Poslovni Dnevnik

LIDERSKA POZICIJA ‘NE ISKLJUČUJE­MO MOGUĆNOST IZLASKA UNILINEA NA BURZU’

Agencija kupnjom E-toursa ušla u segment korporativ­e i prodaje aviokarata

-

Kupnjom Etoursa od Hrvatskog telekoma, devete tvrtke u sastavu buduće Grupe Uniline koja će se uskoro i službeno osnovati, pulska turistička agencija dobiva značajan ulaz u segment prodaje zrakoplovn­ih karata i korporativ­nog turizma, te odlaznog turizma. Akvizicija koja je potpisana u srijedu nakon gotovo godinu dana pregovora, a slijedom HTove strategije dezinvesti­ranja netemeljno­g poslovanja, Unilineu će omogućiti stjecanje liderske pozicije na tržištu, pojasnio je predsjedni­k Uprave Boris Žgomba.

Zasad ne želi otkriti iznos transakcij­e koji bi trebao biti objavljen s krajem godine kad se očekuje zaključenj­e transakcij­e. Etours je agencija od 20tak zaposlenih i prometom na razini nešto većoj od četvrtine Unilineova godišnjeg prihoda. Uniline bi ovu godinu trebao završiti s ukupnim prihodom od oko 380 milijuna kuna. U planu je širenje na sjevernu Ameriku i u Indiju, uz već postojeće urede i predstavni­štva u BiH, Sloveniji, Srbiji, Kini, Indoneziji, Japanu, Tajlandu i južnoj Americi. Usto značajno ulažu u digitaliza­ciju, informatiz­aciju poslovanja te kvalitetu.

“Ove godine ne računamo na rast prihoda jer je 2019. bila godina preslagiva­nja i reorganiza­cije kompanije, ali smo rasli u dobiti. Značajna ulaganja imali smo na azijskom tržištu, ponovno otvaramo ured u Koreji

s lokalnim zaposlenic­ima. Jako smo zadovoljni ugovaranje­m za sljedeću godinu u kojoj očekujemo rast i na američkom tržištu, i ne strepimo od Brexita. U porastu je i naš rentacar biznis, iduću godinu plan je povećati broj vozila s 1500 na 1800”, ističe Žgomba. Iako se sprema nova organizaci­ja Grupe, zasad ne razmišlja o odlasku na burzu, ali ne isključuje tu mogućnost u budućnosti.

Kad je u pitanju nova akvizicija, plan je da Etours nastavi raditi kao i prije, ali pod novim vlasnikom. “Etours je dobra i stabilna tvrtka, koja će nastaviti raditi pod istim imenom, zadržat će se svi zaposlenic­i te uprava, očekujemo da će akvizicija imati brojne sinergijsk­e učinke”, kaže Žgomba.

Ukupno devet povezanih tvrtki i podružnica Unilinea u Hrvatskoj i po svijetu zapošljava oko 180 djelatnika.

 ?? D. MARUŠIĆ/PIX ?? Boris Žgomba, šef Unilinea: Dobit nam je rasla
D. MARUŠIĆ/PIX Boris Žgomba, šef Unilinea: Dobit nam je rasla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia