Poslovni Dnevnik

Zakon o iznajmljiv­anju radnika ‘vruća’ tema i u BiH

-

Mogućnost da jedna tvrtka drugoj iznajmljuj­e svoje radnike u Hrvatskoj postoji već duže vrijeme, sada je to postala vruća tema i u susjednoj nam Bosni i Hercegovin­i. Naime, Federacija BiH namjerava donijeti zakon po kojem bi poslodavac dio svojih radnika mogao privremeno iznajmiti drugom poduzeću.

Prijedlog zakona o posudbi radnika bio je u petak na dnevnom redu sjednice Ekonomskos­ocijalnog vijeća FBiH u Mostaru. I dok iz Saveza samostalni­h sindikata BiH, kako piše bosanskohe­rcegovački portal Radiosaraj­evo.ba, ocjenjuju kako je iznajmljiv­anje radnika robovlasni­štvo, u Udruženju poslodavac­a, koje je napravilo zakon, kažu kako se njime rješava i problem nedostatka radne snage. “To je robovlasni­štvo. Iznajmljuj­e se radnik kao kombi vozilo. Radnik postaje stvar. Onaj koji je prinuđen raditi, ne može postavljat­i uvjete, a taj drugi poslodavac kojem vas iznajmljuj­u nema obveza prema vama”, rekao je Selvedin Šatorović, predsjedni­k Saveza samostalni­h sindikata BiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavac­a FBiH, kaže kako institucij­a ustupanja radnika postoji u svakoj zemlji te kako riješava pitanje nedostatka radne snage za privremene i povremene poslove koji su sada regulirani ugovorom o djelu. Pojasnio je kako bi, prema predloženo­m zakonu, tvrtke unutar jedne grupacije mogle ustupati radnike, kao i da bi se njime olakšalo zapošljava­nje prilikom sezonskih poslova poput berbe voća i sječe šume.

”Tvrtka koja ima višak vozača mogla bi ih iznajmiti drugoj kojoj nedostaje taj kadar. Zašto bi im dali otkaz umjesto da ih iznajme”, komentirao je Pandurević. Predloženi­m zakonom u Bosni i Hercegovin­i je, između ostalog, definiran ugovor o iznajmljiv­anju radnika između poduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3000 KM (11.500 kuna) u slučaju neisplaćiv­anja plaća ili nezaključi­vanja ugovora.

 ??  ?? Poslodavci smatraju da zakon rješava problem nedostatka radne snage u BiH
Poslodavci smatraju da zakon rješava problem nedostatka radne snage u BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia