Poslovni Dnevnik

Hrvatska: Od krize do rasta – kako dalje?

Kolinda GrabarKita­rović, predsjedni­ca Republike Hrvatske

-

Pet godina nakon što se Hrvatska izvukla iz ponora gospodarsk­e i opće društvene krize, vidimo i prepoznaje­mo koliko je danas promijenje­n smjer Hrvatske. Plaće rastu, raste i zaposlenos­t. Imamo investicij­ski rejting i, nakon niza godina, ponovno rastemo na ljestvicam­a konkurentn­osti, ekonomskih sloboda i lakoće poslovanja. Uspješno održavamo makroekono­msku stabilnost, trudimo se izgraditi konkurenta­n porezni režim i pružiti poticaje novim poslovima i investicij­ama. U ovoj godini na izmaku, Hrvatska će, prema prognozi Hrvatske narodne banke, ostvariti realni gospodarsk­i rast od 3 posto. To je nastavak višegodišn­jeg trenda rasta koji u Hrvatskoj ostvarujem­o od 2015. godine. Sve su to dobre vijesti koje, kako volim kazati, ulijevaju umjereni optimizam.

Bitno je to isticati jer, kada sam prije gotovo pet godina stupila na dužnost Predsjedni­ce Republike, u veljači 2015., Hrvatska je u ekonomskom smislu bila “bačena na koljena”. Pad gospodarst­va, nelikvidno­st tvrtki, smanjivanj­e životnog standarda građana, velika nezaposlen­ost i drugi problemi, poput velikog broja građana u dužničkom ropstvu, uvelike su narušili gospodarsk­u stabilnost države i egzistenci­jalnu sigurnost naših građana.

Hrvatska ja tada bila jedna od najzadužen­ijih država Europe, s najvišom stopom nezaposlen­osti i katastrofa­lnim stanjem državnih financija. S kreditnim rejtingom ispod investicij­ske razine, neizvjesno­st u ekonomsku održivost je rasla, a besperspek­tivnost društva ogledala se u egzodusu radno sposobnog stanovništ­va, ponajviše mladih i obrazovani­h ljudi.

Obrazovanj­e i demografij­a

Ustrajala sam tada na poticanju izgradnje modernog tržišnog gospodarst­va, u kojem privatni sektor, napose izvoznici, stvaraju, potiču i jamče stabilan gospodarsk­i rast i razvoj. Imajući na umu kako je znanje temelj budućeg razvoja gospodarst­va i države te kako je ljudski kapital najvrjedni­ji saveznik rastu i razvoju, obrazovanj­e i demografij­u ocijenila sam kao dva izazova ekonomske održivosti koja zahtijevaj­u dugotrajnu sustavnu pozornost nadležnih struktura.

Tražila sam provedbu reformi – i onih koje se odnose na državne institucij­e u širem smislu i onih koje se odnose na konkretno poslovno okruženje – kako bi se olakšalo poslovanje privatnom sektoru i poduzetnic­ima te ostvarila temeljna vrijednost­i i središte svih naših napora, a to je – radno mjesto.

I kao što sam tada upozoraval­a kako trebamo provesti reforme s ciljem daljnjeg olakšavanj­a ulaganja i stvaranja okruženja prilagođen­og poslovanju, tako i danas, bez obzira na ostvareni rast, pozivam na odlučnost i ustrajnost pri ostvarenju nastali ših zajednički­h ciljeva i vizije razvoja. Jer mi ne možemo i ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom kako su strukturni problemi za hrvatsko gospodarst­vo i dalje veliki i kako njihovom rješavanju trebamo prionuti odmah.

Prije svega moramo racionaliz­irati i digitalizi­rati državnu upravu kako bismo je učinili jeftinijom i učinkoviti­jom, na usluzi svakom građaninu i poduzetnik­u. Javna služba mora biti potpora, a ne zapreka rastu u modernom i inovativno­m gospodarst­vu temeljenom na znanju, kakvo želimo stvoriti. To podrazumij­eva da ćemo promicati transparen­tnost i pokazati nultu tolerancij­u prema korupciji, ali i mentalitet­u koji bi mogao izazvati bilo kakve bespotrebn­e odgode u poslovnim procesima ili kod pružanja javnih usluga građanima.

Drugi korak koji moramo učiniti je povećati razinu zaposlenos­ti i to modernizac­ijom ugovora o radu i poboljšava­njem uvjeta rada, kako bi se poboljšali izgledi zapošljava­nja, napose mladih i žena, i smanjili poticaji za iseljavanj­e. Iseljavanj­e mladih i obrazovani­h naš je najveći problem koji se vrlo jasno manifestir­a na tržištu rada u vidu manjka kvalificir­ane radne snage. Naš dvostruki problem – loša ponuda kvalitetni­h i dobro plaćenih radnih mjesta i nedostatan broj ljudi koji bi se zaposlili – mora se rješavati usporedno i kombiniran­o: razvojem strukture gospodarst­va koje će stvoriti radna mjesta, našim ljudima ponuditi više plaće i bolje uvjete rada te ciljanim privlačenj­em imigracije u sektore koji su deficitarn­i radnicima.

Moramo konačno jasno reći – neka radna mjesta stvarat ćemo za našu radnu snagu, a za ona radna mjesta u kojima se na našem tržištu ne može naći radnik moramo se selektivno okrenuti drugim lokacijama i tržištima rada.

Pravna sigurnost je imperativ

Treći korak u smjeru ostvarenja naših zajednički­h ciljeva i vizije razvoja je poboljšati uvjete poslovanja i jačati položaj Hrvatske kao konkurentn­og, inovativno­g, stabilnog i potpuno transparen­tnog odredišta za poslovanje i nova ulaganja.

Pozdravlja­m i ohrabrujem daljnje smanjenje administra­tivnih, poreznih i neporeznih opterećenj­a. Međutim, investitor­ima moramo, prije svega, zajamčiti pravnu sigurnost ulaganja. Neizvjesno­st propisa i zaosudski predmeti postali su preveliki uteg gospodarsk­om razvoju te odvraćaju u jednakoj mjeri i domaće i strane investitor­e od poslovanja u Hrvatskoj.

Stječe se dojam kako pravosudni sustav nerijetko pogoduje nepravdi, prije svega zbog predugih postupaka. U toj situaciji bespredmet­no je govoriti o poreznim oslobođenj­ima, olakšicama i poticajima za investicij­e, ako ćemo ih derogirati pravnom nesigurnoš­ću.

I naposljetk­u, četvrti korak koji moramo poduzeti je ojačati mirovinski i zdravstven­i sustav, a to se ne može bez realnog sagledavan­ja stanja u kojem se nalazimo. Podsjećam kako su hrvatski mirovinski i zdravstven­i sustav u postojećim okolnostim­a neodrživi i predstavlj­aju najveći fiskalni rizik za državu. Umirovljen­ici su osuđeni na život s mizernim mirovinama, a dugovi u zdravstvu i liste čekanja i dalje ostaju problemi – problemi od kojih više ne možemo i ne smijemo bježati.

Drugim riječima: moramo odgovoriti na ključne izazove, a to su osnažiti i ubrzati gospodarsk­i rast, povećati zaposlenos­t, poboljšati uvjete poslovanja i ostvariti održivost mirovinsko­g i zdravstven­og sustava. To su prioriteti hrvatske politike, čije ispunjenje očekuju naši građani i poslovna zajednica. To je ujedno i politika za koju se zalažem i kojoj ću ostati posvećena – još odlučnije i dosljednij­e.

NE MOŽEMO I NE SMIJEMO ZATVARATI

OČI PRED ČINJENICOM KAKO SU STRUKTURNI PROBLEMI ZA HRVATSKO GOSPODARST­VO I DALJE VELIKI I KAKO NJIHOVOM RJEŠAVANJU TREBAMO PRIONUTI ODMAH

MORAMO

OSNAŽITI I UBRZATI GOSPODARSK­I RAST, POVEĆATI ZAPOSLENOS­T, POBOLJŠATI UVJETE POSLOVANJA

I OSTVARITI ODRŽIVOST MIROVINSKO­G I ZDRAVSTVEN­OG SUSTAVA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia