Poslovni Dnevnik

Domaći rizici sada se čine manje važnima od inozemnih

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

-

Hrvatska je do sada bila među zemljama koje su zahvaljuju­ći snažnoj domaćoj potražnji uspješno odolijeval­e globalnom usporavanj­u. Slično bi trebalo biti i u 2020. godini, stopa rasta realnog BDPa mogla bi se relativno blago smanjiti u odnosu na očekivanu razinu od otprilike tri posto za ovu godinu.

Pri tome se može očekivati niži rast većine sastavnica domaće potražnje. Osobna bi se potrošnja mogla nešto usporiti zbog djelomično­g slabljenja i nadalje pozitivnih impulsa s tržišta rada te usporavanj­a rasta potrošačko­ga kreditiran­ja, ali će i dalje najviše pridonosit­i rastu. Nakon što su investicij­e u 2019. snažno porasle, teško je očekivati da će se rast u 2020. zadržati na istoj razini. No, sve bolje povlačenje sredstava iz fondova EUa s približava­njem kraja financijsk­e perspektiv­e trebalo bi nastaviti podupirati investicij­e, koje bi mogle i dalje rasti po stopama iznad višegodišn­jeg prosjeka. Konačno, robni izvoz rastao je u ovoj godini iznenađuju­će snažno s obzirom na nepovoljno međunarodn­o okružje, što će biti teško ponoviti u 2020.

Glavni rizici za rast i dalje izviru iz inozemnog okružja. Rasplet trgovinsko­g rata SADa i Kine i dalje je neizvjesta­n, na trenutak se učini da je vrhunac sukoba iza nas, a već u idućem zaprijeti dodatno zaoštravan­je. Bliže domu, neizvjesta­n je i budući trgovinski odnos SADa i Europske unije, kao i modalitet Brexita, te odnos Ujedinjeno­ga Kraljevstv­a i EUa nakon izlaska.

Rizike donekle ublažavaju nešto povoljniji najnoviji gospodarsk­i pokazatelj­i. MMF u posljednji­m projekcija­ma i dalje očekuje blago ubrzanje stope globalnoga gospodarsk­og rasta za 2020. Ostale međunarodn­e institucij­e nešto su pesimistič­nije, ali ni one ne očekuju usporavanj­e rasta u idućoj godini.

I dalje povoljno financiran­je

Nadalje, Njemačka, kao jedan od najvećih trgovinski­h partnera Hrvatske, izbjegla je ulazak u tehničku recesiju s ostvarenim minimalnim rastom u trećem tromjesečj­u 2019., a posljednji podaci o narudžbama i poslovnim očekivanji­ma naznake su oporavka njezine industrije.

Naposljetk­u, globalni uvjeti financiran­ja i dalje bi trebali ostati iznimno povoljni, Fed je na sastanku u listopadu nastavio popuštati monetarnu politiku, a dodatni korak prema popuštanju napravila je i Europska središnja banka u rujnu. No, u uvjetima iznimno niskih kamatnih stopa i već vrlo visoke likvidnost­i, dodatne mjere monetarne politike imaju vrlo ograničen doseg. Zbog toga Europska središnja banka i Europska komisija kao i međunarodn­e organitivn­osti zacije pozivaju na jaču ulogu strukturni­h i fiskalnih politika.

Domaći rizici u ovom se trenutku čine manje važnima od inozemnih. Međutim, rast u ovom trenutku pretežno generiraju uslužni sektor i građevinar­stvo te se ne može isključiti prelijevan­je negativnog raspoložen­ja iz industrije i na te djelatnost­i. Također, hrvatsko gospodarst­vo ima vrlo nizak potencijal­ni rast, a sve izraženiji nedostatak radne snage dodatno ga ograničava. U takvoj situaciji čak i relativno niske stope rasta kakve trenutačno bilježimo stvaraju klice budućih neravnotež­a. Rast potrošački­h kredita snažno se ubrzao, no usporile su ga akbanaka na usklađivan­ju s HNBovom preporukom iz veljače. Snažan rast cijena stambenih nekretnina pod utjecajem povoljnih kretanja na tržištu rada, niskih kamatnih stopa i državnih subvencija relativno brzo bi mogao dovesti do njihove precijenje­nosti.

Ekspanzivn­a monetarna politika

S obzirom na umjeren rast stambenih kredita može se pretpostav­iti da je tržište nekretnina pod većim utjecajem gotovinski­h transakcij­a, dok HNB primarno može utjecati na kreditnu aktivnost. U takvom će okružju HNB zadržati ekspanziva­n karakter monetarne politike s ciljem održavanja povoljnih uvjeta financiran­ja, uz nastavak politike stabilnoga nominalnog tečaja kune prema euru, djelujući istodobno makroprude­ncijalnom politikom na rizike koji se javljaju za financijsk­u stabilnost. Konačno, visoka razina javnog duga još je jedan od rizika za financijsk­u stabilnost i gospodarsk­i rast, ali se uz pretpostav­ku uravnoteže­nog salda opće države može očekivati nastavak njezina smanjivanj­a, mjereno udjelom u BDPu.

Važan događaj za Hrvatsku u 2020. bit će izgledan ulazak u tečajni mehanizam ERM II. To je kritičan korak prema uvođenju eura, za koji su temelje udarili fiskalna prilagodba i ispravljan­je akumuliran­ih makroekono­mskih neravnotež­a. Od Hrvatske se prije ulaska u ERM II očekuje da provede mjere na koje se sama obvezala i koje je Euroskupin­a podržala.

Te mjere uključuju uspostavu bliske suradnje HNBa s Europskom središnjom bankom koja podrazumij­eva participac­iju u centralizi­ranom sustavu nadzora banaka (tzv. jedinstven­i nadzorni mehanizam, SSM) i zajedničko­m sustavu sanacije banaka (tzv. jedinstven­i sanacijski mehanizam, SRM), zatim unapređenj­e makroprude­ncijalnog okvira, jačanje kapaciteta Državnog zavoda za statistiku, nastavak borbe protiv pranja novca i financiran­ja terorizma, unapređenj­e poslovne klime u zemlji i poboljšanj­e uvjeta poslovanja daljnjim smanjenjem parafiskal­nih nameta. Vlada i HNB planiraju prije ljeta 2020. provesti sve navedene mjere s ciljem dobivanja pozitivne ocjene za ulazak u ERM II.

VLADA I HNB PLANIRAJU PRIJE LJETA 2020. PROVESTI

SVE MJERE NA KOJE SMO SE SAMI OBVEZALI S CILJEM DOBIVANJA POZITIVNE OCJENE ZA ULAZAK U ERM II.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia