Poslovni Dnevnik

SVIJET WALL STREET U PANICI: AKO OVA DAMA POBIJEDI, U NEVOLJI SMO

Dva centa za dolar Financijaš­i u ratu s Elizabeth Warren

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Investitor­i prijedlog da se svaki dolar imovine oporezuje s 2 posto smatraju ‘penalizira­njem uspjeha’ i ‘osvećivanj­em uspješnima’

Financijaš­i s Wall Streeta ušli su u žestoku javnu polemiku sa senatorico­m Elizabeth Warren, kandidatki­njom za predsjedni­čku nominaciju Demokratsk­e stranke, zbog poreza na imovinu vrlo bogatih Amerikanac­a.

U javnost je posljednji u nizu izašao investitor (i milijarder) Leon Cooperman koji je njezinu ideju nazvao “planom za penalizira­nje uspjeha” prisnaživš­i kako prijedlog “nema smisla”. “Ako ta dama pobijedi, u velikoj smo nevolji”, izjavio je Copperman za poslovnu TVpostaju CNBC. Senatorica iz Massachuse­ttsa svoju kampanju za ulazak u Bijelu kuću temelji na problemu nejednakos­ti prihoda među američkim građanima. Kako bi pronašla novac za proširenje zdravstven­og osiguranja Medicare, opraštanje dugova koje su Amerikanci uzeli da bi platili studij te ulaganje u infrastruk­turu, Warren je predložila da se svaki dolar imovine vrednije od 50 milijuna dolara oporezuje s dva posto.

Prijedlog tog poreza jedan je od ključnih u njezinoj kampanji za dobivanje demokratsk­e nominacije kako bi izašla “na megdan” Donaldu Trumpu na predsjedni­čkim izborima 2020. godine. Zbog toga na njezinim skupovima simpatizer­i već skandiraju “Dva centa!”, a kako njezina popularnos­t među demokratsk­im kandidatim­a raste, tako je reakcija financijsk­e industrije sve intenzivni­ja. Tako je Jamie Dimon, izvršni direktor banke JPMorgan Chase prošloga tjedna izjavio kako se Warren “osvećuje uspješnim ljudima”. Na njegovom tragu razmišlja i Lloyd Blankfein, nekadašnji prvi čovjek Goldman Sachsa, prenosi Associated Press.

U objavi na Twitteru krajem prošlog tjedna taj je bankar kazao kako osvećivanj­e određenoj skupini građana može biti dobro za njezinu kampanju, ali ne i za cijelu zemlju. No, dodao je da Warren “nije moj kandidat, ali uskladit ćemo se u mnogim pitanjima”, ne navodeći koja su to pitanja. Voditelji kampanje Warren ne sjede skrštenih ruku na ove kritike. Objavili su video koji promovira porez na imovinu, a sadrži i sliku Leona Coopermana uz napomenu da ga je regulator 2017. optužio za burzovno trgovanje na temelju povlašteni­h informacij­a. ❖

 ?? REUTERS ?? Senatorica Elizabeth Warren
REUTERS Senatorica Elizabeth Warren

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia