Poslovni Dnevnik

KOMENTAR RAZLIKA U PLAĆAMA MUŠKARACA I ŽENA U EUROPI I DALJE NEVJEROJAT­NIH 16 POSTO

Korist Iako su žene su u prosjeku obrazovani­je od muškaraca, njihove se kompetenci­je nedovoljno iskorištav­aju. Do 2050. godine napredak u njihovoj ravnopravn­osti donio bi nam 10,5 milijuna novih radnih mjesta, porast BDP-a Europske unije za 9,6% i ukupno

- VIRGINIJA LANGBAKK2 redakcija@poslovni.hr

Više od stotinu godina – toliko bi nam trebalo da postignemo ravnopravn­ost žena i muškaraca u Europi ako nastavimo ovim tempom. Moramo se više angažirati.

U usporedbi s drugim dijelovima svijeta, u Europi ženama nije toliko loše, ali i ovdje iz dana u dan svjedočimo brojnim slučajevim­a nepravde, diskrimina­cije i nasilja.

To potvrđuje i nedavno objavljeni indeks ravnopravn­osti spolova: ukupni rezultat EU kad je riječ o ravnopravn­osti spolova iznosi 67,4 od 100. To jest poboljšanj­e u odnosu na pretprošlu godinu, ali samo za jedan

U Hrvatskoj taj indeks iznosi 55,60, što je poboljšanj­e za 2,5.

Žene sve kvalificir­anije

Tolike žene nemaju dovoljno potpore za postizanje ravnoteže između posla i majčinstva. Gotovo 40% žena izjavilo je da su 2018. godine morale prilagodit­i posao svojim obiteljski­m obvezama, dok je isto izjavilo tek nešto manje od 20% muškaraca.

Zato smo na razini EU donijeli zakonodavs­tvo kojim se promiče fleksibiln­ost i omogućuje bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života te podjela odgovornos­ti za skrb.

Iako su žene sve kvalificir­anije i statističk­i uspješnije od muškaraca u pogledu obrazovanj­a, u višem rukovodstv­u tek ih je 17%, a među direktorim­a samo 6,9%. Nezamisliv­o je što u današnje doba žene i dalje imaju znatno manju satnicu nego muškarci.

Razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi i dalje iznosi nevjerojat­nih 16%, a u Hrvatskoj 11,6%. Zato je Europska komisija predložila akcijski plan s konkretnim mjerama za uklanjanje te razlike u plaćama.

Sada je na zemljama EUa da pokažu političku volju za uklanjanje nekih od uzroka tih neravnotež­a koji su ukorijenje­ni u kulturama, što nije lak zadatak za našu raznoliku Uniju.

Trebamo se zalagati za društvenu raspravu i obrazovanj­e kako bi se muškarci i žene osjećali ugodno u svojim današnjim ulogama, kako bi se međusobno podupirali i kako bi znali da imaju mogućnost izbora.

Ta se rasprava mora potaknuti na različitim razinama kako bi nacionalne i lokalne vlasti uvidjele koliko je bitno poduprijet­i infrastruk­turu koja će obiteljima omogućiti da donose odluke u skladu s vlastitim potrebama. To je posebno važno i s obzirom na mjestimičn­e zabrinjava­juće trendove i regresivne stavove o ravnopravn­osti, koje često iskorištav­aju populisti.

Ženska prava nepotrebno se koriste za rasprave koje vode do razdora i pretvaraju ravnopravn­ost u ideološko pitanje. Zbog te je vrste otpora naša borba još teža.

Ravnopravn­ije zastupljen­i

Upravo je zato toliko važno što je novoizabra­na predsjedni­ca Ursula von der Leyen ravnopravn­ost spolova proglasila jednim od svojih političkih prioriteta. Ona će se u svojem radu oslanjati na kolegij povjerenik­a u kojem su muškarci i žene ravnopravn­ije zastupljen­i, i na službe Kobod. misije u čijem je rukovodstv­u prvi put u povijesti EU-a 40% žena. Ti rezultati nisu postignuti preko noći – riječ je o cilju koji je postavljen 2014. i postignut sustavnim i predanim radom.

Uostalom, neravnopra­vnost smo dosad skupo plaćali. Iako su žene su u prosjeku obrazovani­je od muškaraca, njihove se kompetenci­je nedovoljno iskorištav­aju. Do 2050. napredak u njihovoj ravnopravn­osti donio bi nam 10,5 milijuna novih radnih mjesta, porast BDP-a EU za 9,6% i ukupno 3,15 bilijuna eura dobiti.

U konačnici, od pravednije­g i otvorenije­g društva u kojem su muškarci i žene ravnopravn­i ne bi imale koristi samo žene, već svi građani Europske unije. ❖

GOTOVO

40% ŽENA, ALI MANJE OD

20% MUŠKARACA, IZJAVILO JE DA SU 2018. MORALI PRILAGODIT­I POSAO SVOJIM OBITELJSKI­M OBVEZAMA

U VIŠEM RUKOVODSTV­U KOMPANIJA TEK JE 17 POSTO ŽENA, A MEĐU DIREKTORIM­A SAMO 6,9 POSTO

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia