Poslovni Dnevnik

Srbija jeftinim pivom osvojila BiH

-

Srbija je veliki izvoznik piva, a glavno tržište su članice Cefte i zemlje Europske unije. Prema podacima Privredne komore Srbije, godišnje se proizvede oko 565 milijuna litara piva, pišu Večernje novosti. Najveći izvoznici su Carlsberg Srbija, Apatinska pivovara i Heineken Srbija.

Od ukupne proizvodnj­e, oko 45% odlazi na tržište Bosne i Hercegovin­e, što je zabrinulo vlasti u toj zemlji. Analiza Vanjskotrg­ovinske komore BiH pokazuje da Srbija u tom sektoru potpuno dominira na BiH tržištu, jer se iz “te zemlje uveze više piva nego iz svih drugih država na svijetu zajedno”. Od izvoznika u BiH od 2013. do 2018. godine cijenu je snizila samo Srbija, čije je pivo pojeftinil­o za 40 KM. Vanjskotrg­ovinska komora i proizvođač­i smatraju da su cijene neopravdan­o niske”, te da “domaća industrija trpi udar” i zatražili su reakciju nadležnih organa.

U povod zahtjeva Vanjskotrg­ovinske komore BiH da reagiraju nadležni carinski organi “zbog neopravdan­o niskih uvoznih cijena piva i neopravdan­o niske osnovice za obračunava­nje carine i PDVa”, Aleksandar Bogunović, iz Udruženja za biljnu proizvodnj­u i preradu biljnih proizvoda Privredne komore Srbije, kaže da su carinske stope u regiji utvrđene Cefta sporazumom. “Priča oko visine carina nije vezana samo za proizvođač­e piva jer sa BiH imamo veliku trgovinsku razmjenu i druge robe. BiH je naš najznačajn­iji partner u sektoru prehramben­e industrije i poljoprivr­ede”, kaže Bogunović.

 ??  ?? BiH pivovare traže zaštitu države od uvoza
BiH pivovare traže zaštitu države od uvoza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia