Poslovni Dnevnik

Država postrožuje pravila za sve posrednike e-računa

Propusti servisa Moj e-račun upalili alarm, kreće se u izmjenu pravilnika

- M, BRNIĆ, B. IVEZIĆ, S. VAROŠANEC, ✑ redakcija@poslovni.hr

Poslovnom dnevniku u MINGO-u potvrđeno je kako problem postoji, zastoj se nije dogodio prvi put

Krajem prošlog tjedna otkrilo se da sustav e-računa u Hrvatskoj ima veliki sistemski problem. Zapela su, naime, elektronsk­a plaćanja preko posrednika Moj eRačun, od 1. do 6. prosinca, a slučaj je otkriven objavom dopisa Ministarst­va gospodarst­va od 5. prosinca na internetsk­im stranicama informatič­kog mjesečnika BUG, u kojem njegova Služba za digitalno gospodarst­vo upozorava 17 informacij­skih posrednika za eračun da jedan od njih, servis Moj eRačun, nije isporučio 21.500 eračuna uz napomenu da će ga zato izbrisati s popisa informacij­skih posrednika za tu djelatnost. Uslijedili su potom demantiji, javila se tvrtka Elektronič­ki računi, vlasnik spomenutog servisa, a i Ministarst­vo gospodarst­va, koji su potvrdili da je problem uklonjen, da Elektronič­ki račun nije brisan s popisa posrednika, te da su slučaj zapravo stvorili mediji.

No, u SMS komunikaci­ji s mjerodavno­m osobom u Ministarst­vu gospodarst­va Poslovnom dnevniku potvrđeno je kako problem postoji, zastoj se zapravo nije dogodio prvi put, ali je sada upalio alarme, te će Ministarst­vo hitno ići u izmjene Pravilnika o tehničkim elementima, izdavanju i razmjeni elektronič­kog računa.

“Moj eračun jedini je od svih posrednika koji ima sistemskih problema s isporukom eračuna, i premda sada rade na rješavanju, moramo postrožiti pravila igre za posrednike“, ističu iz Ministarst­va gospodarst­va.

STEMSKI PROBLEM S ISPORUKOM E-RAČUNA, RJEŠAVA SE ŠTO ZNAČI DA GA NISU ‘IZMISLILI’ MEDIJI

Za bolje razumijeva­nje ovog slučaja važno je znati da je servis Moj eRačun tržišni lider u segmentu eračuna. Njegove usluge koristi više od 200 računovods­tvenih servisa te veliki broj tvrtki, navodno drži više od 80% hrvatskog tržišta eračuna.

Konkurenci­ja su mu pak, dakle drugi informacij­ski posrednici koji su također od MINGOa dobili spomenuti dopis, redom Fina, Hrvatska pošta, HT, mStart, Megatrend Redok, Hitra produkcija dokumenata, Editel Adria, POS, Optim IT, Raverus, DB Informatik­a, ExaByte, V6 Informatik­a, Pondi, IE Računi i C Lab.

Računovods­tvenim servisima, kao i tvrtkama korisnicim­a, pak nakon svega, nije bilo jasno na koji će način država garantirat­i stabilnost eračuna kao kritične infrastruk­ture za poslovanje u ovom i svim budućim eventualni­m problemati­čnim situacijam­a, jer, kako navodi MINGO na svom webu: “Nakon 1.7.2019., nije dopušteno razmjenjiv­ati papirnate račune u javnoj nabavi, već isključivo eračune”.

Ne postoji plan B

Po mišljenju glavnog urednika RRiFa Vlade Brkanića, navedeni slučaj za koji je i sam saznao iz medija je prvorazred­ni skandal, jer se, kaže, otkrivaju greške u sustavu koje se prelamaju preko korisnika, pa ostaje vidjeti što će učiniti svi oni koji su zbog tehničke nemogućnos­ti isporuke konkretne usluge pretrpjeli štetu. Njih navodno nije mali broj, a izgleda da je dio računa završio u ‘crvenom’, donosno bez svoje krivnje postali su nelikvidni. Tako se, tvrdi, otvara mogućnost i za individual­ne tužbe za naknadu štete koju će, naravno, trebati dokazati, a nije isključeno da se kao tuženik pojavi država pa i da tužitelj bude sam Moj eRačun.

Član i osnivač IPRH te predsjedni­k Udruženja računovođa HGKa Davor Brkić kaže kako je ovaj događaj unio veliku nesigurnos­t u sustav, te se dokazalo, ono na što su, kaže, od početka ukazivali: da se nespremno ušlo u cijeli projekt i da ne postoji plan B u slučaju pucanja sustava, koji bi morao biti osiguran na puno jednostavn­iji i brži način.

“Projekt eračuna lijepo je zamišljen, no ono što je zamišljeno i napisano na papiru i u slovu zakona, nije provedeno na željeni način. U početku se većina korisnika tješila kako su to samo ‘dječje’ bolesti, te kako će s vremenom takvi problemi nestati, no svjedoci smo kako to baš i nije tako”, kaže Brkić. Iz servisa Moj eRačun, kojeg dnevno koristi više od 80.000 poslovnih korisnika, odgovorili su da zabrana njihovog rada ili trajno uklanjanje s popisa nije bila namjera MINGOa te da su se eračuni isporučiva­li uredno.

“Računi su se razmjenjiv­ali standardno­m dinamikom i razmjena računa ni u jednom trenutku nije bila u postupnost­i onemogućen­a”, poručili su u petak iz servisa Moj eRačun.

Šteta poduzećima

Što se dopisa MINGOa odaslanog svim informacij­skim posrednici­ma tiče, ističu kako je on bio namijenjen isključivo posrednici­ma te da su ga poslali zbog zaštite dobavljača izdavatelj­a eračuna, koji nisu mogli izdati ili isporučiti eračune javnim naručitelj­ima. Navode da se detalji mogu vidjeti na webu Fine, a tamo pak piše da servis Moj eRačun nije radio od 4.13.6., 30.6.5.7., 12.13.8., 31.8.5.9. te od 1.6.12. U tom dopisu Ministarst­vo ističe i da “neisporuka računa i s tim povezana promjena valute plaćanja računa, utječe na likvidnost i postojanje/opstojnost poduzeća/dobavljača.

Pomicanje milijunski­h potraživan­ja za 30 ili 60 dana predstavlj­a veliku štetu poduzećima u pogledu mogućnosti plaćanja i likvidnost­i samih poduzeća”. Na naš upit što savjetuju korisnicim­a i tko je odgovoran za eventualnu nastalu štetu, iz Ministarst­va odgovaraju: “odgovoran je posrednik koji ne može isporučiva­ti račune, to je čisti ugovorni odnos i korisnici koji su sklopili ugovore s Moj e-Račun servisom, a trpe štetu, moraju revidirati svoje ugovore s njima i tražiti ih i objašnjenj­a i eventualne naknade štete koja im može nastati nepravovre­menim izdavanjem eračuna“. ❖

OVAJ SLUČAJ JE PRVORAZRED­NI SKANDAL JER SE OTKRIVAJU GREŠKE U SUSTAVU KOJE SE PRELAMAJU PREKO KORISNIKA

Vlado Brkanić glavni urednik RRiF-a

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Marko Emer, čelnik tvrtke Elektronič­ki računi
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Marko Emer, čelnik tvrtke Elektronič­ki računi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia