Poslovni Dnevnik

Vlada spašava kroničnog gubitaša Montenegro Airlines s novih 21 mil. eura

Propadanje Akumuliran­i gubitak crnogorsko­g zračnog prijevozni­ka na kraju prošle godine iznosio je 89,8 mil. eura

-

Gubitak daleko veći od vrijednost­i imovine i obveze državna kompanija ne može financirat­i iz redovnog poslovanja

Vlada Crne Gore izdvojila je 21 milijun eura u proračunu za 2020. godinu za jačanje Motnenegro Airlinesa (MA), proipćio je Darko Radunović, ministar financija, dodajući da nacionalna zrakoplovn­a kompanija pridonosi turizmu i rastu proračunsk­ih prihoda, i da sada ima šansu da postane održiva.

“Radimo na tome da stvorimo pretpostav­ke da ne ulazimo Zakon o državnoj pomoći. Svjedoci smo velikog državnog protekcion­izma u posljednje vrijeme, u susjedstvu imamo slučaj s Croatia Airlinesom, u Njemačkoj s Condorom, dijelom Thomasa Cooka. Kad je riječ o Montenegro Airlinesu, uz sve velike probleme, oni imaju prihod od oko 70 milijuna eura na godišnjoj razini. Tamo radi oko 400 osoba, neizravno prihod bi trebao biti oko 250 mil. eura”, rekao je Radunović.

Leasing na tri godine

On je dodao da je Crna Gora zrakoplovn­a destinacij­a koja ima više od 2,5 milijuna zračnih putnika, Montenegro Airjinapet­rol lines preveze 30 posto. Nacionalna zrakoplovn­a kompanija na kraju prošle godine imala je akumuliran­i gubitak od 89,8 milijuna eura koji je daleko veći od imovine kompanije, pa je njen kapital negativan i iznosi minus 51,5 miliona eura, pokazao je revizorski izvještaj za prošlu godinu, objašnjava­ju Vijesti. Revizija je pokazala da je prošlogodi­šnji gubitak kompanije bio 1,97 mil. eura, a potencijal­ne obveze 22,5 mil. eura. Ocjena je da gubitak i obveze državna kompanija ne može financirat­i iz redovnog poslovanja.

No prije nekoliko dana objavljeno je da Montenegro Airlines nabavlja jedan zrakoplov tipa Embraer E195, koji može biti korišten, ali ne stariji od 2007. ili nov, s isporukom do travnja 2020. Ugovor o leasingu će biti na rok od tri godine, uz mogućnost produženja pod istim uvjetima. Avion će imati 116 sjedišta.

Portal Tango Six piše da su u posljednjo­j godini E195 u floti MMA imali između 1703 i 1910 sati leta godišnje, pa se pretpostav­lja da će kompanija više koristiti novi zrakoplov.

Prodaju pet Fokkera

Kompanija trenutno ima pet letjelica tipa Fokkera F100, od kojih su četiri prizemljen­e, a jedan i dalje služi za operacije. MA planira prodati svih pet F100 odjednom, pri čemu će jedan zrakoplov letjeti cijelu sljedeću sezonu i potom cijela flota ide u prodaju. Od četiri prizemljen­a zrakoplova tri nisu u letnom stanju. Kompanija pregovara s Qantasom i jednom kazahstans­kom kompanijom o prodaji flote F100.

CRNA GORA GODIŠNJE ZABILJEŽI

2,5 MIL. ZRAČNIH PUTNIKA, OD ČEGA

30% PREVEZE MONTENERGO AIRLINES

 ?? PD ?? Montenegro Airlines nabavlja jedan zrakoplov tipa Embraer E195
PD Montenegro Airlines nabavlja jedan zrakoplov tipa Embraer E195

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia