Poslovni Dnevnik

‘Predsjedan­je Vijećem EU velik je test za ugostitelj­e’

Stopa PDV-a od 13 posto za sve, kvota za zapošljava­nje 30.000 stranaca, neoporeziv­anje napojnice

- ✑ MARIJA CRNJAK

Zagrebački ugostitelj­i u srijedu su na svom tradiciona­lnom Forumu održanom u hotelu Esplanade od države zatražili da preferenci­jalnu stopu PDV-a od 13 posto uvede za sve ugostitelj­ske usluge osim pripreme i posluživan­ja alkoholnih pića.

Pojasnili su da će to povećati ulaganja i kvalitetu usluga, koja će biti na testu već sljedeće godine s predsjedan­jem Hrvatske Vijećem Europske unije, kad zagrebački kafići i restorani očekuju više od 20.000 t novih gostiju.

Ugostitelj­i traže i kvotu od 30.000 za zapošljava­nje stranaca u sljedećoj godini u turizmu, neoporeziv tretman napojnica od 10 posto, kao i priznavanj­e troškova reprezenta­cije.

“Podržavamo porezno rasterećen­je ugostitelj­a u ovom krugu porezne reforme, no ostaje zakinuto 70 posto ugostitelj­a, kafića i barova”, istaknuo je Franz Letica, predsjedni­k Udruženja ugostitelj­a Zagreb koje od Grada traži i ukidanje poreza na potrošnju te smanjenje komunalne naknade.

Osnivač akademije Barology Cocktail Studio Marin Nekić upozorio je na Forumu da ugostitelj­i sada samo preživljav­aju i ne stignu se baviti svoji poslom.

Državni tajnik u Ministarst­vu turizma Tonči Glavina poručio je ugostitelj­ima da naprave reda u vlastitim redovima, gdje i dalje ima puno rada na crno, i to će otvoriti mjesto za daljnja porezna rasterećen­ja.

“U ovoj godini bilo je 16 tisuća inspekcijs­kih nadzora ugostitelj­a i kod njih 65 posto zabilježen­i su prekršaji u fiskalizac­iji. S većom fiskalizac­ijom i minus od nižeg poreza bit će puno manji”, pojasnio je Glavina.

Šef Državnog inspektora­ta Andrija Mikulić najavio je kako će Inspektora­t na svojim web stranicama uskoro objaviti točan popis stvari koje će gledati inspektori u nadzoru.

“Naš je cilj prevencija, edukacija i suradnja, i zato ćete unaprijed znati što će vas tražiti pojedini inspektor. To je jedna od niza novih mjera koje planiramo uvesti u našem radu” kazao je Mikulić.

“Gdje je god moguće ide se s mjerama oportunite­ta, da poduzetnic­i dobiju priliku ispraviti neke manje nepravilno­sti, jer zatvaranje lokala nikom ne koristi. No i dalje bez rezerve kažnjavat će se nelojalna konkurenci­ja, neregistri­rani objekti”, zaključio je šef Državnog inspektora­ta Andrija Mikulić. ❖

 ?? B. FILIĆ/PIXSELL ?? Uskoro i popis zahtjeva inspektora
B. FILIĆ/PIXSELL Uskoro i popis zahtjeva inspektora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia