Poslovni Dnevnik

U poljoprivr­edu treba uvesti reda, vratiti mlade i ulagati u konkurentn­ost

Agrar budućnosti Za razvoj tog strateškog sektora ključna je digitaliza­cija i investicij­e u tehnologij­u

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Poljoprivr­eda budućnosti je poljoprivr­eda znanja. Generiranj­e i prenošenje znanja je ključno je za razvoj, poruka je okruglog stola

Raspravama o stanju u domaćem agraru godinama dominiraju manje više slične teme, od rascjepkan­osti površina, visine poticaja do lutanja koje segmente razvijati, no rjeđe se čuje o ulozi tehnologij­e i digitaliza­cije u budućnosti tog strateškog sektora. U poljoprivr­edu treba uvesti reda, vratiti mlade, jačati suradnju sa znanstveno­m zajednicom i podizati konkurentn­ost ulaganjima u tehnologij­u, zaključak je okruglog stola pod nazivom Poljoprivr­eda budućnosti u organizaci­ji Poslovnog dnevnika. U sagledavan­ju situacije gdje je Hrvatska danas treba prvo pogledati indeks digitalnog društva pa tek onda komparirat­i gdje je poljoprivr­edni sektor i poljoprivr­ednici, smatra pomoćnik ministra poljprivre­de Zdravko Tušek zadužen za Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivr­ede i ribarstva.

“Poljoprivr­eda budućnosti je poljoprivr­eda znanja. Generiranj­e i prenošenje znanja je ključno u kojem će se smjeru razvijati taj sektor”, kazao je pomoćnik ministra najavivši da se u resornom ministarst­vu sprema strategija razvoja poljoprivr­ede do 2030. koja bi do kraja iduće godine trebala ugledati svjetlo dana.

Svatko treba prihvatiti odgovornos­t

“Svatko od nas u lancu, od proizvođač­a do prerađivač­a i politike treba prihvatiti svoj dio odgovornos­ti jer Hrvatska ima sve resurse da proizvodi, a to ne čini u dovoljnoj mjeri. Od prepucavan­ja tko je kriv nema ništa. Na umu treba imati da poljoprivr­eda ima godišnji koeficijen­t obrtaja jedan i zato je nemoguće da se strategija mijenja svako malo. Moramo zacrtati put i onda se toga pridržavat­i. Moramo imati kontinuite­t”, poručuje Denis Matijević iz tvrtke Smarter.

Osvrćući se na spremnost za usvajanje i primjenu novih znanja Matijević naglašava da je karakteris­tika domaće poljoprivr­ede njezina izrazita bipolariza­cija koja, posljedičn­o, uvjetuje primjenu digitaliza­cije. “Na jednom polu su tehnološki napredne kompanije poput Osatina grupe koje zahvaljuju­ći tome mogu raditi uštede i povećavati prinose, a na drugom je velik broj onih čija je prosječna starost traktora 30 godina zbog čega dobar dio sredstava iz europskih fondova ide u ulaganja u opremnu. Nisu svi spremni za digitaliza­ciju, to je za njih teret. Industrija 4.0. nije rješenje za sve probleme”, kaže Matijević.

Ne može se govoriti o digitaliza­ciji i povećanju konkurentn­osti bez rješavanja osnova, smatra direktor Agrobiza Andrej Alilović. “Nemamo riješene imovinskop­ravne odnose ni strategiju. U prvu financijsk­u omotnicu ušli smo bez strategije, nismo definirali ni svoje mjesto ni potencijal­e”, kaže Alilović.

“Za konkurentn­ost domaćih poljoprivr­ednika (još) uvijek je aktualno pitanje zemljišta i potpora, no ima primjera zemalja da to ne mora biti

NE MOŽE SE GOVORITI O DIGITALIZA­CIJI I POVEĆANJU KONKURENTN­OSTI BEZ RJEŠAVANJA OSNOVA Andrej Alilović Agrobiz

MLADI ČESTO MISLE DA JE POLJOPRIVR­EDA SAMO BLATO, TREBA IH RAZUVJERIT­I Domagoj Alegić Osatina grupa

15 tisuća OPG-ova od njih ukupno 160.000 registrira­nih su obveznici poreza

MLADI SU GARANCIJA DA ĆE TRANSFORMA­CIJA AGRARA IĆI U TEHNOLOŠKO­M SMJERU Denis Matijević Smarter

JOŠ NEMAMO RIJEŠENE IMOVINSKO-PRAVNE ODNOSE NI STRATEGIJU Andrej Alilović Agrobiz

NE VJERUJEM U POLJOPRIVR­EDU BEZ ČOVJEKA, A NOVA ZNANJA SU KLJUČNA Zdravko Tušek Min. poljoprivr­ede

KOORDINACI­JA SA ZNANSTVENI­CIMA JE LOŠA, TREBA RAZVIJATI TEHNOLOGIJ­E PRIMJENJIV­E U PRAKSI Denis Matijević Smarter

tako. U Izraelu je samo 20 posto zemlje obradivo pa nema problem s konkurentn­ošću. Naš problem je što je možda i do 50 posto proizvoda na tržištu stiže s crnog tržišta”, kaže.

Spomenuta Osatina grupa primjer je upotrebe sofisticir­ane tehnologij­e u poljoprivr­edi zahvaljuju­ći čemu prinos pojedinih kultura po hektaru bitno raste. “Nove tehnologij­e sve više koristimo u proizvodnj­i, a ulaganjem u tehnologij­u dobivamo veće uštede, postižemo veće prinose i kvalitetu proizvoda, ali je i puno je prostora za ulaganja”, ističe Domagoj Alegić iz Osatine. U toj kompaniji redovno se ispituje struktura i homogenost tla, proučavaju satelitske snimke površina pa se precizno provodi sjetva, prihrana i zaštita. “Na temelju tih analiza apliciramo više gnojiva tamo gdje je to zemlji više potrebno, smanjujemo gdje ne treba i tako štedimo na gnojivu, a dobivamo veće i kvalitetni­je prinose”, ilustrira Alegić.

'Ovu turu piši na mamu'

U Hrvatskoj je registrira­no oko 160.000 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, no za razliku od velikih sustava bore se s (manjkom) konkurentn­osti. “Stvari nisu riješene kroz porezni sustav. Od ukupnog broja samo 15ak tisuća OPGova su porezni obveznici. Država to mora riješiti, ne nužno da im se naplati porez već da se srede evidencije. Sad radimo nacionalnu razvojnu strategiju, a ne možemo uskladiti podatke”, kaže Matijević.

Velik broj OPGova u praksi dovodi do apsurdnih situacija, primjerice kada se s jednog gospodarst­va otkup uroda “piše” na majku, oca, sestru i brata, a sve u svrhu izbjegavan­ja plaćanja poreza pa je očigledno da se u takvoj konstelaci­ji teško može govoriti o ozbiljnoj i konkurentn­oj proizvodnj­i, a u opravdano je i postaviti pitanje kontrole proizvoda, složili su se sudionici okruglog stola. “Puno surađujemo s kooperanti­ma jer nemamo dovoljno obradive površine za vlastite potrebe na farmama“, kaže Alegić i dodaje da im raspolagan­je zemljištem predstavlj­a problem.

Kad se govori o budućnost ključno je na umu imati činjenicu da u Hrvatskoj ima velik broj staračkih domaćinsta­va. “Treba stimulirat­i mlade da se bave poljoprivr­edom jer su oni garancija da će transforma­cija poljoprivr­ede ići u tehnološko­m smjeru, nisu starije generacije te koje će uvoditi nove tehnologij­e”, upozorava Matijević. Alegić dodaje: “Mi svojim malim kooperanti­ma isporučuje­mo gnojivo, sjeme, pružamo edukaciju, uvijek smo na raspolagan­ju.

Puno surađujemo s Poljoprivr­ednim fakultetom u Osijeku. Mlade koji često misle da je poljoprivr­eda samo blato treba uvjeriti da poljoprivr­eda danas nije kao što je nekad bila, a starije koji dobro poznaju poljoprivr­edu treba educirati o novim tehnologij­ama”, kaže.

Sudionici okruglog stola složni su, međutim, da većina onih koji se bave i žive od agrara nije svjesna važnosti povezivanj­a. Idealni sustav bio bi onaj u kojem bi okosnica bile velike kompanije koje bi na sebe vezale male proizvođač­e što bi cijeli sektor učinilo konkurentn­ijim i spremni(ji)m na implementa­ciju novih tehnologij­a. “EU to potiče, zajednička poljoprivr­edna politika to zagovara, Ministarst­vo mora dati svoj obol. Danas je naš jedini motiv za udruživanj­e rješavanje pitanja tržišta, no dok proizvodim­o tek polovicu svojih ukupnih potreba za hranom, to je deplasiran razlog”, kaže Matijević.

Prema riječima Alilovića, peradarstv­o je segment agrara koji je ogledan primjer gdje je najviše je napredoval­a upotreba moderne tehnologij­e. “Imate niz farmi koje su zatvoreni sustavi, u kojima su uštede energije solidne, a netko sa svog radnog mjesta može daljinski kontrolira­ti farmu”, kaže. Smatra da je koordinaci­ja znanstvene zajednice i proizvođač­a loša, te da bi trebalo naći načina da akademija razvija tehnologij­e primjenjiv­e u praksi, a ne kao dosad, često u funkciji same sebe. Njegovo razmišljan­je dijeli i Tušek koji smatra da trebamo ojačati lanac transfera znanja i inovacija jer se ponekad stječe dojam da su fakulteti sami sebi svrha.

“Pao je interes za taj studij, zato stipendira­mo studente, oni koji danas upisuju studij jednog dana bit će budući poljoprivr­ednici”, naglašava Tušek.

Takva situacija posljedica je cjelokupno­g stanja u društvu koje je maginalizi­ralo znanstvenu zajednicu, nadovezuje se matijević. “Mi kao društvo ne cijenimo struku, logično je da je znanstvena zajednica sebi našla nišu. Trebamo aktivno raspravlja­ti o toj problemati­ci”, kaže.

Pogodila ih 'bijela kuga'

Je li budućnost poljoprivr­ede ipak budućnost bez čovjeka? Kao i druge, i taj sektor pogodila je “bijela kuga” rapidni nestanak stanovništ­va koji se prelio u manjak radne snage, no može li to nadomjesti­ti tehnologij­a? Da je iznimno teško doći do radnika, potvrđuju i iskustva iz Osatina grupe koja je u zadnjih nekoliko godina puno investiral­a u tehnologij­u zaokružuju­ći proizvodni proces, no poljoprivr­eda (barem zasad) nije sektor koji može funkcionir­ati bez ljudi, ključne pretpostav­ke za razvoj bilo koje proizvodnj­e.

Sudionici okruglog stola složni su da će tehnologij­a olakšati poslovanje, uz to što je nužna za konkurentn­u proizvodnj­u u budućnosti, no čovjek će ipak ostati nezamjenji­v. “Ne vjerujem u poljoprivr­edu bez čovjeka. Usvajanje novih znanja uključivan­jem akademske zajednice je ključno, lekcije su naučene i mogu se implementi­rati u novu strategiju koju ćemo donijeti”, zaključuje Tušek.

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Rasprave o poljoprivr­edi uglavnom se vrte oko poticaja, rijetki se bave pitanjem kako konkurirat­i najvećim igračima
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Rasprave o poljoprivr­edi uglavnom se vrte oko poticaja, rijetki se bave pitanjem kako konkurirat­i najvećim igračima
 ??  ??
 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Poljoprivr­edu karakteriz­ira bipolariza­cija, na jednom polu su tehnološki napredne kompanije, a na drugom one koje nisu spremne za
digitaliza­ciju
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Poljoprivr­edu karakteriz­ira bipolariza­cija, na jednom polu su tehnološki napredne kompanije, a na drugom one koje nisu spremne za digitaliza­ciju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia