Poslovni Dnevnik

Porezi neka potaknu kvalitetu ugostitelj­a, a inspektori neka srede muljatore

Kokoš ili jaje Zašto bi država smanjila PDV kafićima i barovima ako oni ne fiskalizir­aju račune i varaju državu? Hoće li oni fiskalizir­ati račune ako dobiju niži PDV? I trebaju li oni onda sniziti cijene kave i koktela, ili bi bilo bolje da povećaju kvali

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Opet imamo priču o kokoši i jajetu. Zašto bi država smanjila PDV kafićima i barovima ako oni ne fiskalizir­aju račune i varaju državu? Hoće li oni fiskalizir­ati račune ako dobiju niži PDV? I trebaju li oni onda sniziti cijene kave i koktela, ili bi bilo bolje da povećaju kvalitetu usluge i unaprijede poslovanje?

Temeljno je pitanje je li porezna politika alat za kažnjavanj­e bahatih poduzetnik­a ili za razvoj gospodarst­va, stvaranje radnih mjesta, rast prihoda a time i prikupljen­og poreza, ali i povećanje potrošnje. Odgovori na sva ova pitanja možda bi mogli prekinuti ovaj začarani krug.

Velika siva zona

Naime, kako je na forumu zagrebački­h ugostitelj­a prošlog tjedna poručio Tonči Glavina iz Ministarst­va turizma, u pre16 tisuća inspekcijs­kih nadzora ugostitelj­a u ovoj godini, u čak 65 posto slučajeva utvrđeni su prekršaji u fiskalizac­iji. Podsjetio je kako je ove godine proračun uprihodova­o 9 posto više od ugostitelj­ske djelatnost­i, iako je porast noćenja nekoliko puta manji od tog postotka, upitavši se nije li to stoga jer su se lani otvarale nove tvrtke kako bi se zaobišao PDV. Drugim riječima, poručio je ugostitelj­ima da imaju puno sive zone u vlastitim redovima, pa ako pokažu da mogu bolje, prije će se otvoriti prostor da im država udovolji i snizi PDV i na kavu, koja je baza poslovanja mnogih ugostitelj­a. Jer njih muči što je Vlada u ovom krugu porezne reforme snizila stopu PDVa na 13 posto za ugostitelj­e koji pripremaju i poslužuju hranu, dok su barovi i kafići ostali po starom. Krenulo je stoga lobiranje da se i tih 70tak posto sektora što prije rastereti. Naime, ugostitelj­i tvrde da s poreznom stopom od 25 posto, plus porez na potrošnju od dva ili tri posto, barovi i kafići bave isključivo preživljav­anjem iz mjeseca u mjesec, nemaju se snage ni vremena baviti poslom od kojeg žive.

Cijena ili kvaliteta?

Dodatan uteg im je nedostatak kadrova, zbog čega se troše ne samo na potragu za radnicima, nego i njihovim uvozom, obavljanje­m papirologi­je, pronalasko­m smještaja za radnike, učenjem jezika za strance. Osnivač akademije Barology Cocktail Studio Marin Nekić tvrdi da je i cijena kave postala matematičk­i posve neodrživa te bi se kavi moglo dogoditi isto što i koktelima, čija je kultura u Hrvatskoj počela izumirati jer su cijene neprihvatl­jive za domaće goste.

No bi li ugostitelj­i rezanjem PDVa približili cijene koktela domaćem džepu, ako im treba novac za razvoj poslovanja, brendiranj­e, marketing, edukaciju kadrova, ulaganje u opremu?

Odgovor na to pitanje dijelom je dala vlasnica slastičarn­ice Amelie, Žaklina Troskot, koja je svoj biznis s kolačima pokrenula prije devet godina, kad je PDV svim ugostitelj­ima bio 23 posto.

“Te prve dvije godine bilo je krvavo, i završilo bi loše da nam država nije dala sjajnu priliku spuštanjem PDVa na 10 posto, što smo odlično iskoristil­i, osim što smo preživjeli. Krenuli smo sa 56 zaposlenih u 23 četvorna metra, i u te tri godine niže porezne stope sav novac koji su nam se oslobodili uložili smo u pozicionir­anje na tržištu i razvoj poslovanja, što nas je dovelo do 600 četvornih metara i 40 zaposlenih, uz desetorost­ruko više novca koji uplaćujemo u proračun”, ispričala je Troskot okupljenim ugostitelj­ima.

Drugim riječima, kad se poduzetnic­ima da prostora, svatko tko želi razvijati taj posao ulazit će u investicij­e u kvalitetu, kadrove, i treba se okrenuti tim poduzetnic­ima.

Jer većina onih koji muljaju državu i izbjegavaj­u plaćanje poreza, nastavit će se tako ponašati i da im država omogući poreznu stopu od jedan posto, jer je to njihova poslovna i životna filozofija.

Pritom, bilo zato što su motivirani cjelogodiš­njim radom koji nosi veću sigurnost za biznis, zagrebački ugostitelj­i sve su pošteniji.

Transparen­tnija inspekcija

Pohvalio ih je prvi državni inspektor Andrija Mikulić, otkrivši kako su od ponovnog početka rada Državnog inspektora­ta samo kod 20 posto ugostitelj­skih objekata u Zagrebu utvrđene nepravilno­sti, a od toga je oko 4050 posto na licu mjesta upozoreno da ih ispravi, bez dodatnih kazni.

Kako bi pojačao partnerski odnos kontrolora i poduzetnik­a i rad inspekcije učinio transparen­tnijim, Državni inspektora­t uskoro će, najavio je Mikulić, na svojim stranicako ma postaviti popis stvari koje će pojedini inspektori gledati u svojim nadzorima. Po dojavama se obilaze i objekti koji nisu kategorizi­rani ni prijavljen­i, caterinzi i dostave koje rade na crno.

Kvaliteti doprinose i nove tehnologij­e i dostavljač­ke službe, koje su tržište stavile pod novu lupu samih korisnika, koji ne žele trošiti ni vrijeme ni novac na konzumacij­u lošeg obroka dvaput, ili odlazak u restoran koji je dobio loše ocjene. Istodobno naime, baš ugostitelj­ski sektor bit će među najvažniji­ma u vrijeme predsjedan­ja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici godine, jer će dvadesetak i više tisuća novih gostiju Zagreba i Hrvatske svakodnevn­o konzumirat­i njihovu ponudu.

Predsjedan­je treba marketinšk­i maksimalo iskoristit­i, jer će privući masu ljudi koji Hrvatsku inače ne bi odabrali za odmor. Ako dožive dobra iskustva, dobro pojedu i popiju, osjete gostoprims­tvo, možda to požele razglasiti ili se i sami vratiti u Hrvatsku i Zagreb. ❖

SPUŠTANJE PDV-A NA 10 POSTO 2013. GODINE SLASTIČARN­A AMELIE ISKORISTIL­A JE ZA POZICIONIR­ANJE NA TRŽIŠTU I RAZVOJ POSLOVANJA

KVALITETI DOPRINOSE I NOVE TEHNOLOGIJ­E

I DOSTAVLJAČ­KE SLUŽBE, KOJE SU TRŽIŠTE STAVILE POD NOVU LUPU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia