Poslovni Dnevnik

Google pokreće ‘Netflix za videoigre’, može li uspjeti pored Sonyja i Microsofta?

Ulazak u velikom stilu Internetsk­i div danas u 14 država lansira Stadiju, uslugu za igranje ‘u oblaku’

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ulazak u velikom stilu Internetsk­i div danas u 14 država lansira Stadiju, uslugu za igranje ‘u oblaku’

Analitičar­i se slažu da će sadržaj biti presudni faktor uspjeha Stadije, a tu je kompanija u velikom zaostatku za konkurenti­ma

Google danas namjerava u velikom stilu ući na tržište videoigara koje je prošle godine ukupno vrijedilo 130 milijardi dolara. Internetsk­i će div lansirati novu streaming uslugu Stadia koja će omogućiti igranje “u oblaku”, kako na računalu, tako i na pametnim telefonima. Ovaj “Netflix za igre” eliminirat će potrebu za videoigrom na fizičkom mediju, poput CDa, pa čak i za igraćim konzolama.

Doseg najšire publike

Stadia će odmah biti ponuđena u 14 država, uključujuć­i SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku, Francusku i Italiju. Na dodatna tržišta Stadia dolazi iduće godine, prenosi CNN. Za razliku od igraće konzole, Googleova usluga vrlo brzo može doći do milijuna kupaca. Dok je primjerice, Nintendova konzola Switch 2017. prodana u 1,5 milijuna komada u prvom vikendu na tržištu, Google najavljuje da će već prvog dana imati korisničku bazu od stotinjak milijuna igrača u Sjevernoj Americi i Europi. “Vrlo smo uvjereni da možemo dosegnuti najširu publiku”, kazao je za Financial Times Phil Harrison, direktor nove Googleove uzdanice.

Katalog igara za sada nije osobito bogat, ukupno šest naslova, ali kompanija obećava da će ih iduće godine biti dodatnih desetak. Međutim, Googleov ulaz na tržište neće proteći lagano. Sony je uoči lansiranja Stadije već snizio cijene svoje streaming usluge PlayStatio­n Now. No, pravi izazovi tek dolaze. Microsoft trenutno testira svoju uslugu xCloud, a šuška se da budućnost igranja “u oblaku” vidi i Amazon koji tu uslugu želi ponuditi na dominaciji svojeg cloud poslovanja AWS.

Valja istaknuti kako studija Ernst & Younga govori da će igre “u oblaku” biti dominantni oblik te vrste zabave u idućih pet godina. Analitičar­i se slažu da će sadržaj biti presudni faktor uspjeha Stadije.

MICROSOFT VEĆ TESTIRA SVOJU USLUGU XCLOUD, A IZ KOMPANIJE SU PROŠLOG TJEDNA NAJAVILI DA ODMAH PONUDITI 50 NASLOVA DOSTUPNIH NA MOBITELIMA I RAČUNALIMA

Dobro pozicionir­anje

Piers HardingRol­ls, analitičar tržišta igara u IHS Screen Digestu, smatra da je Google u velikom zaostatku za Microsofto­m i Sonyjem. “Google nema sadržaj i nema postojeće poslovanje s konzolama. Konkurenci­ja je vrlo dobro pozicionir­ana u ovom tranzicijs­kom razdoblju”, ocjenjuje za FT HardingRol­ls.

Da ove tvrdnje imaju uporišta svjedoči i prošlotjed­na najava Microsofta da će xCloud odmah ponuditi 50 naslova dostupnih za igranje na Android pametnim telefonima i osobnim računalima s operativni­m sustavom Windows 10. Phil Spencer, šef Microsofto­va poslovanja s videoigram­a, ističe kako je xCloud baziran na Xbox konzolama što znači da proizvođač­i neće morati razvijati potpuno nove igre. ❖

 ?? REUTERS ?? Google vjeruje da odmah može doći do stotinjak milijuna korisnika
REUTERS Google vjeruje da odmah može doći do stotinjak milijuna korisnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia