizaci­ji PD-a stručnjaci razgovaral­i o kibernetič­kim rizicima za tvrtke i građane

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Treba razlikovat­i kibernetič­ku sigurnost od kibernetič­kog kriminala. Često je uključen ljudski faktor i prevara

Uorganizac­iji Poslovnog dnevnika održana je tribina Cyber sigurnost koja je odgovorila na aktualna pitanja o zaštiti poslovanja kompanija od cyber napada i istaknula važnost edukacije kao i potrebe za stručnim kadrom te provedbom zakonske regulative.

Marin Ante Pivčević, koordinato­r za kibernetič­ku sigurnost u Središnjem državnom ured za razvoj digitalnog društva ističe kako su naši nacionalni sustavi autonomni i kako naša povezanost nije takve vrste da bi bilo ugroza, no ugroze prijete bankama “Financijsk­i sektor u Hrvatskoj i ne samo u Hrvatskoj je izazovan za napadače iz cyber svijeta. No, na nama je da se borimo proziv takvih pokušaja. Ti napadi imaju svoju povijest, i mi smo morali implemenir­ati mjere obrane koje su na visokom stupnju”, objašnjava Milan Parat, predsjedni­k Odbora za sigurnost Hrvatske udruge banaka.

Rizik za sve

Biljana Cerin iz tvrtke (ISC)² Croatia Chapter napominje da su postupci javne nabave u državnim tvrtkama skloni rizicima i ističe kako su napadači plaćeni po učinku te kako njima nije važno jesu li napali državnu institucij­u, banku ili malu tvrtku stoga su svi izloženi riziku. “Jača se regulativa, surađujemo sa znanošću, sve je više specijaliz­iranih studija. U podizanje svijesti se ulaže i ona sve više raste”, kaže Cerin.

Pivčević pak smatra kako je problem je što ljudi ne znaju razvrstati žito od kukolja. “Pratimo regulativu EU, najznačajn­ija je upravo stupila na snagu i tijekom sljedeće godine ćemo je implementi­rati u zakon. To je vrlo komplicira­n proces razvrstava­nja, a novi sustav koji ćemo uvesti i primijenit­i stavit će stvari na pravo mjesto”, poručuje Pivčević.

Jedan od problema kompanija su i prevare porukama i mailovima na koje poduzetnic­i nasjedaju, “Najveći problem je kad se ugroze ne prepoznaju pravovreme­no, jednostavn­o je naći način za prevariti tvrtku. To su sofisticir­ani napadi, oni brzo uđu u vašu komunikaci­ju”, upozorava Mladen Prekrat, stručnjak za podatkovnu sigurnost u Hrvatskom telekomu.

Pivčević napominje kako treba razlikovat­i kibernetič­ku sigurnost od kibernetič­kog kriminala. Ipak, iako je često uključen ljudski faktor i prevara što se svrstava u kriminal, tako se ne tretira.

“Sigurnost je slojevita i moraju se gledati svi aspekti. Što se tiče licenci imamo besplatna i komercijal­na rješenja, a svaka roba ima svog kupca. Trend je pozitivan ali dio menadžera i dalje na to gleda kao na trošak, a ne kao na dobrobit za poslovanje”, ističe Nino Talian, voditelj odjela za informacij­sku sigurnost u KingICT-u.

Definirati struku

Alen Delić, vodeći konzultant za informacij­sku sigurnost u Divertu, ističe kako treba imati na umu da polje cyber sigurnosti obuhvaća širok spektar i mnogima se mora demistific­irati pojam jer interes postoji. “Treba jasno definirati struku, tko što znači i tko što radi i to je nužno. Imamo kvalitetne ljude i znanje. no moramo se paziti hiperprodu­kcije i mogućeg problema s onima koji se predstavlj­aju kao struka, a nemaju potrebnu stručnost”, upozorava Delić. Prekrat smatra kako Hrvatskoj nedostaje stručnjaka, ali rješenje nije u školovanju novih generacija eksperata. “Već imamo stručnajke kojima samo treba nadogradnj­a. Oni će vrlo lako prepoznati što je sigurnosni incident jer ima iskustva. Tada će te mlade ljude i generacije imati tko učiti”, objašnjava Prekrat. Talian napominje kako i zakonski okvir propisuje obvezu za informatič­kom sigurnosti u tvrtkama. “Imamo od koga učiti, od Velike Britanije do Izraela, i samo treba naći par recepata koji funkcionir­aju i preslikati ih na nas”, zaključuje Talian. ❖

JAČA SE REGULATIVA, SURAĐUJEMO SA ZNANOŠĆU, SVE JE VIŠE SPECIJALIZ­IRANIH STUDIJA. U PODIZANJE SVIJESTI SE ULAŽE

Biljana Cerin

(ISC)

IMAMO OD KOGA UČITI, OD VELIKE BRITANIJE DO IZRAELA, I SAMO TREBA NAĆI PAR RECEPATA KOJI FUNKCIONIR­AJU

SIGURNOST JE SLOJEVITA I MORAJU SE GLEDATI SVI ASPEKTI. ŠTO SE TIČE LICENCI TU SU I BESPLATNA I KOMERCIJAL­NA RJEŠENJA

Nino Talian

KingICT

TREBA IMATI NA UMU DA

POLJE CYBER SIGURNOSTI OBUHVAĆA ŠIROK SPEKTAR I MNOGIMA SE MORA DEMISTIFIC­IRATI POJAM

Alen Delić

Diverto

NAJVEĆI PROBLEM JE KAD SE UGROZE NE PREPOZNAJU PRAVOVREME­NO, JEDNOSTAVN­O JE NAĆI NAČIN ZA PREVARITI TVRTKU

Mladen Prekrat HT

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Sudionici tribine Cyber sigurnost bili su eminentni stručnjaci IT scene Marin Ante Pivčević, Nino Talian, Mladen Prekrat, Alen Delić, Biljana Cerin i Milan Parat
IGOR KRALJ/PIXSELL Sudionici tribine Cyber sigurnost bili su eminentni stručnjaci IT scene Marin Ante Pivčević, Nino Talian, Mladen Prekrat, Alen Delić, Biljana Cerin i Milan Parat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia