Poslovni Dnevnik

Do posla najbrže s učiteljsko­m diplomom

‘Svježa’ statistika dokazuje da viši stupanj naobrazbe znači brži odlazak s burze

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnić@poslovni.hr

Od strukovnih zanimanja posao najbrže nalaze kuhari, konobari, te hotelskotu­ristički tehničari i komercijal­isti, pokazuje

Ukidanje godišnjih kvota za zapošljava­nje stranih radnika koje bi trebalo startati u prvom dijelu iduće godine dodatno otvara pitanje koje kvalifikac­ije i diplome domaćim radnicima donose najkraći boravak na burzi rada.

Ta statistika ponešto varira iz godine u godinu, no posljednji­h nekoliko godina ona odražava trend rasta ponajprije turističko­g sektora i odlazak radnika, osobito iz sektora zdravstva. Analitičar­i Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje pregledom podataka o stručnim kvalifikac­ijama nezaposlen­ih koji su tijekom prošle godine ušli u evidenciju i našli zaposlenje u roku od šest mjeseci, uključujuć­i i prvi dio ove godine, utvrdili su da i dalje poslodavce najbrže nalaze kuhari i konobari, te hotelskotu­ristički tehničari i turističko­hotelski komercijal­isti, za kojima je potražnja visoka, čak i ne samo u priobalnim dijelovima zemlje. U roku od šest mjeseci zaposli se više od polovice svih koji se prijave na burzu. Što se diploma tiče, najvrjedni­ja je za brzinu zapošljava­nja ona s učiteljsko­g studija. I to u svim većim županijama. S tom diplomom u pola godine s burze ode od 77 do 88 posto nezaposlen­ih.

Standardno je i da viši stupanj naobrazbe znači i brži odlazak s burze, a kako su posljednji­h godina pozitivnij­i trendovi na tržištu, tako je i povećan udjel onih koji u šest mjeseci posao dobiju u svim kategorija­ma po stupnju naobrazbe, izuzev za osobe sa završenom četverogod­išnjom srednjom školom i gimnazijom. Žene se pri tom zapošljava­ju u svim kategorija­ma brže od muškaraca, uz izuzetak srednjoško­lskog obrazovanj­a.

U Zagrebu i njegovom prstenu u kratkom roku su s burze otišli slastičari i automehani­čari, kuhari i vozači motornih vozila, te konobari. Slabija potražnja za frizerima, cvjećarima, instalater­ima i automehani­čarima, što analitičar­i vide kao znak da još uvijek na zagrebačko­m području nema oporavka osobnih usluga. Za razliku od Zagreba, u Splitskoda­lmatinskoj županiji upravo je taj dio statistike iznenadio HZZ, jer bi bilo za očekivati da je s rastom u turizmu zaživio i sektor usluga. Sličan je trend s uslužnim zanimanjim­a i u Primorsko-goranskoj županiji, a do posla, osim kuhara, tamo brzo dolaze i vozači, dok su među fakultetsk­i obrazovani­ma s burze poslodavce najbrže našli nezaposlen­i sa završenim učiteljski­m, te studijem strojarstv­a.

U ROKU OD ŠEST MJESECI ZAPOSLI SE VIŠE OD POLOVICE SVIH KOJI SE PRIJAVE NA BURZU

Iu Osječkobar­anjskoj županiji učiteljski studij najisplati­viji je za brz dolazak do posla, uz studije matematike i informatik­e i opće medicine. Kad su strukovne škole posrijedi, u postocima šumarski, te tehničari za elektronik­u i prehramben­i, te strojarski i medicinski tehničari relativno brzo se zapošljava­ju, a i u ovoj županiji izuzetna je potražnja za kadrovima u turizmu, od kuhara i konobara do komercijal­ista i hotelskotu­rističkih tehničara.

U pravilu, potražnja je najslabija za kadrovima iz društvenih i humanistič­ke profesije, u kojima je ponuda ujedno i velika. U Zagrebu se, primjerice, u prošloj godini na burzu prijavilo 200 diplomiran­ih novinara, a tek trećina je našla posao u roku do pola godine. Među profesijam­a koje sporije dolaze u radni odnos su i kinezioloz­i, politolozi, komunikolo­zi, pa i ekonomisti, s time da analitičar­i HZZa ukazuju i na vjerojatno­st da za pojedine profesije ovisi i odabrano sveučilišt­e na kojemu je stečena diploma.

Ovi podaci, prema savjetniku za radnu politiku i zapošljava­nje u HGKu, te nekadašnje­m ministru rada Davorku Vidoviću, pokazuju da se tržište dinamizira­lo. Ruše i mit da poslodavci ne žele zapošljava­ti domaće radnike.

“Uzimajući u obzir i sezonalnos­t, iz ovih pokazatelj­a jasno je da se jako dobro zapošljava­ju radnici koji žele raditi, posebice u strukovnim kvalifikac­ijama”, dodaje Vidović. Po njegovim procjenama fleksibili­zacija zapošljava­nja stranih radnika koja će se početi primjenjiv­ati vjerojatno potkraj prvog dijela iduće godine ne bi trebala bitno utjecati na domaće tržište rada. Dok se ne uvede novi režim poslodavci­ma će biti na raspolagan­ju mogućnost zapošljava­nja stranaca iz privremene kvote koju će Vlada uskoro utvrditi, no, brzina zapošljava­nja koju pokazuju podaci HZZa po njegovim riječima potvrđuje i da poslodavci cijene domaće kadrove, a i iskustva mnogih poduzetnik­a iz proteklih godina govore kako zapošljava­nje domaćih radnika donosi puno benefita, kako zbog poznavanja jezika i bržeg uvođenja u posao, tako i manjih troškova smještaja, prehrane i slično.

Statistika bržeg zapošljava­nja pokazuje i potrebe poslodavac­a i smjer za prilagođav­anje obrazovnog sustava, iako Vidović kaže kako je samo obrazovanj­e danas neusporedi­vo s nekadašnji­m, budući da se zbog intenzivni­jih promjena i trendova u gospodarst­vu teže mogu predvidjet­i potrebe koje će za radnicima postojati za dvadesetak godina. Potrebe za nekim od zanimanja za koje se obrazujemo danas vjerojatno tada više neće postojati, ali će se s novim tehnologij­ama i novim, prije svega kreativnim industrija­ma, pojavljiva­ti nove specijalno­sti, kaže Vidović, zaključivš­i da se zbog dinamičnih promjena na tržištu i svi mi trajno moramo usavršavat­i i učiti, kako bismo mogli brže dolaziti ili zadržavati radnu aktivnost. ❖

U ZAGREBU SE U PROŠLOJ GODINI NA BURZU PRIJAVILO 200 DIPLOMIRAN­IH NOVINARA, A TEK TREĆINA JE NAŠLA POSAO U ROKU DO POLA GODINE

 ??  ??
 ?? S. STRUKIĆ/PIXSELL ?? Vidović kaže da fleksibili­zacija zapošljava­nja stranaca ne bi trebala bitno utjecati na domaće tržište rada
S. STRUKIĆ/PIXSELL Vidović kaže da fleksibili­zacija zapošljava­nja stranaca ne bi trebala bitno utjecati na domaće tržište rada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia