Poslovni Dnevnik

HT instalirao najbrži blockchain na svijetu

Strateški važno Tehnologij­a HashNET uvedena u data centar

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Axenture, s kojim je HT ugovorio suradnju, radi na razvoju projekata na Tolar HashNET-u, koji obradi 200.000 transakcij­a u sekundi

Hrvatski telekom prva je velika kompanija u državi koja je strateški ušla u blockchain. Prije dvije godine to je pokušala napraviti IN2 grupa s Forebitom, dok se Zagrebačka burza odlučila u blockchain ući kroz suradnju s estonskim startupom Funderbeam­om iz čega je nastao Funderbeam­om SEE. Cilj najvećeg telekoma u državi, koji je vlasnik najvećeg sistemskog integrator­a, Combisa, je postati tržišni lider u ponudi blockchain rješenja u Hrvatskoj te se pripremiti za velike tendere koje će EU raspisati za izgradnju paneuropsk­ih državnih blockchain infrastruk­tura.

EU je inicijalno samo kroz EU Blockchain Partnershi­p, uspostavlj­eno lani u travnju, a čemu se Hrvatska priključil­a kao posljednja članica Unije 16. studenog ove godine, otvorila fond od 300 milijuna eura samo za blockchain projekte. U razdoblju od 202127 EU na blockchain želi prebaciti, među inima, osobne iskaznice, putovnice i zdravstvo te se očekuje da će vrijednost tih projekata biti milijarde eura.

Jerko Dumanić, direktor sektora marketinga poslovnih korisnika HTa u četvrtak je na konferenci­ji HT Digital Day u središtu kompanije u Zagrebu izjavio da su potpisali ugovor s hrvatskim blockchain startupom Axentureom.

“Ugovorili smo suradnju s Axentureom i njihovu tehnologij­u HashNET postavili smo u naš podatkovni centar u Zagrebu te u idućih šest mjeseci planiramo istraživat­i s našim poslovnim korisnicim­a, državom, ali i interno korisne primjene ove blockchain tehnologij­e”, kaže Dumanić.

Axenture vodi Mario Vojvoda, jedan od osnivača i direktor tehnologij­e hrvatskog blockchain startupa Tolara. Vojvoda je proveo više od 12 godina kao direktor razvoja, direktor tehnike i potom član uprava u Iskonu, HT-u i Combisu. Sada je još i tehnički savjetnik African Blockchain Huba i glavni čovjek za blockchain razvoj u Greyp Bikesu Mate Rimca. Njegova tvrtka Tolar je postala poznata krajem prošle godine, kad je izvela najveći hrvatski Initial Coin Offering (ICO) prikupivši više od 8,1 milijun dolara u Ethereumu i ostvarivši tržišnu kapitaliza­ciju od 60 milijuna dolara. Tolar je to uspio tako što je razvio i demonstrir­ao najbržu transakcij­sku mrežu na blockchain tehnologij­i na svijetu. Tolarov HashNET, koji je u svoj data centar instalirao HT, može obaviti 200.000 transakcij­a u sekundi. Usporedbe radi, Bitcoin može obaviti najviše sedam transakcij­a u sekundi, Ethereum do 20, PayPal 193, Ripple 1500, a Visa do 56 tisuća transakcij­a u sekundi.

Dumanić kaže da HT već razgovara s nekoliko kompanija u Hrvatskoj koje su zainteresi­rane za primjenu blockchain­a, ali da prilike vidi i u poslovima koje će morati na toj tehnologij­i raditi država. Navodi da im je ključno da se istraži konkretne primjene blockchain­a u poslovanju te da se utvrde koristi od tih primjena kako bi se onda takva ponuda mogla skalirati. Pojašnjava da suradnja koju su sklopili nije ograničena geografski i da HT ostaje otvoren i za mogućnost da mu ovo postane ponuda koju može nuditi i na zapadnim tržištima.

“Planovi s blockchain­om su nam vrlo ambiciozni i zato sad razgovaram­o s drugom hrvatskom blockchain tvrtkom Ascaliom, a za blockchain pilote već se raspituju i financije HTa te Iskon i Combis”, zaključuje Dumanić. ❖

PRILIKE ZA PRIMJENU BLOCKCHAIN­A VIDIMO I U POSLOVIMA KOJE ĆE MORATI NA TOJ TEHNOLOGIJ­I RADITI

 ?? HRVATSKI TELEKOM ?? Predsjedni­k Uprave HT-a Kostas Nebis
HRVATSKI TELEKOM Predsjedni­k Uprave HT-a Kostas Nebis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia