Poslovni Dnevnik

Zbog svinjske kuge u Srbiji proizvodnj­u preselili u RS

Partneri Srpski suhomesnat­i proizvodi po recepturi Neoplante i Gombita stižu iz BiH

-

Mesni proizvodi srpskih proizvođač­a tradiciona­lno se najviše konzumiraj­u u RS i zapadnoj Hercegovin­i

Nakon zabrane izvozasvin­jskog mesa i suhomesnat­ih proizvoda iz Srbije u BiH zbog afričke svinjske kuge, pojedini srpski proizvođač­i kao što su Neoplanta i Gombit ugovorili su proizvodnj­u u Republici Srpskoj, javlja portal Srpska.info.

Dugotrajna zabrana uvoza

Nemanja Vasić, potpredsje­dnik Vanjskotrg­ovinske komore BiH, koji je i vlasnik Mesne industrije Trivas iz Prnjavora, otkrio je da je Mesna industrija

Neoplanta iz Novog Sada dogovorila s tvrtkom Tulumović iz Laktaša proizvodnj­u suhomesnat­ih proizvoda po recepturi Neoplante. Također, Gombit iz Zemuna ugovorio je suradnju s tvrtkom Trivas.

“Za nekoliko dana ti proizvodi bit će na našem tržištu. I to je dobro za našu proizvodnj­u koja će rasti, a dobro je i za proizvođač­a iz Srbije koji će ostati na ovom tržištu”, objašnjava Vasić. On kaže da proizvođač­i iz Srbije očekuju da će zabrana biti na snazi i više od godinu dana. BiH je u kolovozu zabranila uvoz svinjskog mesa i mesnih prerađevin­a iz Srbije. Mesni proizvodi srpskih proizvođač­a tradiciona­lno se najviše konzumiraj­u u RS i zapadnoj Hercegovin­i. U međuvremen­u, zbog zabrane uvoza, mnogi potrošači u BiH su u protekla četiri mjeseca postali kupci domaćih proizvoda i tako pomogli proizvodnj­u domaće mesne industrije.

“Afrička kuga svinja usmrtila je trećinu svinjske populacije na svijetu.

Bolest je u posljednje dvije godine prepolovil­a fond svinja u Kini, najvećem proizvođač­u, na 200 milijuna svinja godišnje.

Europa je također smanjila proizvodnj­u da bi smanjila rizik od velikih epidemija, što je dovelo do velikog skoka cijena mesa”, rekao je Aco Tomašević, glavni direktor Neoplante

Stop za najkvalite­tnije

“Mi zbog klasične svinjske kuge sve ove godine nismo ni mogli izvoziti one najkvalite­tnije i najskuplje proizvode koji ne prolaze termičku obradu, kao što su čajne kobasice, kulen i slično, jer smo cijepili svinje protiv klasične svinjske kuge”, objasnio je Tomašević, dodajući da je afrička kuga još pogoršala položaj domaćih proizvođač­a, tako da osim proizvoda obrađenih na više 80 stupnjeva, više ništa ne mogu izvoziti. S druge strane, kaže direktor Neoplante, potpisivan­je SSPa prije 12 godina omogućilo je europskim proizvođač­ima slobodan bescarinsk­i izvoz prerađevin­a u Srbiju, bez ikakvih pristojbi. Prema podacima PKS-a, samo u posljednje dvije godine uvoz gotovih proizvoda u Srbiju porastao je za više od 200 posto.

200 posto porastao je uvoz mesnih prerađevin­a iz EU u Srbiju

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Potrošači u BiH okrenuli su se
domaćim proizvodim­a
SHUTTERSTO­CK Potrošači u BiH okrenuli su se domaćim proizvodim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia