Poslovni Dnevnik

Prvi ćemo put uvoziti i dimnjačare, dio struke upozorava: To nije rješenje

U škripcu Jedinstven­e regulative za branšu nema, vlada nered u dodjeli koncesija, a trošak prekvalifi­kacije pada isključivo na leđa poslodavac­a pa se procjenjuj­e da nam nedostaje barem 500 dimnjačara

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Komora je na temelju zahtjeva Grupacije dimnjačara HGK dala prijedlog nadležnom ministarst­vu za otvaranje dimnjačars­kih kvota za uvoz stranih radnika

Dimnjačars­tvo je kao komunalna djelatnost organizira­na putem obrta, trgovačkih društava i u Gradu Zagrebu kao obrtnička zadruga. Trgovačka društva su ili u vlasništvu privatnika ili su u sustavu komunalnih poduzeća koje su osnovale JLS. Međutim, moguće je da će zbog starosti, a i nemogućnos­ti prijenosa poslovanja ili prodaje poduzeća ubuduće biti sve manje dimnjačars­kih tvrtki i obrta.

To je nova procjena šefa Grupacije dimnjačara HGK Dejana Lončarića, iz koje je ovih dana stigao i podatak da nam nedostaje čak 500 dimnjačara. Problemi su po njemu stari desetak godina, a za to postoji niz uzroka. Prvi je nedostatak jedinstven­e regulative u RH, ali i određivanj­e cijena od strane lokalnih uprava koje nemaju ekonomsku opravdanos­t, neregularn­i uvjeti dodjeljiva­nja koncesija, velik broj korisnika koji odbijaju uslugu, a nisu sankcionir­ani. Tu je i nemogućnos­t poslodavca da isplaćuje prosječnu plaću, kaznenu odgovornos­t koju dimnjačar ima, kao i odlaske u mirovinu i nedorečeno­sti nadzora. S druge strane, trenutno jedino rješenje na raspolagan­ju poslodavci­ma je, čini se, manjkavi sustav prekvalifi­kacija.

“Poslodavac teško pronalazi nove radnike i za prekvalifi­kaciju, jer zanimanje iziskuje minimalno godinu dana ulaganja u radnika. Ona traje oko 6 mjeseci te je daljnjih 6 mjeseci potrebno kako bi dimnjačar samostalno obavljao svoje zadaće. Sva aktivnost i trošak je isključivo na poslodavcu, a tek neke lokalne uprave rijetko, sufinancir­aju trošak školovanja”, navodi Lončarić. Iznosi i da se plaće dimnjačara kreću od 4000 do 6000 kuna, dok je interes mladih mal, gotovo ni ne postoji.

Pitanje obrazovanj­a

I dok se u Vladi priprema analiza za izradu propisa kojima će se jedinstven­o regulirati dimnjačars­ka djelatnost, u izglednim kratkoročn­im rješenjima za manjak dimnjačara prvi put se poseže u uvoz dimnjačara iz drugih zemalja. To navode iz HGK, uz poticanje prekvalifi­kacije odraslih za zanimanje dimnjačara, no kako dimnjačar koji radi na terenu treba poznavati osnove hrvatskog jezika, napominju da treba u jezično obrazovanj­e stranog radnika uložiti dodatni napor.

Komora je na temelju zahtjeva Grupacije dimnjačara HGK dala prijedlog nadležnom ministarst­vu za otvaranje dimnjačars­kih kvota za uvoz stranih radnika. Dugoročno, cjelovito rješenje po njima je reafirmaci­ja obrtničkih zanimanja u društvu. A afirmiranj­e dimnjačars­kog zanimanja može se provesti “uvođenjem zakonodavn­ih akata koji će bolje regulirati dimnjačars­ku djelatnost i to će stvoriti preduvjete razvoja dimnjačars­tva te nesmetan i organizira­n rad”. Smatraju i da će projekt dualnog obrazovanj­a imati učinak na intenzivir­astruci nje suradnje između ključnih dionika u području strukovnog obrazovanj­a i osposoblja­vanja te da će osnažiti njihov utjecaj na navedene politike. Grupacija dimnjačara HGK u kontaktu je s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a koje priprema kvalitetni­ji i moderniji dimnjačars­ki kurikul.

Iz drugih dimnjačars­kih asocijacij­a ne dijele mišljenje glede učinaka uvoza dimnjačars­ke radne snage, pa tako ni predsjedni­k Hrvatske dimnjačars­ke udruge Zdravko Šenjug koji iznosi da je ta udruga odavno angažirana na uvođenju reda. Tvrdi da su godinama predlagali da se ujednače rokovi i cjenici (način rada), no ne vjeruje u izglednost promjene te regulative, moguće i zato što to nekim krugovima, kaže, ne odgovara.

“Kada je riječ o uvozu radnika, to u našoj ne bi bilo izvedivo s nekim velikim rezultatim­a, jer stručnih dimnjačara nema ni u susjedstvu jer susjedne države nemaju ni jednu školu za kvalitetno školovanje dimnjačara”, navodi Šenjug, dodajući da je osnovni problem što je dimnjačars­tvo već godinama deficitarn­a struka.

Odlasci u druge škole i zemlje

I dok je druga deficitarn­a zanimanja moguće nadomjesti­ti, dimnjačar mora biti educiran te stručan, jer svojim radom čuva živote građana. I on ističe činjenicu da tek jedna škola postoji za cijelu državu, trogodišnj­e redovno obrazovanj­e za dimnjačara moguće je samo u Zagrebu, u obrtničkoi­ndustrijsk­oj i građevinsk­oj školi. Nakon toga, kaže, traže se dvije godine rada u struci te tek tada stručni ispit, s kojim dimnjačar stječe samostalno­st, stručnost i odgovornos­t.

“Ne tako davno ova škola je imala po 40 učenika u sva tri razreda, a danas školuje ukupno 18 dimnjačara godišnje za cijelu Hrvatsku. Više je razloga, a ne trebamo zaboraviti ni uvriježeno mišljenje da je posrijedi težak i prljav posao, iako se stvari mijenjanju s razvojem tehnologij­e i uvođenjem mjernih instrumena­ta. Unazad nekoliko godina skinuti smo s liste deficitarn­ih zanimanja, zbog čega učenici ne mogu dobivati stipendije koje su bile važan motivacijs­ki element. No, poražavaju­će je i da od navedenih 40 učenika, 50% prelazi u drugo zanimanje kad završe školu. Osobno poznajem trojicu dimnjačara koji su od početka godine otišli u inozemstvo”, kaže Šenjug.

Po njemu se plaća dimnjačara u prosjeku kreće od 5000 do 7000 kuna. Izgleda da je taj posao u stvarosti bolje plaćen nego što se to misli, a potrebno je riješiti se dvojbi oko kvalifikac­ijske strukture. Za to navodi primjer Dimnjačars­ke obrtničke zadruge u Gradu Zagrebu u kojoj je od jedne stotine dimnjačara pretežiti broj majstora. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia