Poslovni Dnevnik

Pomak za jedno mjesto sa začelja ljestvice talenata

IMD-ovo izvješće uključuje 63 zemlje, Hrvatska je 53., najbolji plasman u ulaganju i razvoju

- ✑ MARIJA CRNJAK

Hrvatska je ove godine poboljšala poziciju za jedno mjesto na Svjetskoj ljestvici talenata koju objavljuje Institut za razvoj poslovnog upravljanj­a (IMD) iz Lausanne, no i dalje smo pri dnu ljestvice. Izvješće uključuje 63 zemlje koje su u IMDovu Svjetskom godišnjaku konkurentn­osti, a u Izvješću o talentima Hrvatska se sada nalazi na 53. mjestu. Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi stvorila bazu za povećanje konkurentn­osti i rast gospodarst­va. Bazira se na tri faktora, ulaganje i razvoj, odnosno podizanje kvalitete obrazovnog sustava kroz javne investicij­e, faktor privlačnos­ti, sposobnost zemlje da zadrži i privuče nadarene osobe iz inozemstva, te faktor spremnosti, mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada.

Hrvatska je najbolje pozicionir­ana po faktoru ulaganja i razvoja, kao prednosti ističu se izdvajanje vlade za obrazovanj­e po učeniku (postotak BDPa po glavi stanovnika u srednjoško­lskom obrazovanj­u) te omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama. Kao nedostatak navodi se nedovoljno ulaganje kompanija u trening zaposlenik­a. Po faktoru privlačnos­ti da zadrži i privuče talente Hrvatska se nalazi na 61. mjestu. Kao prednost izdvojen je indeks troškova života, a nedostatak je u privlačenj­u i zadržavanj­u talentiran­ih osoba te njihovom odlasku (brain drain). Kod faktora spremnosti zemlje za udovoljava­njem zahtjevima tržišta za kvalificir­anom radnom snagom nalazimo se na 60. mjestu. Prednost su nam diplomanti prirodnih znanosti, a nedostaci u području dostupnost­i osoba s financijsk­im vještinama te međunarodn­og iskustva višeg menadžment­a.

“Ne možemo biti zadovoljni 53. mjestom. Možemo biti duboko zabrinuti našom nesposobno­šću za zadržavanj­e talenata i nespremnoš­ću za pozicionir­anje u budućnosti. Stoga ovu rang listu prihvatimo kao poticaj na akcije koje će nas bolje osposobiti za društvo znanja i vještina i tako osigurati boljitak našim građanima”, ističe Ivica Mudrinić, predsjedni­k Nacionalno­g vijeća za konkurentn­ost, partnerske institucij­e IMDa. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Kod nas je i dalje izražen 'odljev mozgova'
FOTOLIA Kod nas je i dalje izražen 'odljev mozgova'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia