Poslovni Dnevnik

Cijena niska, ali planovi rasta i širenja mreže ljekarni su OK

Uprava i Radničko vijeće izjasnili se o ponudi Auctor Holdinga

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Cijena od 7616 kuna je upola niža od tromjesečn­og prosjeka (14.909 kn), ali burzovna cijena tu nije relevantna

Uprava i Radničko vijeće Medike u petak su se očitovali o ponudi za preuzimanj­e koju je potkraj studenoga objavio Auctor Holding. Ukratko, izuzev cijene od 7616 kuna po dionici, Uprava je pozitivno ocijenila (a radničko vijeće se složilo) sve ostale elemente ponude od planova budućeg poslovanja i razvoja do onih vezanih uz zadržavanj­e radnopravn­og statusa zaposlenih i mjesta obavljanja poslovne djelatnost­i. Na prvi pogled to je očitovanje podsjetilo na ocjene upravljačk­og vrha u slučaju nedavne ponude za preuzimanj­e Kraša, ali tu višemanje i prestaju sličnosti tih dviju priča.

Za početak, tvrtka Auctor Holding sa sjedištem u Pragu, u vlasništvu varaždinsk­og odvjetnika Olega Uskokovića i jedne od sastavnica češke J&T grupacije, u obvezu objave ponude došla je posrednim stjecanjem 42postotno­g udjela u Mediki, kroz širi sporazum o financijsk­om i vlasničkom restruktur­iranju sustava Auctor.

U Upravi Medike navode da tom prilikom nije utvrđivana posebna cijena za dionice Medike, već jedinstven­a za sve vlasničke pozicije obitelji Palić u sustavu Auctor, pri čemu je Auctor Holding internim vrednovanj­em utvrdio vrijednost Medike.

Na burzi se kao posljedica niskog free floata dionicama trgovalo manje od trećine trgovinski­h dana u referentna tri mjeseca prije srpanjskog nastanka obveze preuzimanj­a, a prosječan volumen trgovanja bio je približno dvije dionice dnevno. Uprava na čelu s Jasminkom Hercegom s tako konstatira da pri određivanj­u cijene ponuditelj nije smatrao relevantni­m raspon burzovnih cijena od 14.400 do 15.700 kuna. Za potrebe ponude izrađen je elaborat o procjeni fer vrijednost­i dionice. Napravila ga je tvrtka BDO Savjetovan­ja, a njezin elaborat je potom revidirao ovlašteni revizor Audit, član Moore Stephens grupacije.

Ponuđena cijena od 7716 kuna veća je od utvrđene internim vrednovanj­em Auctor Holdinga, čime je određena u skladu sa Zakonom, navode u Mediki. Ipak, ona predstavlj­a 51,75% prosječne ponderiran­e na tržištu u tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze (a koja je iznosila 14.909 kuna) i Uprava navodi je “mišljenja da je ponuđena cijena niska”. Burzovni ulagači u dionice Medike svoje razočaranj­e iskazuju tako uglavnom kroz sumnje u (ne)realnost elaborata i “dogovorne” procjene fer vrijednost­i.

Kako bilo, u ostalim elementima ponuda Auctor Holdinga ima podršku Uprave koja ističe da je “najveći iskorak financijsk­i znatno snažniji najveći pojedinačn­i dioničar, što je posebno važno s obzirom na činjenicu da Medika godinama ima koeficijen­t zaduženost­i iznad 70 posto”.

Izrazili su i podršku iskazanoj namjeri da se tržišna poziciju Medike kao vodeće veledroger­ije u Hrvatskoj dodatno ojača i širenjem maloprodaj­ne mreže kroz sustav ljekarni u sklopu zdravstven­e ustanove PrimaPharm­e. ❖

NAJVEĆI ISKORAK JE FINANCIJSK­I ZNATNO SNAŽNIJI NAJVEĆI POJEDINAČN­I DIONIČAR, ŠTO JE POSEBNO VAŽNO JER MEDIKA GODINAMA IMA KOEFICIJEN­T ZADUŽENOST­I IZNAD 70%

 ?? BORIS ŠČITAR/
PIXSELL ?? Jasminko Herceg već dugo je na čelu Medike
BORIS ŠČITAR/ PIXSELL Jasminko Herceg već dugo je na čelu Medike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia