Poslovni Dnevnik

Većina fintecha nudi usluge, ali ne i proizvode

Najveći fintech objavio svoje viđenje industrije

-

Relativno malo produktno orijentira­nih fintecha, pojava neobanaka i ulazak velikih financijaš­a na teren fintecha, otvaranje internih startupa u bankama i financijsk­im institucij­ama, prve pojave primjene umjetne inteligenc­ije u financijam­a u Hrvatskoj, najava prvog IPOa veličine domaćeg jednoroga Infobipa i jačanje kripto igrača glavni su trendovi u fintech industriji u Hrvatskoj. Sažetak je to trendova koje je na konferenci­ji “F2I - Future of Fintech & Insuretech” u Zagrebu predstavio voditelj tehnologij­e Oradiana Božidar Pavlović.

Oradian, najveći fintech po broju zaposlenih u Hrvatskoj, njih više od sto te jedan od najuspješn­ijih domaćih fintech startupa, koji je razvio cloud aplikaciju za mikrofinan­cijske institucij­e, složio je vlastiti pregled razvoja industrije u kojoj posluje za Hrvatsku “State of the fintech nation – Croatia 2019”. “U Hrvatskoj je sve više fintecha, ali kao i u ostatku softverske industrije i ovdje se mahom radi o tvrtkama koje na tržištu nastupaju kao softverske agencije, dok je broj fintecha, koji poput Oradiana nastupaju s proizvodim­a, znatno manji i bilo bi dobro za industriju da se taj broj poveća”, kaže Pavlović.

Dodaje da fintechi ne bi trebali biti zabrinuti zbog razvoja internih startupa, kao ni ulaska velikih banaka na teren fintecha, primjerice s aplikacija­ma za mobilno plaćanje. Pojašnjava da za to ima više razloga. “Mogućnosti u fintechima su veće i uzbudljivi­je pa vjerujem da su stručnjaci­ma, a njih svi tražimo, danas finetchi zanimljivi­ji od klasičnih financijsk­ih institucij­a. Usto, kapitala na tržištu ima mnogo, otvaraju se nove prilike u regtechu, insurtechu i proptechu, a i regulativa je povoljnija za finteche zbog PSD2 i open bankinga”, ističe Pavlović.

Navodi da se Hrvatska ove godine našla na visokom trećem mjestu u istočnoj Europi po investicij­ama u startupe s 83 mil. eura. “Ipak mahom zbog Rimca tako da tu još treba dosta razvoja”, zaključuje Pavlović. ❖

FINTECHI NE BI TREBALI BITI ZABRINUTI ZBOG RAZVOJA INTERNIH STARTUPA, KAŽE PAVLOVIĆ

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Antonio Šeparović, suosnivač Oradiana koji je izradio analizu o fintechima
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Antonio Šeparović, suosnivač Oradiana koji je izradio analizu o fintechima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia