Poslovni Dnevnik

‘Kinezi su prodali 12 mil. naših knjiga, u Meksiku smo ušli u lektiru’

Šareni globus Loše stanje u domaćem nakladništ­vu Kašmir promet riješio je prodorom na druge kontinente

- ✑ SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Iako se stanje nakon propasti Algoritma i Agrokora stabilizir­alo, knjižara nema dosta, Morpurgova u Splitu skoro je pretvorena u kafić

Početak ovogodišnj­eg Interliber­a poklopio se s odlaskom u stečaj Algoritma, nekoć vodećeg domaćeg izdavača. Povodom otvaranja sajma knjiga, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da se, nakon propasti Agrokora i lanca knjižara Algoritam MK, koji su gotovo dokrajčili domaće nakladništ­vo, stanje u branši “stabilizir­alo ”. Domaći nakladnici ne mogu se u potpunosti složiti s tim, napominjuć­i kako knjižara u Hrvatskoj i dalje nema dovoljno, a pitanje je i što će s postojećim­a biti tvrtka Hoću knjigu, koja je preuzela većinu knjižara iz propalog Algoritmov­a lanca, lani je izgubila dva milijuna kuna.

Opsada obožavatel­ja

Kako u Hrvatskoj nije lako poslovati, neki od nakladnika otvaraju strana tržišta. Tako su dječje knjige zagrebačko­g Kašmir prometa u Kini u zadnjih pet godina prodane u čak 12 milijuna primjeraka. Naklade njihovih 40ak naslova u prosjeku su 300.000, a nekad su veće od pola milijuna primjeraka.

“U Kini imamo šest izdavača, a još njih tri su nas posjetili sad na Interliber­u. Priča je počela 2014. kad smo izlagali na sajmu u Seulu, naše knjige tamo su se svidjele Kinezima i pozvali su nas na turneju. Trajala je mjesec dana i obišli smo 12 najvećih kineskih gradova, a moja supruga Andrea Petrlik Huseinović imala je izložbe svojih ilustracij­a. Potpisival­i smo knjige po tričetiri sata dnevno, osjećali se kao zvijezde. Kad smo morali krenuti prema autima, ljudi su trčali za nama da im se potpišemo”, prisjeća se Huseinović.

Uspješni su i na drugim kontinenti­ma u Kolumbiji im je jedan naslov tiskan u sedam izdanja, a u Meksiku su ušli u lektiru s naslovom Poljski miš i gradski miš. “Da se nismo proširili, davno bismo nestali! Novcem od prodaje prava vani pokrivamo poslovanje kod kuće”, kaže naš Huseinović.

Unatoč raznim problemima, Slavko Kozina, novi predsjedni­k Zajednice nakladnika i knjižara (ZNIK) je optimist.

“U branši više nije drama, no oporavak ide sporo. Država sada više vodi brigu, ministarst­vo obrazovanj­a ponovno je, nakon deset godina, počelo davati novac za otkup knjiga za školske knjižnice ove godine to je pet milijuna kuna, a ukupno će se narednih godina podijeliti 20 milijuna kuna iz EU fondova. Također, Ministarst­vo kulture daje 33 milijuna kuna za potpore i otkup knjiga, a imamo i natječaj Poduzetnik u kulturi ”, kaže Kozina.

Problem je s knjižarama, dovoljno ih ima samo u središtu Zagreba. U Splitu je po

DOMAĆE SAJMOVE KNJIGA TREBAMO MODERNIZIR­ATI, ODNOSNO FESTIVALIZ­IRATI

Slavko Kozina ZNIK

5

milijuna kuna odobreno je za otkup knjiga za školske knjižnice

znata knjižara Morpurgo na Pjaci već dvije godine zatvorena. Novi vlasnik tog prostora, vulkanizer, u jednoj od najstariji­h knjižara u Europi želi otvoriti kafić, no prostor je zaštićen pa u tome nije uspio, a Grad se pokušava domoći vlasništva nudeći mu u zamjenu druge nekretnine. “Iako dobro rade Hoću knjigu u Jokeru i VBZ u Mall of Split, gradu treba još barem jedna ozbiljna knjižara. Naš je interes disperzija, zato je ZNIK upravo u Splitu pokrenuo Mediterans­ki festival knjige, kao antipod Interliber­u”, napominje Kozina.

Traženje najboljeg modela

Kad je preuzeo brigu o ZNIKu, kao svoje prioritete naveo je traženje najboljeg modela knjižara za 21. stoljeće, brigu o sajmovima, te donošenje etičkog kodeksa struke. Što se sajmova tiče, tu se ide u smjeru modernizac­ije, odnosno festivaliz­acije. “Čitateljim­a treba dovesti autore, na Interliber smo doveli Karakaša, Tribusona, Rudana, a važna nam je i publicisti­ka svoju će knjigu predstavit­i Luka Modrić, klinac rođen na Velebitu koji je postao najbolji u najvažnijo­j stvari na svijetu. Ako to nije materijal za knjigu, ne znam što je”, kaže Kozina. ❖

 ?? ROBERT ANIĆ/
PIXSELL ?? Kašmir Huseinović s primjercim­a kineskih izdanja svojih knjiga
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Kašmir Huseinović s primjercim­a kineskih izdanja svojih knjiga
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia