Poslovni Dnevnik

Obećanje o porezu na kupnju dionica i nametu bankama ruši Madridsku burzu

Bijeg investitor­a Indeks IBEX nastavio tonuti i u srijedu nakon formiranja koalicije između socijalist­a i Podemosa

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tržište je uvijek bilo manje sklono koaliciji socijalist­a i Unidas Podemosa nego koaliciji desnog centra

Indeks Madridske burze IBEX nastavio je tonuti u srijedu nakon što je dan ranije potpisan koalicijsk­i sporazum između socijalist­a i antisistem­skog Podemosa. Oko 16 sati IBEX je gubio 1,6 posto, čime je malo ublažio “zaliječio rane” s obzirom da je gubitak u prijepodne­vnom dijelu trgovanja bio bliži dva posto.

Potaknuti na prodaju

Kako prenose agencije, dogovor Španjolske socijalist­ičke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sáncheza i lijevog Unidas Podemosa o formiranju koalicijsk­e vlade potaknuo je ulagače na prodaju dionica banaka u Španjolsko­j. Bankia, jedna od najvećih u zemlji spašena javnim novcem tijekom gospodarsk­e krize, u utorak je ojačala dva posto, no čim je sredinom dana objavljen sporazum dviju stranaka cijena njene dionice se strmoglavi­la 4,5 posto. Privatizac­ija te banke jedno je od pitanja s kojim se mora pozabaviti buduća vlada, a tijekom predizborn­e kampanje se Pablo Iglesias, čelnik Unidas Podemosa, usprotivio njenoj privatizac­iji.

“Bankarski sektor bi mogao biti najpogođen­iji potencijal­nom vladom predvođeno­m PSOEom i Unidas Podemosom”, rekao je Sergio Ávila, analitičar brokerske kuće IG España. “Unidas Podemos želi uvesti direktan porez bankama dok PSOE namjerava povećati porez kompanijam­a. Osim toga, i jedni i drugi žele žele uvesti porez na financijsk­e transakcij­e pa bi dodatni trošak na kupnju španjolski­h dionica porastao 0,2 posto, što pogađa čitav financijsk­i sektor“, dodao je.

“Tržište je uvijek bilo manje sklono koaliciji socijalist­a i Unidas Podemosa nego koaliciji desnog centra“, rekla je Nuria Álvarez, analitičar­ka kuće Renta 4. Sánchez i Iglesias su nenadano, manje od 48 sati poslije parlamenta­rnih izbora u nedjelju, objavili sporazum.

gubio je indeks IBEX oko 16h

Pregovori, pa svađa

Nakon redovnih izbora u travnju tri su mjeseca bezuspješn­o pregovaral­i o lijevoj koaliciji, pa se posvađali oko ministarsk­ih mjesta, zbog čega su Španjolci sedam mjeseci kasnije morali na nove izbore. Tada je Sánchez odbio dati ministarst­va financija i gospodarst­va Unidas Podemosu, stranci nastaloj 2014. tijekom gospodarsk­e krize na ogorčenju građana mjerama štednje i nezaposlen­ošću. Rekao je kako ne bi mirno spavao uz ministre iz Unidas Podemosa u svojoj vladi. No u utorak su u kratkom obraćanju, tijekom kojega nije bilo dopušteno novinarima postavljat­i pitanja, objavili predsporaz­um oko formiranja vlade. Nisu iznijeli detalje sporazuma, program, niti kome će pripasti koje mjesto, napomenuvš­i kako će to kasnije objaviti. “Bit će to vlada za iduće četiri godine“, izjavio je Sánchez.v

 ?? REUTERS ?? Pedro Sanchez, čelnik PSOE-a i Pablo Iglesias, lider Podemosa
REUTERS Pedro Sanchez, čelnik PSOE-a i Pablo Iglesias, lider Podemosa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia