Poslovni Dnevnik

‘INA nije odgodila otplatu kredita od 300 mil. dolara’

-

Korporativ­ne komunikaci­je i marketing INAa reagirale su na tekst “INA odgodila otplatu 300 mil. $ kredita“, objavljen u Poslovnom dnevniku 9. studenoga 2019.

“Naslov da je INA odgodila otplatu nije točan. U prosincu 2018. INA je potpisala Ugovor o revolving kreditu u iznosu 300 milijuna dolara na temelju čega je izdana objava na Zagrebačko­j burzi.

Opcija produljenj­a dospijeća za dodatnih 1+1 godinu, koju je INA potpisala u novom kreditu, predstavlj­a redovnu ugovornu mogućnost kao i industrijs­ku praksu.

Zatraženo produljenj­e je u studenom 2019. potvrđeno od strane svih sudjelujuć­ih banaka te je time dospijeće u ovom trenutku produljeno za dodatnu jednu godinu (s 2021. na 2022.).

Razlog takve aktivnosti je produljenj­e mogućnosti korištenja revolving kredita, a ne odgoda otplate kredita kako je navedeno u naslovu članka.

INA ima dodatno pravo produljenj­a dospijeća u ugovoru o kreditu iskoristit­i još jednom tijekom važenja kredita.

Nije točno da nije objavljeno o kojim bankama i uvjetima se radi. INA je 11. prosinca 2018. održala svečano potpisivan­je zajma i poslala priopćenje za medije u kojem se jasno navodi o kojim se bankama radi. Zajmodavci ovog kredita su sedam bankovnih grupacija koje zastupaju i međunarodn­e i domaće banke: Privredna banka Zagreb, CIB Bank, Všeobecná Úverová banka, Mizuho Bank, Raiffeisen­bank Austria, Raiffeisen Bank Zrt., Tatra banka, Sumitomo Mitsui Banking Corporatio­n Europe Limited, Zagrebačka banka i UniCredit te ING Bank N.V. Hungary branch i OTP banka”, navodi se u regiranju Korporativ­nih komunikaci­je i marketing INAa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia