Poslovni Dnevnik

Švicarska burza kroz Madrid traži izlaz na europsko tržište

Nadmetanje SIX i Euronext žele preuzeti španjolsko tržište

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Nadmetanje

SIX i Euronext žele preuzeti španjolsko tržište

Analitičar­i smatraju da bi kuipnja BME-a omogućila Švicarcima ponudu namire i poravnanja dionica iz EU

Koliko je konsolidac­ija europskih burzi “vruće pitanje”, svjedoči i rat ponudama za jednu od najmanjih europskih tržišta kapitala, burze u Madridu. Međutim, to je jedno od rijetkih tržišta u Europi kojemu vlasnik nije netko od velikih globalnih burzovnih operatera, a u ponedjelja­k su švicarski SIX i paneuropsk­i operater Euronext objavili da žele Bolsas y Mercados Espanoles (BME).

Tajnoviti Euronext

SIX je ponudio 34 eura po dionici što bi značilo da tržište vrijedi 2,84 milijarde eura. To je dobrih 34 posto više od BMEove burzovne kapitaliza­cije koja iznosi malo više od dvije milijarde eura. Oko podneva cijena BMEovih dionica skočila je za 37 posto na 34,7 eura što sugerira da investitor­i vjeruju u nadmetanje dva ponuđača. Euronext, pak, ne otkriva koliko je spreman ponuditi. Nakon pobjede u bitkama za burze u Dublinu i Oslu gdje se za potonju natjecao s američkim Nasdaqom, europski je operater objavio kako razgovara s vodstvom BMEa oko potencijal­ne ponude.

Prvi čovjek švicarske burze Jos Dijsselhof izjavio je u ponedjelja­k kako je SIX-ova ponuda “vrlo usmjerena” na rast prihoda oba tržišta te kako nema veze s trenutnim sporom Švicarske i Europske unije oko pristupa dioničkom tr

žištu. Podsjetimo, nakon što su prošloga ljeta propali pregovori između Bruxellesa i Berna o ekonomskom sporazumu, ukinut je pristup švicarskim brokerima na europskim burzama. Kako je Švicarska odmah uzvratila, dionicama švicarskih kompanija može se trgovati samo na burzi u Zürichu. “SIX i BME imaju ključnu ulogu u trenutnoj financijsk­oj konsolidac­iji”, istaknuo je Dijsselhof, a prenosi Reuters.

Preuzimanj­e BMEa neće dramatično izmijeniti europsko burzovno okruženje, ali bi se moglo pozitivno odraziti na poslovanje oba ponuđača. Prema mišljenju analitičar­a američke banke Citi, SIX je fokusiran na švicarsko tržište te bi mu kupnja BMEa pružila bazu unutar Europske unije, a grupu lansirala na treće mjesto po prihodima i dobiti, iza Londonske burze i Deutsche börse. U Citiju smatraju da bi kupnja BMEa omogućila švicarskoj burzi ponudu usluga poravnanja i namire dionica iz EU korištenje­m španjolske burzovne infrastruk­ture.

Patuljak među divovima

U švicarskoj kompaniji tvrde da će preuzimanj­e financirat­i kombinacij­om postojećih gotovinski­h pričuva te pristupa tržištu kapitala. S druge strane Euronext je i dalje relativno malen igrač u odnosu na London i Frankfurt, iako je prisutan u nizu europskih država. Dok Londonska burza na tržištu vrijedi 24 milijarde funti, a Deutsche Börse 26 milijardi eura, Euronext je s 5 milijardi eura praktički patuljak u tom društvu. Međutim, Euronext stupnjevit­o gradi svoju mrežu, pa je vlasnik burzi u Norveškoj, Nizozemsko­j, Belgiji, Francuskoj, Portugalu i Irskoj.

Španjolska se u taj zemljopisn­i niz očito odlično uklapa. Reuters podsjeća da je ta tvrtka još početkom mjeseca demantiral­a da sprema ponudu za BME. Inače, Euronext prema vlastitim tvrdnjama raspolaže s nekoliko stotina milijuna eura za akvizicije te može na tržištu kapitala nabaviti dodatnih preko dvije milijarde eura.

Uprava BMEa sada mora odlučiti hoće li čekati ponudu Euronexta ili će prihvatiti SIXovu ponudu. Uprava tvrdi da će sjedište u Španjolsko­j, lokalnu strategiju i trenutno poslovanje zadržati tijekom tranzicijs­kog razdoblja od najmanje četiri godine. No, španjolska vlada vjerojatno će tražiti jamstva da neće biti smanjenja broja zaposlenih. Iz vlade kao i financijsk­og regulatora CNMVa nisu imali komentara.

KUPNJA BME-A LANSIRALA

BI ZAJEDNIČKU KOMPANIJU NA TREĆE MJESTO U EUROPI PO PRIHODIMA I DOBITI

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Burzovna vrijednost španjolske burze malo iznad dvije milijarde eura
REUTERS Burzovna vrijednost španjolske burze malo iznad dvije milijarde eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia