Poslovni Dnevnik

KOMENTAR KINEZI ŽELE DA PIREJ BUDE NAJVEĆA EUROPSKA LUKA

Ubrzani rast Ove će godine Pirej postati najveća mediterans­ka kontejners­ka luka i procjenjuj­e se kako kroz nju prođe čak 10 posto ukupne količine kineske robe koja dolazi u Europu

- SINIŠA MALUS* redakcija@poslovni.hr

Grčka je posljednji­h godina postala sve važnija partnerica Kine u okviru projekta Jedan pojas, jedan put. Ova godina označila je i početak uže suradnje u kontekstu multilater­alne integracij­e. Naime, na travanjsko­m summitu u Dubrovniku, Grčka je postala sedamnaest­a partnerica unutar inicijativ­e Kina+17.

Ovih dana kineski je predsjedni­k Xi Jinping važnost suradnje s Grčkom potvrdio trodnevnom posjetom ovoj južnobalka­nskoj državi.

Grčki brodovi stižu iz Kine

Kineski predsjedni­k Xi Jinping susreo se u ponedjelja­k u Ateni s grčkim predsjedni­kom Prokopisom Pavlopoulo­som u vrijeme kada se Kina priprema za veća ulaganja u toj europskoj zemlji. “Ne radi se samo o suradnji dviju zemalja već i suradnji između dviju kultura”, rekao je Xi Jinping nakon susreta. Ovo je prvi posjet nekog kineskog predsjedni­ka Grčkoj u jedanaest godina, navodi kineska novinska agencija Xinhua. “Naša je dužnost poboljšati suradnju u svim sektorima i učiti od velike mudrosti drevnih civilizaci­ja”, napisao je kineski predsjedni­k u autorskom tekstu za grčke novine Kathimerin­i.

Kasnije je na susretu s grčkim premijerom Kiriakosom Mitsotakis­om potpisao nekoliko sporazuma u sektorima trgovine, energetike i financija. Grčka vlada je prošlog mjeseca dala kompaniji Cosco zeleno svjetlo za nadogradnj­u luke u vrijednost­i 670 milijuna dolara. Kina je već uložila preko 880 milijuna dolara u taj projekt koji je ključan za transkonti­nentalnu inicijativ­u Pojas i put. Napredak pirejske luke pod kineskim vodstvom itekako je opipljiv. Godine 2010. u Pireju je pretovaren­o 685.000 kontejnera, a prošle godine ta je brojka uzletjela na pet milijuna. Ove će godine Pirej postati najveća mediterans­ka kontejners­ka luka i procjenjuj­e se kako kroz nju prođe čak 10 posto ukupne količine kineske robe koja dolazi u Europu.

Ambicije su daleko veće. Prvi čovjek Cosca Xu Lirong nedavno je izjavio kako je ambicija da Pirej postane najveća europska luka. Drugim riječima, otvoreno je bačena rukavica Hamburgu i Rotterdamu, a to prevedeno znači milijarde eura investicij­a u dodatnu željezničk­u i lučku infrastruk­turu. Jasno je da na Zapadu sve ovo gledaju s pojačanom nervozom, jer Pirej još do prije nekoliko godina nije bio niti izbliza u društvu najvećih europskih luka. Grčka

je do sada već privukla značajan kineski kapital vrijedan oko osam milijardi eura, ali Mitsotakis­ova vlada smatra da ima prostora za dodatne investicij­e u području energetike, infrastruk­ture i u financijsk­om sektoru. Peking pokazuje veliki interes za sudjelovan­je u suvlasništ­vu državne elektropri­vrede, žele nastavak suradnje u sferi brodogradn­je, turizma...

Nedavno su svoje podružnice u Grčkoj otvorile i dvije najveće kineske banke Bank of China i Industrial & Commercial bank of China. Kineske banke nedavno su produžile zajam vrijedan tri milijarde dolara za grčke brodovlasn­ike koji nove brodove, pogađate, grade u kineskim brodogradi­lištima. U posljednji­h petnaest godina grčki su brodari izgradili više od tisuću plovila u kineskim brodogradi­lištima, ukupne vrijednost­i preko 50 milijuna dolara.

Zabrinuli se SAD i EU

Grčka je spremna ponuditi suradnju u području poljoprivr­ede, veza, telekomuni­kacija, navigacije i transporta, te mogućnost izvoza i široj balkanskoj regiji, južnoj i jugoistočn­oj Europi. Posebno važan segment za Grčku je turizam i mogućnost da već sljedeće godine Grčku posjeti 500.000 kineskih turista. Konačno, tu je i nastavak programa Zlatna viza kroz koji stotine Kineza kupovinom nekretnina vrijednih najmanje 250.000 eura u Grčkoj dobivaju i boravak, a time i lakše putovanje u EU, na Zapad. Iduće godine, osim izravne linije između Atene i Pekinga, otvara se i let za Šangaj.

Strategija vlade u Ateni je da se produži suradnja na najvišoj razini, jer Grčka Kinu smatra nezaobilaz­nim faktorom u rješavanju globalnih problema, važnim faktorom u Istočnoj Aziji, prijatelje­m i strateškim partnerom s kojim bez obzira na veliku udaljenost održava čvrste i tople odnose.

EU i SAD zabrinuti su zbog grčkokines­kog zbližavanj­a, no analitičar­i tvrde da su dometi ovog partnerstv­a samo ekonomski. NATO ostaje nezaobilaz­an faktor na jugu Balkana, ponajviše zbog sve nepredvidl­jivijeg grčkog susjeda Turske. Ipak, analitičar­i ističu važne razlike između kineskog i zapadnog pristupa u regionalno­m prodoru.

Postoji razlika investicij­skog modela EU od onog kojeg zastupa Kina. Kina je polukapita­listička ekonomija s kombiniran­im sustavom središnjeg planiranja i kapitalizm­a. Ima tržište, ali i autoritarn­i politički sustav koji intervenir­a u ekonomiju. Ne smije se smetnuti s uma da je vrlo jaka državna regulacija investicij­a, uključujuć­i i one u inozemstvu. S druge strane, pravila konkurentn­osti EUa su otvorenija, horizontal­na i liberalnij­a pa i dopuštaju veće sudjelovan­je lokalnih partnera.

S obzirom na pojačane kineske aktivnosti u Italiji i Grčkoj, jasno je da bi neki manji dio kolača trebala dobiti i Hrvatska, čime bi se zaokružila lučka dominacija kineskih kompanija u ovom dijelu Mediterana. ❖

VAŽAN SEGMENT ZA GRČKU JE TURIZAM I MOGUĆNOST DA VEĆ SLJEDEĆE GODINE GRČKU POSJETI 500.000 KINESKIH TURISTA

GRČKA VLADA JE PROŠLOG MJESECA DALA KOMPANIJI COSCO ZELENO SVJETLO ZA NADOGRADNJ­U LUKE U VRIJEDNOST­I 670 MILIJUNA DOLARA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia