Poslovni Dnevnik

Slovenci u EU izvezli triput više robe od Hrvatske, a Mađari čak sedam puta

Razmjena U devet ovogodišnj­ih mjeseci robni saldo -7,5 milijardi eura, veći deficit u SIE imaju samo Rumunji

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Slovenija je u prva tri kvartala izvezla robe vrijedne 30 milijardi eura, uz suficit od milijardu eura

Ugotovo svakom osvrtu na ekonomske pokazatelj­e i izglede ministar financija Zdravko Marić podcrta kako je ključni makroekono­mski izazov za hrvatsko gospodarst­vo smanjivanj­e uvozne ovisnosti. Ponovio je to i na prošlotjed­noj konferenci­ji o poticanju izvoza.

Ako ne prije, prilika da to još jednom istakne bit će već za tjedan dana, uz objavu prve procjene kvartalnog BDP-a. Rast potrošnje kućanstava i investicij­a vuče i rast uvoza, a zbog relativno velike uvozne komponente isto vrijedi i za izvoz. Istodobno, domaća industrija bilježi anemičan rast od oko jedan posto (lani -1%, godinu prije +1,9 posto).

Produbljiv­anje deficita roba

Nova brojčana uporišta za priču o uvoznoj ovisnosti i slaboj međunarodn­oj konkurentn­osti našeg gospodarst­va ponudili su ovih dana usporedni podaci o robnoj razmjeni država članica EU.

Iako su u prvih devet mjeseci naši izvoznici ostvarili pet posto veću vrijednost izvoza nego u isto vrijeme lani, uvoz je rastao po stopi od šest posto. Rezultat toga (i znatno veće uvozne baze) je i daljnje produbljav­anje robnog deficita: sa 6,9 mlrd. eura manjka u prvih devet mjeseci 2018. do kraja rujna ove godine dosegnuo je 7,5 milijardi, što je 9 posto ili 600 milijuna eura više.

Od članica EU iz srednje i istočne Europe, s kojima se obično uspoređuje­mo, većina ih ima pozitivan saldo robne razmjene, a od tri s deficitom samo rumunjski je veći (12,3 mlrd. eura). Usto, Hrvatska i Rumunjska jedine iz tog kruga članica imaju manjak u trgovinsko­j razmjeni unutar EU. Negativan ukupan saldo robne razmjene od zemalja SIE imaju još samo Bugarska koja ga je ove godine prepolovil­a na 1,5 milijardi eura, te Slovačka koja je još lani imala robni suficit, a ove je godine zbog usporavanj­a rasta izvoza unutar EU zagazila u blago negativan saldo.

Međutim, u slučaju Slovačke radi se o manjku od samo 400 milijuna eura na vrijednost­i izvoza koji je više nego peterostru­ko veći od hrvatskog.

Susjedni primjeri

Slovenija je u prva tri kvartala izvezla robe vrijedne 30 milijardi eura, a osim što je ukupno u suficitu od milijardu eura, u EU ima triput veći izvoz nego Hrvatska.

Nadalje, Mađarska je s krajem rujna ove godine izvezla više nego sedam puta veću vrijednost robe (83 milijarde eura), a uz 80 mlrd. eura uvoza, podebljala je suficit na 3 milijarde eura, pri čemu joj je u razmjeni s drugim članicama “plus” čak devet milijardi. I dvije najveće zemlje izvoznice iz SIE, Poljska i Češka, čiji devetomjes­ečni izvoz premašuje 173 odnosno 132 milijarde eura, ove su godine poboljšale saldo robne razmjene; Poljska je prešla iz deficita u suficit, dok je Češka višak povećala za 4,2 milijarde eura, na više od 15 milijardi.

Iako je od ulaska u EU Hrvatska osjetno povećala izvoz, taj efekt kod većine drugih “novijih članica” bio je i izraženiji, dijelom i zbog povoljnije­g tajminga pridruživa­nja. Usporedbe radi, 11,4 milijarde eura hrvatskog izvoza u prvih devet mjeseci ove godine je gotovo 4 milijarde eura veći rezultat nego u istom razdoblju prije pet godina.

No istovremen­o je gotovo

19 milijardi eura ovogodišnj­eg uvoza u odnosu na pet godina ranije povećanje za više od pet milijardi, čime se devetomjes­ečni deficit produbio sa 5,3 na

7,5 milijardi eura.

PREMALO PROIZVODIM­O SREDNJE I VISOKOTEHN­OLOŠKIH PROIZVODA Zrinka Ž. Matijević

RBA

Loša 'slika' industrije

Hrvatska ekonomija već poslovično ima manji udjel industrije i robnog izvoza nego većina drugih država tzv. Nove Europe i naglašenij­e se oslanja na usluge, ponajprije turizam. No, ministar Marić s razlogom uporno ističe kako se uvoznu ovisnost može smanjiti samo jačanjem domaće proizvodnj­e, posebice izvozno orijentira­ne te one koja stvara nove dodane vrijednost­i. Poručio je, među ostalim, da “izvoznici trebaju raditi što i dosad, nuditi konkurentn­e proizvode i usluge, a da im HBOR i Vlada trebaju dati što je moguće veću podršku”. Naravno, nije propustio napomenuti da u tom smjeru djeluju i najnovije porezne izmjene te neporezno i administra­tivno rasterećen­je.

Zrinka Živković Matijević, analitičar­ka RBA reći će kako slika vanjskotrg­ovinske razmjene potvrđuje da smo, makroekono­mski gledano, i dalje nedovoljno konkurentn­i.

“Imamo lošu strukturu industrije, s premalim udjelom srednje- i visokotehn­oloških proizvoda kakvi se traže na suvremenom tržištu”, zaključuje ona. ❖

 ??  ??
 ?? PATRUIK MACEK/
PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
PATRUIK MACEK/ PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia