Poslovni Dnevnik

Kupnja dionica Aramca Saudijcima domoljubna zadaća

Najveći I PO Najprofita­bilnija naftna kompanija prikupila 25,6 milijardi dolara

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Najprofita­bilnija naftna kompanija prikupila 25,6 milijardi dolara

Zbog vrlo mlakog interesa zapadnih investitor­a, saudijska vlada oslonila se na domaće i arapske ulagače

Od dva rekorda koje je trebao srušiti saudijski naftni div Aramco prilikom uvrštenja na burzu ostvaren je samo jedan. Kompanija je krajem prošloga tjedna potvrdila da će njezino prikupljan­je kapitala biti najveće u povijesti s obzirom da će doći do 25,6 milijardi dolara. Time je srušen Alibabin rekord iz 2014. kada je kineski internetsk­i trgovac na Njujorškoj burzi došao do 25 milijardi dolara.

Cijena 8,53 dolara

Aramco je objavio da je postavio cijenu svojih dionica u početnoj javnoj ponudi (IPO) u gornjem rasponu od 32 rijala (8,53 dolara) po dionici. Međutim, time je tržišna kapitaliza­cija kompanije dosegla 1,7 bilijuna dolara, daleko manje od proklamira­nih dva bilijuna dolara, koliko je priželjkiv­ao princ Mohammmed bin Salman.

To je ujedno trebalo biti prvi puta u povijesti da neka kompanija prijeđe vrijednost od dva bilijuna dolara. Unatoč rasplinuti­m željama saudijskog princa i de facto vladara Saudijske Arabije, Aramco će izlaskom na burzu u Rijadu ipak čvrsto zasjesti na vrh ljestvice najvrednij­ih kompanija na svijetu, daleko ispred američkih tehnološki­h divova Applea i Microsofta. Aramco nije službeno otkrio kada će početi trgovanje dionicama, ali upućeni izvori Reutersa ističu kako bi to moglo biti 11. prosinca.

Monica Malik, glavna ekonomisti­ca Komercijal­ne banke Abu Dhabija ocjenjuje da je iznos prikupljen u IPOu sam po sebi relativno mali s obzirom na veličinu gospodarst­va i

ZAPADNE ULAGAČE ODBIJAJU RIZICI POPUT NETRANSPAR­ENTNOG UPRAVLJANJ­A KOMPANIJOM, ZAŠTITE OKOLIŠA, AT UJE I NEZANEMARI­V GEOPOLITIČ­KI RIZIK

srednjoroč­ne potrebe za financiran­jem tranzicije gospodarst­va, navodi Reuters. Podsjetimo, prodaja djelića na j profitabil­nije naftne kompanije na svijet udio je plana Mohammed bi n Sa l ma nada namakne novac zapre oblikovanj­e gospodarst­va i smanji ovisnost o naftnim prihodima. S obzirom na vrlo mlaki interes zapadnih investitor­a, Aramco i saudijska vlada u prodaji 1,5 posto dionica oslanjaju se prvenstven­o na domaće i regionalne ulagače.

Prema medijskim napisima, zapadne institucio­nalne investitor­e odbijaju rizici koji se tiču netranspar­entnog upravljanj­a kompanijom, zaštite okoliša, at uje i geopolitič­ki rizik s obzirom da kom- panija posluje u turbulentn­om području arapskog poluotoka. Stoga je saudijska vlada kupnju dionica Aramca postavila kao domoljubni zadatak.

Presedan na burzi

Reuters navodi da je 4,9 milijuna saudijskih malih ulagača upisalo dionice Aramca, od čega je njih 2,3 milijuna u dobi između 31 i 45 godina života. Ukupno je potražnja malih ulagača dosegla 12,6 milijardi dolara. Podsjetimo, saudijskim građanima ponuđeno je 0,5 posto kompanije, odnosno trećina izdanja što je pravi presedan u odnosu na prijašnje izlaske na burzu saudijskih kompanija. Interes građana potaknule su i banke ponudom povoljnih kredita za kupnju dionica. Potražnja institucio­nalnih investitor­a, uključujuć­i saudijske fondove i kompanije, dosegla je 106 milijardi dolara.

Kada se sve zbroji, ni interes domaćih i arapskih ulagača nije bio osobit. Za usporedbu, nedavna dokapitali­zacija Alibabe na Hongkonško­j burzi privukla je 40 puta veću potražnju od broja ponuđenih dionica. Aramco za 2020. planira isplatiti dividendu od 75 milijardi dolara. ❖

4,9 milijuna saudijskih malih ulagača upisalo je dionice

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k saudijske naftne kompanije Yasser al-Rumayyan
REUTERS Predsjedni­k saudijske naftne kompanije Yasser al-Rumayyan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia