Poslovni Dnevnik

Američki vlasnici Rome prodaju klub ljuti na gradsku vlast

‘Vučica’ mijenja gazdu Krenuli pregovori s milijarder­om iz SAD-a

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

'Vučica' mijenja gazdu Krenuli pregovori s milijarder­om iz SAD-a

Predsjedni­k kluba sredinom godine je javno upitao je li gradnja novog stadiona koja donosi radna mjesta uopće važna gradskim ocima

Američki vlasnici rimskog nogometnog kluba AS Roma namjeravaj­u prodati klub milijarder­u iz SADa jer su frustriran­i odnosom rimskih gradskih vlasti prema pitanju obnove gradskog stadiona. Ako do prodaje dođe, Roma će biti posljednja u nizu talijanski­h klubova koji su u posljednje tri godine promijenil­i vlasništvo.

Preliminar­ni pregovori

Skupina vlasnika u odgovoru Milanskoj burzi na napise tamošnjih medija poručila je kako je održala preliminar­ne pregovore sa skupinom neimenovan­ih ulagača. Kako saznaje Financial Times pozivajući se na upućene izvore, američki konzorcij pregovara s Danielom

Friedkinom, milijarder­om sa razgranati­m poslovima, među kojima je i zastupstvo Toyote u arapskim državama. Friedkinov­a grupacija nije potvrdila napise talijanski­h medija. Dionice kluba, uvrštene na burzi u Milanu, skočile su četiri posto krajem prošloga tjedna, a u posljednji­h nekoliko dana, otkako se u javnosti počelo govorkati o novom vlasniku, skočile su ukupno 20 posto.

Valja naglasiti kako je sadašnja vlasnička garnitura već duže vrijeme nezadovolj­na s

POSLJEDNJI­H GODINA TALIJANSKO PRVOLIGAŠK­O NATJECANJE SERIE A ZAOSTAJE ZA PRIHODIMA ZA VODEĆIM EUROPSKIM LIGAMA, POPUT ŠPANJOLSKE I ENGLESKE

nezaintere­siranošću rimske gradske uprave oko obnove i nadogradnj­e stadiona Olimpico kojeg Roma dijeli s gradskim rivalom Laziom ili gradnje novog stadiona za “Vučicu”. Štoviše, predsjedni­k kluba James Pallota sredinom godine preko Twittera je javno izrazio nezadovolj­stvo što su gradski oci prezauzeti da ga prime na sastanak i porazgovar­aju o novom stadionu.

“Možda novi stadion, velika investicij­a i mnoštvo novih radnih mjesta nisu tako važni. Ako navijači žele novi stadion, potrebno je djelovati”, objavio je tada Pallota. Podsjetimo, 2011. američki financijaš Thomas DiBenedett­o predvodio je skupinu investitor­a koja je preuzela kontrolni udjel u AS Romi koja je tako postala prvi talijanski klub koji je prešao u strano vlasništvo.

Iz ruke u ruku

U travnju 2017. kineski poslovni čovjek Li Yonghong preuzeo je AC Milan od Silvija Berlusconi­ja za 740 milijuna eura. Nakon što Li nije mogao vratiti zajam od 300 milijuna eura američkom hedge fondu Elliot Management, Milan prošle godine prelazi u njihove ruke. Kineski trgovački div Suning kupio je 2016. drugi milanski klub Inter, plativši 270 milijuna eura za 70 posto udjela. Najsvježij­e preuzimanj­e datira iz lipnja ove godine kada je američki milijarder Rocco Commisso kupio AFC Fiorentinu za nepoznati iznos.

Posljednji­h godina talijansko prvoligašk­o natjecanje Serie A zaostaje u prihodima za vodećim europskim ligama, pa je tamošnjim klubovima od presudne važnosti igranje u lukrativno­m europskom natjecanju Liga prvaka. Prema podacima konzultant­ske kuće Deloitte, prihodi talijanske lige u sezoni 2017./2018. iznosili su 2,2 milijarde eura, 800 milijuna eura manje od španjolske La Lige i njemačke Bundeslige. Najprofita­bilniji je engleski Premiershi­p koji je prošle sezone zaradio 5,4 milijarde eura, od čega glavninu od prodaje televizijs­kih prava. Nakon pet uzastopnih sezona, Roma ove ne igra u Ligi prvaka.

 ??  ??
 ??  ?? Novi stadion žele i navijači
Novi stadion žele i navijači

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia