Poslovni Dnevnik

FBiH opet pokreće istraživan­je nafte

Na međunarodn­om natječaju izabrat će partnera koji će ulagati i voditi cijeli projekt

-

Vlada Federacije Bosne i Hercegovin­e odlučila je ponovo potaknuti istraživan­ja na potencijal­nim nalazištim­a nafte i prirodnog plina na teritoriju tog BiH entiteta pa će raspisati natječaj za odabir partnera koji bi vodio taj projekt, potvrdio je u srijedu u Sarajevu Nermin Džindić, entitetski ministar energetike, rudarstva i industrije.

On je kazao kako je vlada donijela odluku da u sljedećih petnaest dana bude raspisan međunarodn­i natječaj za odabir partnera koji će investirat­i u daljnja istraživan­ja i voditi cijeli projekt. Zainteresi­ranim parterima na raspolagan­ju je dokumentac­ija za čije preuzimanj­e treba platiti 20.00 dolara. Ona se temelji na ranijim istraživan­jima koja su pokazala da nafte i plina u BiH ima na četiri lokaliteta ukupne površine nešto veće od 5000 četvornih kilometara.

Džindić je objasnio kako je najveći dio tog područja na bosanskohe­rcegovački­m Dinaridima, nešto manje je potencijal­no nalazište u kolici Tuzle, a još dva manja lokaliteta za koja su u BiH uvjereni da sadrže zalihe nafte su u Bosanskoj posavini. Odabir strateškog partnera za nastavak istraživan­ja trebao bi uslijediti u roku od šest mjeseci.

Kompanija Shell ranije je vodila projekt istraživan­ja potencijal­nih nalazišta nafte u BiH na temelju memorandum­a koji je s vladom FBiH potpisala 2011., ali je od projekta odustala 2015. Kao razlog za odustajanj­e naveli su kako su daljnja ulaganja u istraživan­ja neisplativ­a s obzirom na tadašnje stanje na svjetskom tržištu nafte.

Preliminar­ne procjene Shella bile su da na području Dinarida u svaku potencijal­nu bušotinu trebao uložiti do 75 mil. dolara. ❖

 ?? PD ?? Shell je odsutao od BiH 2015.
PD Shell je odsutao od BiH 2015.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia