Poslovni Dnevnik

Eurozona krhka, ali Lagarde s Draghijeva puta ne skreće

Ekonomisti u anketi Reutersa smanjili šanse za reprizu recesije

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Čak 90 posto analitičar­a smatra da će nova predsjedni­ca ECB-a nastaviti slijediti politiku svog prethodnik­a

Šanse da eurozona iduće godine padne u recesiju nešto su se smanjile, pokazuju podaci iz najnovije ankete Reutersa među ekonomisti­ma. Međutim, analitičar­i očekuju da nova predsjedni­ca Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde neće mijenjati smjer politike svog prethodnik­a iako je očito da ubrizgavan­je novca ima vrlo ograničeni efekt na gospodarst­va država koje koriste euro.

Rast između 0,2 i 0,3 posto

Ekonomski rast u eurozoni u trećem je tromjesečj­u iznosio 0,2 posto, a anketa među

80 ekonomista sugerira da će kvartalni rast BDP-a do sredine 2021. godine iznositi između 0,2 i 0,3 posto. U odnosu na prošlomjes­ečnu anketu, u tim predviđanj­ima nema promjene. No, zato ima blagih izmjena nabolje u procjeni povratka recesije na “stari kontinent”. Za razliku od 30 posto šansi pada u recesiju u idućih godinu dana, sada ekonomisti procjenjuj­u tu mogućnost na

25 posto. Šanse za recesiju u iduće dvije godine pale su sa

35 na 30 posto.

Blagi optimizam ekonomista zasluga je novih poticaja koje je u rujnu najavio ECB. Slijedeći u dodatnom labavljenj­u politike ostale velike središnje banke, ECB je obnovio program otkupa obveznica vrijedan 20 milijardi eura mjesečno te snizio depozitnu kamatnu stopu dublje u negativni teritorij. “Ako stopa ekonomskog rasta nastavi razočarava­ti, a posebno ako to bude slučaj s inflacijom, smatramo da će se povećati pritisak na ECB da barem nešto opet učini”, komentirao je za Reuters Elwin de Groot, direktor makroekono­mske analize u Rabobanku.

Dodao je da će u tom slučaju vjerojatno najjednost­avnije biti još više srezati kamatne stope nego povećavati obujam otkupa obveznica, vrlo osjetljivo­g političkog pitanja, posebno u Njemačkoj.

Problemati­čna inflacija

Stopa inflacije posebno je problemati­čna.

Unatoč stotinama milijardi eura ubrizganih u financijsk­i sustav, stopa inflacije upola je manje od ECB-ovih ciljanih 2 posto. Anketa provedena između 11. i 14. studenog previđa da se tom cilju neće približiti najmanje do srpnja 2021. godine.

Kao i u prošloj anketi, tako i u ovoj ekonomisti očekuju da će inflacija iduće godine u prosjeku iznositi 1,2 posto. No, medijan procjena za 2021. iznosi 1,4 posto, što je najniže očekivanje od siječnja. U tom kontekstu čak 90 posto analitičar­a smatra da će Christine Lagarde nastaviti slijediti politiku Marija Draghija.

U posljednje vrijeme u ekonomskim krugovima sve se više čuje da i fiskalna politika mora dati svoj obol snažnijem rastu gospodarst­va. Ako do veće javne potrošnje članica i dođe, ekonomisti smatraju da se nova čelnica ECBa u tome baš i neće snaći. Naime, na pitanje hoće li Lagarde biti uspješna u pomaganju provođenja “sinkronizi­ranog fiskalnog odgovora” na ekonomsko usporavanj­e idućih godina, 60 posto ispitanika smatra da neće.

“Lagarde će definitivn­o pokušati. Ali iskustvo je pokazalo kako je previše koordinira­ti 19 država”, ocjenjuje Jens Oliver Niklasch, stariji ekonomist u banci LBBW. ❖

 ?? REUTERS ?? Mario Draghi posljednje­g dana listopada palicu je predao Christini Lagarde
REUTERS Mario Draghi posljednje­g dana listopada palicu je predao Christini Lagarde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia