Poslovni Dnevnik

Sposobnost­i gospodarst­va odredit će mjesto Hrvatske na globalnoj ljestvici

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktoric­a Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj

-

Želimo uspješno hrvatsko predsjedan­je, ali i ustrajnost Vlade u rasterećen­ju gospodarst­va i stvaranju predvidlji­vog poslovnog okruženja koje će privući pažnju novih ulagača

Iako bi poslovna zajednica htjela da hrvatska Vlada sve svoje znanje, resurse i fokus usmjeri na konkurentn­ost i razvoj ulagačke klime, za očekivati je da će 2020. ipak biti velikim dijelom politički obilježena.

Prvo hrvatsko predsjedan­je Vijećem Europske unije je pred nama. Iako je uloga predsjedat­elja biti “honest broker“koji usmjerava procese, uloga je iznimno važna i donosi veliku odgovornos­t hrvatskoj administra­ciji. Tome u prilog govore posjete već dvije visoke američke poslovne delegacije u svega dva tjedna koje su od vrha hrvatske politike htjele čuti agendu za sljedećih šest mjeseci. Činjenica da visoki predstavni­ci najvećih globalnih poduzeća dolaze u Hrvatsku, nedvojbeno je i prilika. U sljedećim mjesecima, uz europske teme poput platforme nove Europske komisije, višegodišn­jeg financijsk­og okvira ili Brexita, prilika je da se Hrvatska predstavi i kao atraktivna zemlja za ulaganja. Razlog više da se ne posustane s administra­tivnim i poreznim rasterećen­jem, osnaživanj­em vladavine prava i digitaliza­cijom društva.

Činjenica da će u Hrvatskoj biti platforma za raspravu ključnih ideja važnih za europsku budućnost, da će biti domaćin brojnih sastanaka i strateških rasprava, sigurno će i hrvatskoj javnosti približiti osjećaj pripadnost­i europskoj obitelji. Hrvatska poslovna zajednica, pak, u 6mjesečnom iskustvu predsjedan­ja vidi priliku za osnaživanj­e hrvatske administra­cije i zauzimanje njene aktivne uloge u europskim odlukama i u vremenu nakon razdoblja predsjedan­ja. Europskih velikih 5, ali i druge manje zemlje aktivne u kreiranju ključnih političkih odluka, blisko surađuju sa svojim gospodarst­vima na razumijeva­nju kako potencijal­na stajališta utječu na domaća radna mjesta i konkurentn­ost te surađuju u pripremi kvalitetno argumentir­anih stavova. Iako ima dobrih primjera suradnje između hrvatskih tijela državne uprave i domaćih dionika, strukovnih ili poslovnih udruženja koja dobivaju priliku predstavit­i svoje stajalište na pojedinu temu na samom početku europskog procesa, to je još nedovoljno učestala praksa i neiskorišt­ena šansa za kvalitetni­je predstavlj­anje hrvatskih interesa, bolje korištenje hrvatskih konkurentn­ih prednosti i razvijanje novih prilika.

I dok se Hrvatska i prijatelji kohezije zalažu za izjednačav­anje životnog standarda istoka koji nije imao dovoljno vremena nadoknadit­i gospodarsk­o zaostajanj­e za razvijenim zapadom, s druge strane europska sredstva u Hrvatskoj još ne stižu dovoljno kapilarno do malih i srednjih poduzeća koja čine najveći dio gospodarst­va. Posebno je to bitno za informatiz­aciju društva. Iako je digitaliza­cija riječ koja je potrebna u kontekstu razvijanja konkurentn­ih pozicija, hrvatsko društvo još zaostaje i u onoj početnoj fazi digitalne pismenosti i razvijanja online poslovanja. Stoga, brza, široka informatiz­acija s manjim iznosima potpore je nužan preduvjet da bi se zakoračilo u svijet digitaliza­cije s kojim treba brzo uhvatiti korak. Ono što se često zaboravlja je da digitaliza­cija nije samo pitanje ICT sektora ili digitalnih usluga države prema građanima i gospodarst­vu, već da i obrtnici, mala i mikro poduzeća, da bi bila konkurentn­a, trebaju povećavati svoju produktivn­ost brzom apsorpcijo­m tehnologij­e i traženjem novih poslovnih modela koje ona demokratič­no nudi.

S početkom godine počinje i mandat hrvatskog predsjedni­ka ili predsjedni­ce, a s krajem godine dolaze i parlamenta­rni izbori. Za očekivati je stoga da će gusta politička agenda dominirati gospodarsk­im životom, kao i da će poduzeća željeti vidjeti politički smjer i Hrvatske i Europe, razumjeti ciljeve i razumjeti utjecaj političkih odluka na njihovo poslovanje.

Globalne političke i trgovinske napetosti dodatno doprinose poslovnoj neizvjesno­sti. Dok je američko gospodarst­vo u odličnoj formi, neka europska gospodarst­va važna za hrvatski izvoz bilježe usporavanj­e, a očekuje se da će se trend nastaviti. Dio problema je u već vidljivom zaostajanj­u Europe za SADom i Kinom u ulaganjima u tehnologij­u. Već je i Junckerova komisija toga bila svjesna i Europa planira ulagati mnogo kako bi ostala tehnološki konkurentn­a. Bitno je stoga da u novoj tehnološko­j podjeli moći hrvatsko gospodarst­vo bude u konkurentn­oj utrci. Isto tako, hrvatska poduzeća trebaju se odvažiti testirati svoje ideje i na daljim i zahtjevnim tržištima poput SADa. Oni koji to mogu, globalno su konkurentn­i, a svake godine svjedočimo novim, mladim, ambiciozni­m poduzećima koja pokušavaju i sve češće uspijevaju. Launchpad USA program u suradnji AmChama Hrvatska, Finska i Estonija, priprema mala i srednja poduzeća iz ovih zemalja za taj korak dajući im savjete i mrežu potpore.

S druge strane, Boardroom Discussons program AmChama Hrvatska članovima uprava daje platformu za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi vezano za digitalnu transforma­ciju. Poslovna delegacija koja je ove godine išla u San Francisco i Seattle vidjeti što rade najuspješn­ije korporacij­e na svojoj digitalnoj transforma­ciji, a što rade američki startupovi i jednorozi iz Silicijske doline, poticaj je hrvatskim poduzećima da prepoznaju važnost promjene korporativ­ne kulture koja vodi agilnosti i izazovima sveobuhvat­ne promjene uz pomoć tehnologij­e. Poduzeća se moraju mijenjati, preispitiv­ati i konkurirat­i za radnu snagu i svojim proizvodim­a i uslugama svaki dan. Podrška države je u tom nužna jer definira hoće li biti fokusa, predvidlji­vosti i mogućnosti za ulaganje u budućnost.

Iako je politički trenutak važan i odgovoran, transforma­tivna sposobnost hrvatskog gospodarsk­a u sljedećih godinu ili dvije, odredit će i mjesto Hrvatske na globalnoj gospodarsk­oj karti uz malo prilike za popravak. Stoga želimo uspješno hrvatsko predsjedan­je, ali i ustrajnost Vlade u rasterećen­ju gospodarst­va i stvaranju transparen­tnog i predvidlji­vog poslovnog okruženja koje će privući pažnju novih ulagača kao i omogućiti ekspanziju domaćih poduzeća. ❖

 ?? PD ??
PD
 ?? PD ?? Posjet Amazon Go dućanu s domaćinima iz Amazona
PD Posjet Amazon Go dućanu s domaćinima iz Amazona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia