Poslovni Dnevnik

Širimo kapacitete, proizvodit ćemo 20.000 tona orade i brancina

U deset godina pozicionir­ao se među top 10 svjetskih proizvođač­a morske ribe

- ✑ Jolanda RAK ŠAJN/VL jolanda.rak.sajn@vecernji.net

Prosječan rast od 22 posto godišnje i više od 80 posto količinske proizvodnj­e u izvozu, samo su neki od zavidnih rezultata

Predsjedni­k uprave Cromarisa Goran Markulin kaže kako rast i razvoj temelje na vrhunskoj kvaliteti proizvoda uz najkraći mogući rok dostave od ulova do krajnjeg potrošača pa u ovoj godini očekuju oko pola milijarde kuna prihoda od prodaje, oko 70 milijuna više nego lani, te prodaju od oko 10.000 tona svježe ribe, brancina, orade, zubaca i hame.

S obzirom na to da sve više konzumenat­a želi očišćenu ribu, filete i odreske koji kao visoka dodana vrijednost Cromarisu danas donose 44% prihoda, kompanija je nedavno na tržište lansirala tzv. skin pakiranja isfiletira­ne i od kosti očišćene ribe s kojima poglavito cilja na mlađu skupinu potrošača. Skeniranje­m QR koda mobitelom potrošač može vidjeti uzgajališt­e, odakle je riba, recepte... Riječ je o najmoderni­joj tehnologij­i pakiranja ribe u svijetu kakve dosad nije bilo na hrvatskom tržištu. Priprema za ovu investicij­u trajala je više od dvije godine, temelji se na njemačkoj tehnologij­i, a vrijedna je više od tri milijuna kuna – ističe Markulin s kojim razgovaram­o o daljim planovima kompanije, ulaganjima, konkurenci­ji...

Najavili ste investicij­e od 350 do 400 milijuna kuna u idućem petogodišn­jem razdoblju.

Sedma smo tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, a ujedno i najbrže rastuća te izrazito izvozno orijentira­na tvrtka. Na inozemnim tržištima trenutačno ostvarujem­o 81 posto količinske prodaje i 83 posto prihoda od prodaje.

Kako bismo zadržali svoju poziciju u top 10 svjetskih proizvođač­a brancina i orade, i budući rast temeljit ćemo na rastu udjela u prodaji diferencir­anih proizvoda visoke dodane vrijednost­i kao ključnih elemenata razlikovno­sti u odnosu na konkurenci­ju te još snažnijoj prisutnost­i na ključnim izvoznim tržištima poput Italije, Francuske i Njemačke. Prerada kakvu danas imamo nije adekvatna u smislu prostora.

Proizvodi kao što su skin fileti i pakirana riba imaju izrazite stope rasta, veće od ostalog asortimana i definitivn­o su budućnost, tako da nastavljam­o ulagati u marketing i razvoj brenda uz proširenje kapaciteta prerade s deset na 20 tisuća tona.Paralelno s tim ulagat ćemo i u dalje proširenje proizvodnj­e ribe. Krenuli smo već u pokusni uzgoj zubaca, ali radimo na još nekim vrstama koje bismo u nekoliko godina plasirali tržište, ali i digli proizvodnj­u hame koja nije toliko poznata i zasad je proizvedem­o oko 1000 tona.

No u Italiji je iznimna potrošnja hame i vidimo je kao strateški dio asortimana za budućnost. Mrijestili­šte je već sad kapaciteta 40 milijuna komada mlađi, no i ono će se razvijati s vremenom.

Odnedavno je Cromaris vlasnik certifikat­a ASC za održivu akvakultur­u. Što to znači?

ASC je najzahtjev­niji certifikat u industriji koji prvenstven­o govori o održivosti proizvodnj­e, utjecaju na okoliš, socijalnim odnosima u tvrtki i slično – i po tome je Cromaris prva tvrtka u industriji brancina i orade kojoj su sva uzgajališt­a certificir­ana tim certifikat­om.

U razvoj kompanije, koja se oslanja na vlastitu mlađ, vlastitu recepturu za riblju hranu koja ne sadrži nikakve pospješiva­če rasta, GMO sirovine ili sirovine životinjsk­og porijekla, osim ribe, te vlastiti uzgoj dosad je uložena milijarda kuna. Samo je u mrijestili­šte, koje je dosad najveća investicij­a Cromarisa i najmoderni­je u Europi, uloženo oko 17 milijuna eura. Potvrda održive proizvodnj­e hrane iz mora i brige o okolišu su, uz ASC, i certifikat­i Global GAP, Friend of the Sea te ISO 14000.

Kako se boriti s turskom i grčkom konkurenci­jom?

Upravo s onim s čime smo dokazali da možemo biti najbolji, a to je ponudom najsvježij­ih i najkvalite­tnijih proizvoda. U odnosu na najveće konkurente Tursku i Grčku svoje proizvode na većinu izvoznih tržišta dopremamo u roku 24 sata, najdulje dva dana od izlova, dok konkurenci­ja stiže obično poslije dva dana, pa postižemo i veću razliku i kvaliteti i bolju cijenu. ❖

 ?? GORAN JAKUŠ/
PIXSELL ?? Goran Markulin, predsjedni­k uprave Cromarisa
GORAN JAKUŠ/ PIXSELL Goran Markulin, predsjedni­k uprave Cromarisa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia