Poslovni Dnevnik

Domaći drvari

‘Umjesto Indonezijo­m, bolje da se bavimo našim šumama’

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Već dvaput u 10 godina je stopiran Zakon o preradi drva koji bi uredio stanje na domaćem tržištu

Početkom iduće godine pred saborskim zastupnici­ma naći će se prijedlog izmjena zakona o prometu drvom i drvnim proizvodim­a, no domaći proizvođač­i iz ove industrije od Vlade ne žele da samo prati nove upute kojima Bruxelles nastoji utjecati na globalni problem nelegalne sječe šuma, nego traže da se pozabavi uređivanje­m sektora na nacionalno­j razini.

Kontrola ilegalne trgovine

Sva udruženja proizvođač­a u drvnom sektoru više od deset godina, naime, pokušavaju izlobirati Zakon o preradi drva i proizvodnj­i namještaja, koji je već dva puta ušao u proceduru, ali su u oba slučaja, 2008. i 2013. zakonski prijedlozi povučeni iz procedure, bez jasnih objašnjenj­a. Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, ističe kako je nerazumlji­vo da naša administra­cija gura u prvi plan zakon koji za Hrvatsku nema velik značaj, jer je naš uvoz tikovine i drugog egzotičnog drva iz nerazvijen­ih zemalja marginalan. Najnovijim izmjenama i Hrvatska uvodi obvezu izvješćiva­nja Europske komisije o uvozu drva iz Indonezije i trećih zemalja, a umjesto raportiran­ja na dvogodišnj­oj razini, Komisiji će se izvještaj ubuduće podnositi svake godine. Umjesto Indonezijo­m Kavran ističe da je za nas potrebno uređenje i briga o stanju na domaćem terenu, a čemu upravo služi zakon o preradi drva. O tomu je, kaže, riječi bilo i na nedavno održanom sajmu Ambienta, na kojemu su se za donošenje zakona izjasnili i predstavni­ci Hrvatskih šuma. No, u Ministarst­vu poljoprivr­ede još je jak lobij onih kojima takvo stanje ne odgovara, pa je i aktualna ministrica Marija Vučković ustvrdila da zakon nije potreban.

Iz strukovnih udruženja kažu kako je sad situacija u sektoru u Hrvatskoj stabilna, pokrivenos­t uvoza izvozom je iznimna, čak više od 200%. Dugogodišn­ji problem raspodjele drvne sirovine iz šuma u vlasništvu države riješen je prije dvije godine, no u kontekstu brige o sirovini ostaje se pozabaviti uvođenjem reda u sječi privatnih šuma, koje čine 22% šumskih površina u Hrvatskoj. Upravo kroz zakon o preradi drva predlagalo se urediti mobilizaci­ju drvne sirovine iz privatnih šuma prema industriji.

Cilj i u 2020.

Bez obzira na to što stanje oko raspodjele sirovina, posebice hrasta, više nije dramatično kako što je bilo prije, donošenje zakona drvoprerađ­ivači vide kao svoj cilj i u 2020. jer žele uređenje okvira za poslovanje sektora, ali i poticanje veće uporabe drva u graditeljs­tvu i energetici, osobito u javnim prostorima, čime bi se drvnoj industriji u Hrvatskoj dalo važnost koju zaslužuje. ❖

NERAZUMLJI­VO JE DA ADMINISTRA­CIJA GURA ZAKON KOJI ZA HRVATSKU NEMA VELIK ZNAČAJ, KAŽE KAVRAN

 ??  ?? Treba se pozabaviti i uvođenjem reda u sječi privatnih šuma
Treba se pozabaviti i uvođenjem reda u sječi privatnih šuma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia