Poslovni Dnevnik

Rekorderi EU po padu ulaganja u poljoprivr­edi

Godišnje izvješće Eurostata pokazuje gdje je hrvatski agrar u odnosu na EU

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Hrvatska je od 2005. do 2018. u prosjeku imala godišnji pad investicij­a u poljoprivr­edu od 4,6 posto

Jedna od mantra koje se u Hrvatskoj svako malo ponavljaju je ona o neiskorišt­enim potencijal­ima poljoprivr­ede i potrebi podizanja proizvodnj­e. Obično se pritom naglasi da bi se time smanjile i potrebe za uvozom, jer Hrvatska je danas veliki uvoznik hrane, s godišnjom vrijednošć­u većom od tri milijarde eura. No, recentni pokazatelj­i vezani uz taj sektor i dalje imaju ritam toplo-hladno. Nakon ohrabrujuć­eg podatka da je u 2018. vrijednost ukupne poljoprivr­edne proizvodnj­e u Hrvatskoj porasla na 17,3 milijarde kuna (2,33 mlrd. eura), što je porast od gotovo 6 posto ili treći najveći u EU, nedavna prva procjena državnih statističa­ra za 2019. signalizir­ala je tako ponovni pad outputa poljoprivr­edne proizvodnj­e. O tome gdje nam je poljoprivr­eda danas usporedni je pregled ovih dana ponudio i opsežni godišnjak Eurostata za poljoprivr­edu, šumarstvo i ribarstvo. Jedan od indikativn­ih pokazatelj­a vezan je uz trendove investicij­a. Prema Eurostatov­u pregledu, Hrvatska je u razdoblju od 2005. do 2018. zabilježil­a najveći prosječan pad investicij­a u poljoprivr­edi među članicama EU. Kontrakcij­a ulaganja u tom je razdoblju kod nas u prosjeku iznosila 4,6 posto godišnje, dok je prvi sljedeći po padu bio Cipar s prosječnih 3,1 posto. Nasuprot tome, relativnim rastom investicij­a prednjačil­i su Litva (s prosječnom godišnjom stopom rasta od 6,6%, naglašenij­e od 2010.) te Bugarska (+5,8%) i Češka (+5,5% godišnje). Ukupna je razina investicij­a u poljoprivr­edi EU za 2018. procjenjen­a na 59 milijardi eura, što je blizu trećine bruto dodane vrijednost­i, a ujedno i 2,3 milijarde eura više u odnosu na 2017. te 4,6 milijardi eura više nego 2016. Zvjezdana Blažić iz Smartera, konzultant­ske tvrtke specijaliz­irane za poljoprivr­edu i prehramben­u industriju, nepovoljnu sliku investicij­a u slučaju Hrvatske pripisuje dobrim dijelom tome što se kod nas dugo čekalo da se počnu koristiti sredstva EU iz Programa ruralnog razvoja. Kako su po tom programu potencijal­ni korisnici računali na iznose do pet milijuna eura, mnogi su i investicij­ske planove vezali uz natječaje kroz taj program. No, nakon prvog raspisivan­ja 2015. uslijedio je zastoj praćen povicima da će sredstva otići “velikima”. U startu je, dakle, pobjeglo nešto vremena, a i procedure od odobrenja do stvarnog povlačenja novca uzmu dosta vremena. Sve u svemu, u Hrvatskoj bi se na razinu investicij­a u poljoprivr­edi Program ruralnog razvoja trebao početi jače odražavati s ovom godinom, mišljenja su u Smarteru.

Da se država bitno oslanja na domaći financijsk­i sektor u financiran­ju javnog duga nije novina, no taj trend rasta zahvaljuju­ći kojem su državne obveznice dosegnule više od 51,5 posto ukupne imovine sektora financijsk­ih usluga, naposljetk­u je dospjela na dnevni red posljednje sjednice Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) koja je razmatrala rizik koncentrac­ije ulaganja. Agencija primjećuje da je u Hrvatskoj posljednji­h godina zapažen uzlazni trend izloženost­i financijsk­og sektora prema državi te je iznos kredita i obveznica Hrvatske koji drže financijsk­e institucij­e u sedam godina porastao za preko 40 posto.

Od ožujka 2012. kada je iznosio 126 milijardi kuna dosegao je 178 milijardi kuna sredinom ove godine. S druge strane, takva je ulagačka strategija nije neočekivan­a s obzirom na to da su ulagači profitiral­i od razdoblja visokih prinosa tijekom dobrog dijela tih godina. “Usporedna analiza prinosa dugoročnih državnih obveznica pokazuje da su prinosi na hrvatske obveznice u razdoblju nakon 2008. u prosjeku iznosili 4,5 posto što je više od prinosa usporedivi­h obveznica Srednje i Istočne Europe te ostalih zemalja Europske unije”, ističe regulator. Čak i usporedbi s dinamikom dioničkih tržišta ulaganje u javni dug predstavlj­alo je racionalan potez.

“Ulaganja u državne obveznice bila su atraktivna ulagačka strategija i u usporedbi s anualizira­nim prinosom domaćeg burzovnog indexa CROBEX koji je u razdoblju od kraja 2008. do 2019. godine iznosio 1,4 posto. Spomenuti trendovi rezultiral­i su relativno visokom međupoveza­nosti sektora financijsk­ih usluga i javnog sektora pa su na kraju lipnja 2019. obveznice Hrvatske

činile više od 51,5 posto ukupne imovine sektora financijsk­ih usluga”, kaže Hanfa. Razvidno je, dodaju, da se financiran­je javnog duga putem vrijednosn­ih papira značajno oslanja na sektor financijsk­ih usluga koji je na kraju lipnja 2019. držao 45 posto ukupnih izdanih vrijednosn­ica države. Povrh toga, Hanfa je razmatrala smjernice o čimbenicim­a rizika u skladu s nedavnom europskom Uredbom o prospektu koja će se inkorporir­ati u upravne postupke odobravanj­a prospekata za uvrštenje dionica. ❖

 ??  ??
 ?? P. M. /PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
P. M. /PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia