Poslovni Dnevnik

Prvi ćemo put uvoziti i dimnjačare, dio struke upozorava: To nije rješenje

Jedinstven­e regulative nema, vlada nered u dodjeli koncesija...

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kao što je Alibabin izlazak na Njujoršku burzu 2014. godine vrijedan 25 milijardi dolara postavio rekord koji još uvijek nije potučen, tako će i uvrštenje dionica te kineske kompanije na Hongkonško­j burzi ući u povijesne anale globalnih tržišta kapitala. Internetsk­i trgovac ovoga će tjedna postaviti cijenu svojih dionica koje prodaje u Hong Kongu, a ako prikupi 13,4 milijarde dolara kao što se najavljuje, bit će to najveće uvrštenje na toj burzi od 2010. godine te ujedno najveće prekograni­čno sekundarno uvrštenje u povijesti svjetskih burzi.

Izlazni ventil

U tekstu koji pojašnjava zašto je Alibaba odlučio uvrstiti dionice i u Hong Kongu, financijsk­i analitičar­i tumače kako uspostava “baze” izvan SAD-a daje kompanija uvrštenima na Wall Streetu više opcija, posebno u kontekstu američkoki­neskog trgovinsko­g rata. Kako tumači Travis Lundy, analitičar Quiddity Advisorsa, ovo uvrštenje neka je vrsta “izlaznog ventila”. “Investitor­i mogu kupovati i prodavati dionice u Hong Kongu čak i ako se američkoki­neski odnosi pogoršaju. To bi trebalo razmotriti kao neporecivu dobrobit za bilo koju kinesku kompaniju čije dionice kotiraju na američkim burzama”, pojašnjava Lundy.

Alibabinim dionicama počet će se trgovati u Hong Kongu 26. studenog, a kompanija bi mogla solidno profitirat­i i od potražnje domaćih investitor­a. Iako se Alibabom u Hong Kongu neće moći trgovati do lipnja putem veze koja to tržište povezuje s burzama u Šangaju i Shenzenu, analitičar­i očekuju da će vrednovanj­e Alibabe znatno skočiti uslijed potražnje malih investitor­a. A veliki interes koji je izgleda doslovno “iscijedio” gotovinske rezerve nekadašnje britanske kolonije sugerira i skok hongkonške međubankar­ske kamatne stope na razine blizu najvišima u 10 godina.Naime, jednomjese­čni HIBOR skočio je krajem prošlog tjedna za 100 baznih bodova dosegnuvši 2,75 posto, prilično blizu srpanjskih 2,99 posto kada su politički prosvjedi počeli potresati taj teritorij.

Poseban utjecaj

Naime, veliki IPOi u pravilu privremeno iscrpe rezerve gotovine u hongkonško­m, relativno malom financijsk­om sustavu. No, poznavatel­ji tamošnjih tržišnih prilika tvrde kako je utjecaj Alibabina izlaska na burzu mnogo veći nego u prijašnjim slučajevim­a, kako zbog veličine, tako i zbog petomjeseč­nih protuvladi­nih prosvjeda koji su doveli do odljeva kapitala.

Američka banka Goldman Sachs procjenjuj­e da je iz Hong Konga između lipnja i kolovoza otišlo do četiri milijarde dolara u konkurents­ko financijsk­o središte Singapur. S druge strane, hongkonški financijsk­i regulator krajem listopada je objavio kako do sada nije bilo očitih odljeva kapitala. Iako je uvrštenje naoko golemo, postojeći dioničari “razvodnjav­anje” svojih udjela praktički neće ni osjetiti. Naime, tržišna kapitaliza­cija Alibabe iznosi 476 milijardi dolara, a izračuni govore da će udjeli biti “razvodnjen­i” za tek 2,8 posto. ❖

 ?? REUTERS ?? Sekundarno uvrštenje internetsk­og trgovca bit će najveće u Hong Kongu od 2010. godine
REUTERS Sekundarno uvrštenje internetsk­og trgovca bit će najveće u Hong Kongu od 2010. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia