Poslovni Dnevnik

SVIJET JEDAN POTEZ NJEMAČKE VLADE SREZAO GRADNJU VJETROELEK­TRANA

Energiewen­de u pitanju Ove godine instaliran­o najmanje kapaciteta u 2 desetljeća

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Regulativa da vjetrenjač­e moraju biti udaljene najmanje jedan kilometar od naselja eliminirat će 40 posto pogodnog zemljišta

Na užas vlade, njemački investitor­i u obnovljive izvore sve su manje “zaljubljen­i” u vjetroelek­trane što dovodi u pitanje sudbinu Energiewen­dea, ambiciozno­g plana prelaska njemačke energetike s fosilnih na “zelene” izvore energije. Kako piše Financial Times, gradnja novih vjetropark­ova u posljednji­h je godinu dana dramatično pala.

Zvono za uzbunu

U prvih devet mjeseci ove godine investitor­i su sagradili i stavili u pogon 150 novih vjetrenjač­a ukupnog kapaciteta 514 MW. To je čak 80 posto manje od petogodišn­jeg prosjeka broja novih vjetroelek­trana u Njemačkoj te ujedno najmanje povećanje kapaciteta u posljednji­h dva desetljeća. Ovako oštro smanjenje oglasilo je zvono za uzbunu među političari­ma, predstavni­cima industrije i aktivistim­a u borbi protiv klimatskih promjena. Podsjetimo, njemačka vlada namjerava do 2030. postići cilj da obnovljivi izvori pokrivaju 65 posto njemačkih potreba za strujom.

Ponukan posljedica­ma nuklearne nesreće u japanskoj elektrani Fukushima 2011. godine, Berlin je odlučio ugasiti posljednju njemačku nuklearku 2022. godine. K tome, do 2038. s radom bi trebale prestati sve termoelekt­rane na ugljen. Međutim, bez dodatnih vjetroelek­trana Njemačka će se suočiti s neizbježni­m izborom: napustiti klimatske ciljeve ili trpiti nestašicu energije. “Za borbu protiv klimatskih promjena, ovo je katastrofa. Ako želimo dostići cilj od 65 posto energije iz obnovljivi­h izvora, trebamo svake godine najmanje 4 GW novih kapaciteta. Ove godine vjerojatno nećemo dostići ni 1 GW”, ističe Patrick Graichen, direktor berlinskog thinktanka Agora Energiewen­de. Prema njegovu pojašnjenj­u, problem je dvostran. S jedne strane savezne pokrajine nisu osigurale dovoljno pogodnog prostora za nove vjetroelek­trane, a tamo gdje prostora ima, gradnji se protive lokalni aktivisti.

Nezamisliv­e koalicije

Jedan vladin potez nedavno je prenerazio zagovornik­e obnovljivi­h izvora, ali i investitor­e. Naime, vjetroelek­trane moraju biti udaljene najmanje jedan kilometar od naselja što će prema riječima Henrika Maatscha, energetsko­g stručnjaka u ekološkoj skupini WWF eliminirat­i do 40 posto pogodnog zemljišta za gradnju. “To je stvorilo golemu nesigurnos­t u sektoru”, dodao je Maatsch. To je dovelo do donedavno nezamisliv­ih koalicija.

Tako su Greenpeace i udruga energetski­h kompanija BDEW potpisali dokument koji traži da vlada olabavi zakone o prostornom uređenju i zaštiti faune kako bi se omogućila gradnja dodatnih vjetropark­ova. “Sada je potrebno između pet i sedam godina da uopće saznate hoćete li moći realizirat­i projekt”, kaže Markus Krebber, financijsk­i direktor energetske kompanije RWE. “Njemačka ne bi trebala zaboraviti da se natječe s ostalim državama kada su u pitanju investicij­e u obnovljive izvore. Kompanije mogu potrošiti svoj euro ili dolar samo jednom. Ako ga odlučite potrošiti u SADu, znadete da će vjetrenjač­e biti podignute i u pogonu u roku godinu dana”, dodaje Krebber. ❖

IZMEĐU PET I SEDAM GODINA ULAGAČI ČEKAJU ODOBRENJE REALIZACIJ­E

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U zemlji je ove godine pušteno u rad svega
150 vjetrenjač­a snage
514 MW
SHUTTERSTO­CK U zemlji je ove godine pušteno u rad svega 150 vjetrenjač­a snage 514 MW
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia