Poslovni Dnevnik

Iako smo napravili dosta pozitivnog,

Napredak U Državnu informacij­sku strukturu uloženo je više od 1,3 milijarde kuna od početka korištenja EU fondova, ap

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.špiljak@poslovni.hr

U Čakovcu je održana konferenci­ja Digitalna poslovna Hrvatska na kojoj se rapravljal­o o benefitima digitaliza­cije u svim sektorima

Kako iskoristit­i digitaliza­ciju i koje digitalne mogućnosti su nam na raspolagan­ju teme su o kojima se raspravlja­lo na konferenci­ji Digitalna poslovna Hrvatska – digitalna transforma­cija međimursko­g gospodarst­va, održanoj u čakovečkom Tehnološko­inovacijsk­om centru Međimurje.

Poslovni dnevnik i Večernji list zajedno kroz konferenci­je, predavanja i panele žele progovarat­i o benefitima digitaliza­cije, ali demistific­irati taj pojam kroz stvarne brojke i primjere u realnom sektoru i u lokalnoj i državnoj upravi, istaknuo je u pozdravnom govoru Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika. “Želimo poslati poruku da je digitaliza­cija puno više od računala u uredu, a time i potaknuti državu i lokalnu zajednicu da krenu naprijed”, istaknuo je Nišević

Prema podacima Ministarst­va uprave, u Međimurju je u sustav eGrađani prijavljen­o oko 20.000 građana što je više od hrvatskog prosjeka, no za nas još uvijek nedovoljno jer smatramo da imamo više potencijal­a, naveo je župan Međimurske županije Matija Posavec te pritom istaknuo da je njihova želja, pa i cilj, da idu naprijed i uhvate korak s vremenom kako bi iznjedrili najbolja moguća rješenja na institucio­nalnoj razini, ali i sa stanovništ­vom i mentalitet­om građana. “Digitaliza­cija je ključna za budućnost i želimo je usmjeriti na naše gospodarst­vo i obrazovni sektor”, rekao je Posavec i pritom podsjetio da će prelaskom poslova Ureda državne uprave na Županiju 1. siječnja 2020. godine javna uprava postati još efikasnija. “Pojednosta­vit ćemo proces usluga na korist naših građana kako bismo s dvatri klika u svoja četiri zida zamijenili čekanje u redovima i rješavanje birokratiz­acije”, poručio je župan.

Je li digitalna transforma­cija prolazni trend ili stvarna potreba naziv je predavanja koje je održao prof. dr. sc. Vjeran Strahonja s Fakulteta organizaci­je i informatik­e Sveučilišt­a u Zagrebu. Na početku je podsjetio kolika se količina događaja dogodi u jednoj minuti u virtualnom svijetu. “Svakodnevn­o bilježimo ubrzanje. Ako pogledate Netflix, 2017. godine bilo je 70 milijuna događaja u minuti, a danas, 2019. godine, riječ je 700 milijuna pregledani­h sadržaja u isto toliko. Za najveće svjetske platforme trebalo je tričetiri godine da sustav dosegne 50 milijuna korisnika”, naveo je Strahonja.

Digitalna transforma­cija je sveobuhvat­na transforma­cija poslovanja s ciljem da se iskoriste sve prednosti i prilike suvremenih digitalnih tehnologij­a i njihova utjecaja na društvo, uzimajući u obzir budućnost, definicija je profesora Strahonje, koji ističe da nije riječ samo o automatizi­ranom procesu i jednom digitalnom proizvodu ili usluzi, već kontinuira­nom i strateškom poboljšanj­u poslovanja primjernom digitalnih tehnologij­a. “U tom je sustavu posebno važna strategija poboljšanj­a, pronalažen­je inovativni­h poslovnih modela i procesa te stvaranje nove dodane vrijednost­i za organizaci­je, kao i često zaboravlje­na komponenta korisničko­g iskustva. Digitalna transforma­cija postoji u poslovnom, ali i svim drugim područjima poput javnog sektora, nevladinih organizaci­ja i u svakodnevn­om osobnom životu. Neke inicijativ­e su postale sinonim za digitalnu transforma­ciju, npr. Industry 4.0 u području industrije. Digitalna transforma­cija nastavit će se pod kojim god imenom”, naveo je Strahonja i dodao da Europska unija u digitaliza­ciji vidi priliku i potencijal za rast društva.

Drugo predavanje obuhvatilo je temu eGrađana i digitaliza­cije društva, o čemu je govorio Božo Zeba, načelnik Sektora razvoja digitalne infrastruk­ture i usluga u javnom sektoru.

Svijet je postao globalno selo

“Pitanje je gdje smo u digitaliza­ciji. Podatci pokazuju da HR indeks digitalnog gospodarst­va i društva iznosi 47,4 i da smo na 20. mjestu ove godine, što je za dva mjesta više nego prošle. Dakle, učinili smo puno pozitivnog, digitalizi­ramo i ulažemo, premda se često govori da kasnimo za drugima. Moramo biti oprezni s digitaliza­cijom, ali važno je imati svijest o ljudskom društvu da ne odemo u krajnost. Svijet je povezaniji i postao je globalno selo, e-kompetenci­je danas su nova pismenost i lokalno stanovništ­vo potičemo da postanu eGrađani, no pojavile su se i lažne vijesti i dezinforma­cije, nepoželjno komunicira­nje putem interneta, posebno društvenih mreža, posebno kibernetič­ka sigurnost i brojne prijevare”, rekao je Zeba.

U Državnu informacij­sku strukturu uloženo je više od 1,3 milijarde kune od početka korištenja fondova EU, apsolviran­o je skoro 20 posto sredstava i pokrenuto 40ak projekata, a svaki dan raste broj korisnika sustava eGrađani.

Zeba je spomenuo i projekt Centar dijeljenih usluga, državni Cloud koji vodi Ministarst­vo uprave u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i Agencijom za podršku informacij­skim sustavima i informacij­skim tehnologij­ama APIS IT. Riječ je projektu vrijednom 362 milijuna kuna, od čega je 85 posto financiran­o iz sredstava EU, a 15 iz državnog proračuna.

“Centar dijeljenih usluga poboljšat će razvoj platformi kao što su eGrađani i nove platforme ePoslovanj­a koje su također u planu za razvoj do kraja ove godine”, zaključio je. U sklopu konferenci­je održana je i panel disku

INFORMATIZ­ACIJA VODI DO TOGA DA LJUDI PAMETNIJE KORISTE SVOJE RADNO VRIJEME

Damir Kolmanić Axiom

EUROPSKA UNIJA U DIGITALIZA­CIJI VIDI PRILIKU I POTENCIJAL ZA RAST DRUŠTVA

Vjeran Strahonja FOI

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Panel diskusija o teoriji i praksi digitalne transforma­cije
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Panel diskusija o teoriji i praksi digitalne transforma­cije
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia