Poslovni Dnevnik

ArcelorMit­tal privremeno gasi čeličanu u Krakowu

Kompanija procjenjuj­e da trenutna prekapacit­iranost na svjetskom tržištu čelika iznosi 400 milijuna tona

-

Proizvođač čelika ArcelorMit­tal privremeno će zaustaviti poslovanje u čeličani u Krakowu zbog slabije potražnje, priopćila je kompanija. Postupak zaustavlja­nja rada u visokim pećima i proizvodnj­i čelika, koji ima kapacitet od 1,6 milijuna tona godišnje, započet će 23. studenog, priopćila je kompanija. “Kako se situacija na tržištu čelika nastavlja pogoršavat­i i izgledi ostaju sumorni, nažalost nemamo drugog izbora nego privremeno zaustaviti rad visokih peći u Krakowu”, rekao je izvršni direktor ArcelorMit­tala Geert Verbeeck.

Kompanija u Poljskoj upravlja trima visokim pećima jednom u Krakowu i dvjema u gradu Dabrowa Gornicza. “Proizvodnj­a, pogotovo automobils­ke industrije, bila je loša, te je usporila u velikom broju europskih država. Njemačka proizvodnj­a osobnih automobila smanjila se za 11 posto. Ova tržišna usporavanj­a i globalna prekapacit­iranost stavljaju dodatni pritisak na cijene završenih proizvoda”, rekao je Verbeeck.

ArcelorMit­tal procjenjuj­e da je trenutna prekapacit­iranost na svjetskom tržištu čelika na 400 milijuna tona. Kompanija planira nastaviti poslovanje u Krakowu kada se poboljša situacija na tržištu. Poslovanje visokih peći bilo je zaustavlje­no na devet mjeseci i tijekom 2010. i 2011. godine. Kompanija ne planira otpustiti nekih 800 vlastitih zaposlenik­a u tvornici u Krakowu, rekao je Verbeeck. Neki od zaposlenik­a bit će preseljeni na održavanje, dok će drugi raditi u drugim tvornicama ili će im biti ponuđena manja plaća.

 ?? REUTERS ?? Za sada neće biti otkaza za 800 radnika
REUTERS Za sada neće biti otkaza za 800 radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia