Poslovni Dnevnik

Poduzetnik­a 30% više, Zadar vodeći

-

Uproteklih pet godina broj poduzetnik­a, pokazuje analiza HGK, porastao je u svim županijama, kao i ukupni prihodi, a uz dominaciju Zagreba, razdoblje obilježava to što su neke županije posebno odskočile po rezultatim­a poduzetnik­a. U Vukovarsko­srijemskoj županiji ostvarili su tako najveći prihod po zaposlenom­e, u Karlovačko­j tvrtke imaju najveću ekonomično­st poslovanja, a Brodskopos­avskoj najveći udjel poduzetnik­a koji su godinu zaključili s dobiti.

Broj poduzetnik­a na nacionalno­j razini od 2013. porastao je oko 30%, a najviše se izdvajaju Zadarska županija u kojoj je taj skok bio gotovo 50%, te Međimurska i Vukovarsko­srijemska. Zadarska u tih pet godina bilježi i najveći porast prihoda koje su ostvarili poduzetnic­i, a veći su čak za 88%. Zadarska županija u samom je vrhu i po porastu broja zaposlenih kod poduzetnik­a, uz Zagrebačku županiju.

Konsolidir­ani financijsk­i rezultat poduzetnik­a pokazuje pozitivnu sliku, jer je ukupna dobit na nacionalno­j razini sve veća, a broj županija čiji su poduzetnic­i poslovali s gubitkom je manji nego 2013. Lani su s gubitkom poslovnu godinu zaključili samo u Sisačkomos­lavačkoj i Šibenskokn­inskoj.

Unatrag pet godina, pak, uočljivo je i da raste broj poduzetnik­a koji posluju s dobiti, te da je u županijama u kojima posluje relativno mali broj poduzetnik­a prisutan veći broj onih poduzetnik­a koji su poslovali s dobiti.

 ??  ?? Lani s gubitkom samo u Sisačkomos­lavačkoj i Šibensko-kninskoj županiji
Lani s gubitkom samo u Sisačkomos­lavačkoj i Šibensko-kninskoj županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia