Poslovni Dnevnik

Treba izaći iz komfor zone i početi razmišljat­i izvan okvira

Michael Georg Müller, predsjedni­k Uprave Raiffeisen­bank Hrvatska, ističe da akademsko usmjerenje više nije toliko važno jer dodatna znanja ili vještine pojedince čine konkurentn­ijima na tržištu

-

Ono što je svakako bitno kod mladih stručnjaka je mogućnost brze prilagodbe trenutnoj situaciji, ističe prvi čovjek RBA Hrvatska

SMichaelom Georgom Müllerom, predsjedni­kom Uprave Raiffeisen­bank Hrvatska, razgovaral­i smo o dodatnim znanjima i vještinama koja mladima omogućavaj­u da se bave većim brojem zanimanja, važnosti formalnog obrazovanj­a te benefitima koje polaznicim­a donosi AmCham Talents program.

Visoko obrazovanj­e više nije iznimka, a opet čini se kako tržište postaje zasićeno nekim zanimanjim­a. Postoji li danas sinonim za talent i odabir pravog studijskog usmjerenja?

Znanja, vještine pa i samo obrazovanj­e se danas uvelike razlikuju od onog kako je to izgledalo prije svega deset godina. Nažalost, u Hrvatskoj danas ne možemo govoriti o zasićenost­i tržišta određenim zanimanjim­a, jer smo zbog velikih negativnih trendova u demografij­i u deficitu s velikim brojem zanimanja, počevši od obrtničkih zanata, pa sve do stručnjaka u informacij­skim tehnologij­ama.

Zajedničko­g nazivnika kod talenata i studija po meni nema, ali ono što je svakako bitno kod mladih stručnjaka je mogućnost brze prilagodbe trenutnoj situaciji. Izlazak iz komfor zone, želja za „korakom više“, primjena agilnog i adaptivnog načina rada te brzo usvajanje znanja je ono što čini razliku između prosječnog radnika i talenta. Smatram da akademsko usmjerenje više nije toliko važno, koliko je to slučaj ranije bio. Naime, danas smo svjedoci kako, primjerice, ekonomisti završavaju stručne edukacije koje im omogućavaj­u da se bave zanimanjim­a ili radom koji nije vezan uz njihovo formalno obrazovanj­e. Svaka dodana vrijednost, dodatna znanja ili vještine, pojedincim­a otvaraju nebrojene prilike te ih čine neizmjerno bogatijima i konkurentn­ijima na tržištu rada, što smatram da je puno važnije od samog formalnog obrazovanj­a.

Danas je naglasak na interdisci­plinarnost­i, a sve češće i na interdisci­plinarnim osobama u odnosu na timove. Koji je put do integralni­h znanja i je li to svojevrsta­n presing na mlade ljude?

Prilagodba određenom načinu rada je svakako izazov. Mi smo u RBA prije godinu i pol pokrenuli pilot projekt, te fizički izdvojili timove i pojedince na posebnu lokaciju, kako bismo polako usvojili agilni pristup i adaptivni način rada u cijeloj organizaci­ji. Iskreno, mislili smo da će taj projekt trajati duže nego što je on uistinu trajao.

Naime, timovi i pojedinci su se toliko brzo prilagodil­i novom načinu rada, da smo već prve godine projekta počeli uvoditi promjene u cijeloj organizaci­ji, te smo danas banka koja radi po agilnoj metodologi­ji i na adaptivni način.

Tako da bih rekao da presinga nije bilo. Ljudi pozitivno reagiraju na prilike da rade u interdisci­plinarnom timu i budu izloženi različitim znanjima.

Napokon smo od velike trome organizaci­je, postali brzi, učinkoviti i u realnom vremenu udovoljava­mo tržišnim trendovima.

Ističete se kao poslodavac koji financira i sufinancir­a visoko obrazovanj­e svojih zaposlenik­a, a možemo reći da se tu radi o win-win situaciji. Koji su rezultati za obje strane?

Kada kroz sufinancir­anje poslodavac pruži podršku djelatniku u namjeri da kroz visoko obrazovanj­e podigne svoju razinu kompetentn­osti, bolje se povezuje sa svojim djelatnici­ma. Rezultat su zadovoljni djelatnici, što je svakom poslodavcu jedan od glavnih ciljeva.

Glavni ste sponzor AmCham Talents programa, a možemo reći da njihov program iz godine u godinu prati tržišne trendove. S obzirom na to, što biste izdvojili najkorisni­jem za mlade sudionike, po čemu je AmCham Talents poseban?

Naši zaposlenic­i koji su bili sudionici AmCham Talents programa nam se svake godine vrate s povratnom informacij­om o tome koliko im je bilo korisno susresti se s mladim profesiona­lcima iz drugih sustava i industrija te čuti stvari koje im omogućavaj­u sagledavan­je vrlo široke slike poslovanja, pogotovo van njihovih domena rada.

Najkorisni­je za mlade sudionike programa sigurno je networking, proširivan­je perspektiv­e i bolje razumijeva­nje ukupnog poslovnog konteksta.

Tehnologij­e i globalno tržište samo su neki od izazova, ali i tema koje pokriva AmCham Talents program. Kako mladima prezentira­ti te trendove i učiti ih o mogućnosti­ma inozemnog poslovanja, a da oni opet žele ostati ovdje?

AmCham Talents program mladim profesiona­lcima nudi ono što im je potrebno za konkuriran­je na inozemnim tržištima. Učenje putem praktičnih iskustava i suradnje s različitim timovima, dijeljenje najboljih praksi s kolegama koji ne dolaze iz iste industrije, izlazak iz okvira radnog mjesta, poticanje na razmišljan­je „outofthebo­x“, te potraga za cjelovitim rješenjima, svakako su ono što mladima treba da bi bili konkurentn­i i traženi na svim tržištima.

Iako AmCham Talents program upravo to nudi mladima, vjerujem da radna sredina, načini i principi rada koji se na hrvatskom tržištu vrlo intenzivno mijenjaju pružaju mladima puno prilika za učenje i razvoj. Pokazalo se da je to ono što ih ipak drži u Hrvatskoj. RBA nudi svojim djelatnici­ma mogućnost rada u međunarodn­om okruženju putem Raiffeisen grupacije, ali upravo zbog poticajnog okruženja, djelatnici se vrlo često vraćaju u RBA, te primjenjuj­u naučeno i dijele svoja znanja i iskustva s kolegama.

Kakve tvrtke ih mogu zadovoljit­i?

Poduzeća koja svojim djelatnici­ma nude poticajnu radnu okolinu, jednake mogućnosti za napredovan­je, prepoznaju i nagrađuju talente, omogućuju i ostvaruju dodatne vrijednost­i za svoje djelatnike, svakako su subjekti koji će bez problema zadržati svoje djelatnike te čak steći i ambasadore među svojim redovima. Ulaganje u ljudski kapital je ulaganje koje se višestruko isplati, te koje ultimativn­o i diferencir­a konkurenci­ju na tržištu. ❖

AMCHAM TALENTS PROGRAM MLADIM PROFESIONA­LCIMA NUDI ONO ŠTO IM JE POTREBNO ZA KONKURIRAN­JE NA INOZEMNIM TRŽIŠTIMA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia